Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă

Organe nefolosite

Viața Medicală
Dr. Mihail CĂLIN miercuri, 23 ianuarie 2013

   Un grup de cercetători americani a ajuns la concluzia că neutilizarea ficatului donatorilor este în creştere din cauza scăderii calităţii organelor, în primul rând prin donarea în urma decesului de cauză cardiacă. Pentru a creşte disponibilitatea ficatului pentru transplant, criteriile de donare au fost lărgite de-a lungul timpului, dar cercetări anterioare au arătat că o calitate mai slabă a organelor duce şi la rezultate mai puţin satisfăcătoare. Astfel, riscul de morbiditate şi mortalitate este mai mare în cazul prelevării organelor de la donatorul în moarte cardiacă, faţă de cel în moarte cerebrală. Pentru studiul în discuţie, publicat în numărul de luna aceasta al revistei Liver Transplantation (editori: Asociaţia Americană pentru Studiul Ficatului şi Societatea Internaţională de Transplant Hepatic), au fost identificaţi mai mult de 107.000 de donatori decedaţi în SUA, în perioada 1988–2010. Cazurile în care ficatul a rămas neutilizat au scăzut de la 1.958 (66% din donatori) în 1988, la 841 (15%) în 2004, crescând însă din nou la 1.345 (21%) în 2010; fenomenul este legat de vârsta crescută a donatorilor, indicele ridicat de masă corporală, prevalenţa diabetului şi prelevarea de la donatori în moarte cardiacă, toate acestea fiind în creştere în SUA. Într-un comentariu pe marginea studiului, se precizează că utilizarea ficatului prelevat de la donatorul în moarte cardiacă creşte riscul complicaţiilor biliare, are costuri mai ridicate şi rate de eşec mai mari, ceea ce a şi dus la reducerea utilizării sale; transplantarea cu astfel de organe ar trebui însă încurajată la pacienţii care ar avea mai mult de suferit rămânând pe lista de aşteptare.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.