Newsflash

Organizarea sistemului regional de urgenţă

de Alexandru NEAGU - nov. 28 2012
Organizarea sistemului regional de urgenţă
   Prin Ordinul ministrului sănătăţii nr. 1.085 din 26 octombrie 2012, publicat în Monitorul Oficial nr. 760 din 12 noiembrie 2012, au fost dispuse unele măsuri de organizare şi funcţionare a spitalelor regionale de urgenţă şi a unităţilor funcţionale regionale de urgenţă. Astfel, au fost desemnate în categoria spitalelor clinice regionale de urgenţă cu nivel de competenţă I A Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş (în cadrul Centrului regional de urgenţă Mureş) şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa (în cadrul Centrului regional de urgenţă Constanţa), ambele unităţi având clasificare provizorie.
   În categoria spitalelor clinice regionale de urgenţă cu nivel de competenţă I B, unităţile spitaliceşti au fost grupate pe regiuni. Bucureşti: • Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare „Prof. dr. C. C. Iliescu“ • Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu“ • Spitalul Clinic de Urgenţă Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri • Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „M. S. Curie“• Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. dr. Matei Balş“ • Spitalul Clinic de Urgenţă „Bagdasar-Arseni“ • Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului „Prof. dr. Alfred Rusescu“ • Spitalul Clinic „Filantropia“ • Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Prof. dr. Panait Sârbu“ • Institutul Naţional de Neurologie şi Boli Neurovasculare. Cluj: • Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii • Institutul Inimii de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare „N. Stăncioiu“. Timiş: •  Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Louis Ţurcanu“ • Institutul de Boli Cardiovasculare. Iaşi: • Spitalul Clinic de Urgenţă „Prof. dr. Nicolae Oblu“ • Spi­talul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sf. Maria“ • Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. dr. G. I. M. Georgescu“ • Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Cuza Vodă“.
   Totodată, au fost definite unităţile funcţionale regionale de urgenţă (UFRU) cu nivel de competenţă I A în sensul de entităţi interspitaliceşti fără personalitate juridică, constituite din spitalele clinice judeţene de urgenţă sau spitalele clinice cu toate specialităţile chirurgicale şi medicale din structura acestora, împreună cu infrastructura pentru investigaţii clinice şi paraclinice şi orice altă structură de specialitate unică, cu caracter de urgenţă majoră, aflată în afara structurii spitalului judeţean sau a spitalului clinic respectiv.
   Pentru Centrul regional de urgenţă Bucureşti, a fost instituită UFRU 1, formată din Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti, structurile implicate în asigurarea asistenţei medicale de urgenţă şi terapie intensivă pentru copii din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Gr. Alexandrescu“ Bucureşti, structurile implicate în asigurarea asistenţei medicale de urgenţă şi terapie intensivă în profilurile obstetrică-ginecologie şi neonatologie din cadrul IOMC „Prof. dr. Alfred Rusescu“, structurile implicate în asigurarea asistenţei medicale de urgenţă în chirurgie toracică şi terapie intensivă din cadrul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta“, structurile implicate în asigurarea asistenţei medicale de urgenţă în chirurgie orală şi maxilo-facială şi terapie intensivă din cadrul Spitalului Clinic de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială „Prof. dr. D. Teodorescu“, structurile implicate în asigurarea asistenţei medicale de urgenţă în ORL şi terapie intensivă din cadrul Institutului de Fonoaudiologie şi Chirurgie Funcţională ORL „Prof. dr. D. Hociotă“. UFRU 2 este constituită din Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, structurile implicate în asigurarea asistenţei medicale de urgenţă şi terapie intensivă pentru copii din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „M. S. Curie“ şi structurile implicate în asigurarea asistenţei medicale de urgenţă şi terapie intensivă în cardiologie şi chirurgie cardiovasculară din cadrul Centrului Clinic de Urgenţă de Boli Cardiovasculare „Acad. Vasile Cândea“.
   Pentru Centrul regional de urgenţă Cluj, s-a format UFRU Cluj-Napoca, constituită din Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, structurile implicate în asigurarea asistenţei medicale de urgenţă şi terapie intensivă pentru copii din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii, structurile implicate în asigurarea asistenţei medicale de urgenţă şi terapie intensivă în cardiologie şi chirurgie cardiovasculară din cadrul Institutului Inimii de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare „N. Stăncioiu“, structurile implicate în asigurarea asistenţei medicale de urgenţă şi terapie intensivă în chirurgie toracică din cadrul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie „Leon Daniello“, structurile implicate în asigurarea asistenţei medicale de urgenţă şi terapie intensivă în gastroenterologie din Institutul Regional de Gastroenterologie-Hepatologie „Prof. Dr. O. Fodor“ Cluj-Napoca.
   Pentru Centrul regional de urgenţă Craiova, UFRU Craiova este formată din Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova şi structurile implicate în asigurarea asistenţei medicale de urgenţă şi terapie intensivă în cardiologie din cadrul Centrului de Cardiologie Craiova.
   Pentru Centrul regional de urgenţă Iaşi, UFRU Iaşi este formată din Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Spiridon“, structurile implicate în asigurarea asistenţei medicale de urgenţă şi terapie intensivă pentru copii din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sf. Maria“, structurile implicate în asigurarea asistenţei medicale de urgenţă şi terapie intensivă în neurologie şi neurochirurgie din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă „Prof. dr. N. Oblu“, structurile implicate în asigurarea asistenţei medicale de urgenţă şi terapie intensivă în cardiologie şi chirurgie cardiovasculară din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare „Prof. dr. G. I. M. Georgescu“, structurile implicate în asigurarea asistenţei medicale de urgenţă şi terapie intensivă în obstetrică-ginecologie şi neonatologie din cadrul Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Cuza Vodă“.
   Pentru Centrul regional de urgenţă Timişoara, UFRU Timişoara este formată din Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara, structurile implicate în asigurarea asistenţei medicale de urgenţă şi terapie intensivă pentru copii din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „L. Ţurcanu“, structurile implicate în asigurarea asistenţei medicale de urgenţă şi terapie intensivă în cardiologie şi chirurgie cardiovasculară din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare Timişoara, structurile implicate în asigurarea asistenţei medicale de urgenţă şi terapie intensivă în chirurgie toracică, chirurgie orală şi maxilo-facială din Spitalul Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe