Newsflash

(P) Pastila de biotehnologie by Amgen: Ingineria genetică, elementul de bază al biotehnologiei moderne

de - feb. 23 2018
(P) Pastila de biotehnologie by Amgen: Ingineria genetică, elementul de bază al biotehnologiei moderne

Bazându-se pe instrumente științifice dezvoltate în ultimele decenii, ingineria genetică permite cercetătorilor să producă molecule complexe, care nu pot fi elaborate doar prin metode chimice. Prin inginerie genetică, segmentele de ADN sunt decupate și copiate pentru a forma secvențe noi, rezultat care se numește ADN recombinat. Când ADN-ul recombinat este introdus în celule, acestea folosesc tiparul modificat, dar și propriul mecanism celular, pentru a produce proteina codificată de ADN-ul recombinat. Aceste celule se numesc celule modificate genetic sau transgenice.

Pentru manipularea celulelor și a ADN-ului sunt folosite instrumente împrumutate din natură:
 

• Enzimele de restricție– prezente în mod fiziologic, sunt folosite ca sistem de apărare de către bacterii pentru a decupa ADN-ul din virusuri; cercetătorii le folosesc pentru a decupa gene specifice din ADN;

• ADN-ligaza – în natură se folosește pentru a repara ADN-ul deteriorat; poate fi folosită pentru a copia gene noi în ADN;

• Plasmidele – unități circulare ale ADN-ului; pot fi modificate prin inginerie genetică pentru a transporta genele de interes;

• Bacteriofagele – virusuri care infectează bacteriile; pot fi modificate pentru a transporta ADN-ul recombinat.

 

Datorită ingineriei genetice au apărut tipuri importante de terapii noi, precum proteinele terapeutice:

 

• Anticorpii monoclonali – o clasă specifică de proteine terapeutice concepute să țintească moleculele străine care pătrund în organism sau celulele tumorale, prin intermediul sistemului imunitar. Anticorpii terapeutici pot avea acțiune țintită și efect inhibitor asupra proteinelor și altor molecule din organism care determină boala.

• Anticorpii peptidici – proteine modificate prin inginerie genetică; au atât caracteristici ale peptidelor, cât și ale anticorpilor, însă sunt diferite de fiecare dintre aceștia.

• Vaccinurile – stimulează sistemul imunitar ca să ofere protecție, în special împotriva virusurilor. Vaccinurile tradiționale folosesc virusuri inactive pentru a determina organismul să atace virusul real. Biotehnologia poate, însă, să creeze vaccinuri recombinate pe baza genelor virale.
 
 
 

RO-NP-BBA-0316-126546

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe