Newsflash

(P) Inhalosedarea, aliatul împotriva durerii şi fricii de dentist

de - feb. 23 2018
(P) Inhalosedarea, aliatul împotriva durerii şi fricii de dentist
    Cu ajutorul protoxidului de azot, transformăm anxietatea la dentist în relaxare, în condiţii de siguranţă. Inhalosedarea este cea mai sigură metodă de sedare, recomandată de autorităţile mondiale în stomatologie.

    Anxietatea pacientului este o problemă suplimentară patologiei cu care se confruntă medicii stomatologi. Este o problemă şi pentru pacient, care, din această cauză, amână controlul medical. Potrivit Council of European Dentists (CED), între 10% şi 30% din adulţi şi copii prezintă o formă de teamă şi anxietate legată de vizita la dentist. Iar procentul poate fi chiar mai mare (estimările indică 48% în Marea Britanie). Pentru toţi aceşti pacienţi există soluţia inhalosedării – o tehnică sigură şi eficientă care înlătură durerea şi teama de dentist.
    Inhalosedarea foloseşte protoxid de azot, un gaz anorganic, netoxic, care se elimină singur din organism după administrare. La 14 mai 2012, membrii CED publicau un comunicat de presă prin care anunţau că susţin în unanimitate folosirea inhalosedării cu protoxid de azot în stomatologie. Administrată corect pacienţilor bine selectaţi, de medici antrenaţi care folosesc echipamente bine întreţinute, inhalosedarea este o tehnică sigură şi eficientă, cu o rată de succes extrem de mare. Ar trebui folosită, mai spuneau membrii CDE, ca instrument fundamental în arsenalul cu care dentiştii luptă cu durerea şi anxietatea.
    Protoxidul de azot este sigur şi eficient inclusiv pentru copii. Academia Europeană a dentiştilor pediatri împreună cu omologii lor din Statele Unite şi din Marea Britanie recomandă administrarea unui amestec de oxigen şi de protoxid de azot, cu o creştere treptată, la fiecare minut, a gazului sedativ, până la obţinerea sedării. Un review Cochrane din 2008 raporta schimbări favorabile ale comportamentului, inclusiv la capitolul anxietate, prin folosirea inhalosedării. Iar Institutul Naţional pentru Excelenţă în Sănătate şi Îngrijire din Marea Britanie (NICE) o recomandă ca tehnică standard în  stomatologia pediatrică.
 
    Care sunt avantajele inhalosedării, atât pentru pacient, cât şi pentru medic:
1.    Protoxidul de azot nu irită căile respiratorii. Are o solubilitate mică în sânge, de 0,47, ceea ce înseamnă că acţionează rapid, în doar câteva minute de administrare.
2.    Nivelul sedării poate fi controlat, în funcţie de nivelul optim de relaxare, prin dozarea protoxidului de azot în amestec.
3.    Provoacă analgezie la doze subanestezice, anxioliză, euforie, creşterea sugestibilităţii şi a imaginaţiei.
4.    Timpul de recuperare este scurt, astfel că după întreruperea administrării protoxidului de azot sunt necesare doar trei-cinci minute în care pe mască se administrează numai oxigen pentru ca pacientul să revină la starea de bază, iar efectele gazului dispar complet din organism. Folosirea protoxidului de azot nu are efecte pe termen lung şi nu afectează capacitatea de a conduce vehicule.
5.    Spre deosebire de anestezia generală, pacienţii care inhalează protoxid de azot sunt conştienţi tot timpul administrării gazului. De altfel, aceasta este particularitatea sedării conştiente, faptul că pe toată durata sedării, pacientul şi medicul pot menţine contactul verbal (atât cât este posibil în cadrul vizitei la dentist).
6.    Nu are contraindicaţii majore, nu a existat niciun caz de mortalitate prin inhalosedare.

  Sedarea cu protoxid de azot se foloseşte din 1889 în ţări precum SUA, Marea Britanie, Asutralia şi în Peninsula Scandinavică. Este recunoscută ca fiind la fel de eficientă din punct de vedere clinic şi al costurilor precum anestezia, dar poate fi folosită şi de non-anestezişti.  

   Indicaţiile folosirii inhalosedării în stomatologie:
-    pacienţi anxioşi sau temători
-    pacienţi necooperanţi, din cauze cum ar fi problemele de comportament, frica de dentist, fobia faţă de ace, reflexul de vomă pronunţat
-    pacienţi cu probleme speciale de tratament – urgenţe, intervenţii îndelungate sau laborioase, ce includ microchirurgie la nivelul cavităţii bucale, în asociere cu anestezia locală, proceduri speciale etc.

Profilul pacientului ideal:
-    Este stabil din punct de vedere hemodinamic şi respirator.
-    Îşi administrează corect tratamentele pentru bolile cronice de care suferă (ASA I sau II).
-    Este anxios, dar conştient şi cu discernământ.
-    A venit şi va pleca însoţit de la medic. După intervenţie, va merge acasă.
-    Nu consumă alcool în cantităţi mari.
-    Nu va consuma alimente solide timp de 2-6 ore post-intervenţie (posibilă distensie gastrică şi intestinală).

Pacienţii care au contraindicaţii pentru inhalosedare:
-    necooperanţi, lipsiţi de discernământ sau care nu pot comunica
-    paciente în primul trimestru de sarcină
-    nu pot respira pe nas
-    cu obstrucţie a trompei lui Eustachio şi cu perforaţie a timpanului
-    cu afecţiuni psihice grave sau tulburări de comportament severe
-    cu afecţiuni care implică deficitul de vitamină B12 sau de folat (protoxidul de azot scade oxidarea vitaminei B12)
-    cu bronhopneumopatie cronică obstructivă
-    cu boli neuromusculare – de exemplu, scleroza multiplă
-    cu probleme oncologice aflaţi sub chimioterapie cu bleomicin

    Protoxidul de azot este livrat în amestec cu oxigenul prin intermediul dispozitivului MATRX Digital MDM by Parker/Porter, liderul mondial în sedarea conştientă. MATRX by Parker/Porter este special conceput pentru stomatologie. Certificat prin ISO-9001, dispozitivul este deţinătorul primului brevet ca aparat de inhalosedare. Protoxidul de azot ajunge la pacient prin intermediul accesoriilor MATRX, pe care vi le punem la dispoziţie. Cel mai nou accesoriu este masca nazală Silhouette, creată de un dentist pentru dentişti.

   Câteva dintre avantajele măştii nazale Silhouette:
-    Evident, nu obstruează accesul la cavitatea bucală.
-    Se mulează etanş la nivelul feţei – este prevăzută cu o porţiune adezivă care o fixează la nivelul pielii şi nu permite pierderea gazului în mediul exterior. În acest fel, creşte eficienţa inhalosedării, iar medicul nu este expus gazului cu efect sedativ.
-    Este disponibilă în patru variante de mărimi pentru a se potrivi tuturor pacienţilor.
-    Masca şi tubulatura sunt de unică folosinţă, prevenind astfel apariţia infecţiilor.

    Pentru a face experienţa la dentist mai plăcută, vă aşteptăm pe www.inhalosedare.com, unde vom răspunde tuturor întrebărilor dumneavoastră.
Echipa Inhalosedare.com


Nota redacţiei: Responsabilitatea pentru conţinutul advertorialului aparţine autorilor.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe