Newsflash

Pacienți fragili și discuții efervescente

de Monica GEORGESCU - oct. 14 2016
Pacienți fragili și discuții efervescente
     Renal Failure Academy (RFA), un eveniment de tradiție în nefrologia românească și europeană, este un curs oficial al European Renal Association – European Dialysis and Transplant Association (ERA–EDTA). Ediția de anul acesta, a paisprezecea, a RFA a avut loc la Centrul regional de afaceri din Timișoara în zilele de 7 și 8 septembrie. Printre participanți s-au aflat reputați lectori din străinătate: Marea Britanie – prof. dr. David Goldsmith, prof. dr. Ken Farrington și dr. James Tattersall; Polonia – prof. dr. Andrzej Wiecek; Spania – prof. dr. Adriana Dusso și prof. dr. Alberto Ortiz; Olanda – prof. dr. Marc Vervloet. Alături de aceștia, au susținut prezentări nefrologi români de renume precum prof. dr. Adrian Covic, conf. dr. Adalbert Schiller, conf. dr. Ina Maria Kacso și dr. Ionuț Nistor.
     Conferințele RFA au acoperit teme de nefrologie clinică, boală cronică de rinichi (BCR) și managementul insuficienței renale, prezentările concentrându-se asupra opțiunilor terapeutice moderne, inovative, precum și asupra studiilor pe care acestea le au la baza.

 

Evaluarea pacienților în vârstă

 

     Reuniunea a debutat cu o prezentare ce a stârnit dezbateri: prof. dr. Adrian Covic, șeful secției de nefrologie a Spitalului „C.I. Parhon“ Iași, a prezentat noul ghid de practici în nefrologie, la persoanele în vârstă. Ghidul a fost elaborat în colaborare cu profesorul Kenneth Farrington, de la Universitatea Hertfordshire din Marea Britanie și cu dr. Ionuț Nistor, care s-a ocupat de metodologia în conceperea ghidului. Numărul pacienților cu vârstă avansată care suferă de boală cronică de rinichi (BCR) este în creștere accentuată în ultimii ani. Adrian Covic a atras atenția că, la începutul carierei sale, a avea peste 60 de ani și insuficiență renală era aproape o sentință la moarte. Întrucât centrele de dializă erau puține și suprasolicitate, pacienții cu vârsta peste 60 de ani nu erau luați în considerare pentru tratament.
Prof. dr. Adrian Covic
 
     În prezent, însă, situația s-a schimbat semnificativ – un pacient de peste 60 de ani are șanse la tratament și poate fi chiar candidat pentru un transplant de rinichi. Este necesară evaluarea pacienților geriatrici într-un mod obiectiv și complex, vârsta nefiind singurul (sau cel mai important) criteriu de luat în calcul, ci starea pacientului, în special fragilitatea acestuia și comorbiditățile asociate. În acest sens, noul ghid propune o metodă detaliată de evaluare a pacientului geriatric cu BCR, pentru ca la final decizia de tratament să fie luată pe baza acestui algoritm comprehensiv. În funcție de starea evaluată a pacientului, se poate recomanda o formă potrivită de dializă sau alte opțiuni de tratament care să amelioreze calitatea vieții acestuia. Potrivit profesorului Covic, acest algoritm de evaluare a pacienților geriatrici cu BCR va fi pus în practică în cadrul Centrului de dializă și transplant renal al Spitalului „C.I. Parhon“ Iași. De asemenea, se are în vedere efectuarea unui studiu-pilot observațional care va implica evaluarea tuturor pacienților din cadrul secției de geriatrie și gerontologie a spitalului ieșean pe baza noului algoritm. Rezultatele studiului vor fi puse ulterior la dispoziția autorităților. Dorința profesorului Covic este ca într-un an sau doi, după evaluarea comprehensivă a ghidului și analizarea datelor rezultate în urma studiului, să se ia o decizie la nivel național în sensul standardizării practicii la această categorie de pacienți.

 

Saga hipertensiunii arteriale

 

     Venit de la Londra, prof. dr. David Gold­smith (Spitalul „Guyʼs & Saint Thomas“) a vorbit despre saga hipertensiunii în boala cronică de rinichi, în timp ce conf. dr. Adalbert Schiller, șeful Clinicii de nefrologie „Prof. dr. C. Zosin“ din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Timișoara a comparat tratamentele cu inhibitori ACE și statine cu legendara piatră filozofală, ambelor atribuindu-li-se puteri uimitoare. În cazul inhibitorilor enzimei de conversie a angiotensinei (ACE) și blocantelor sistemului renină–angiotensină–aldosteron (SRAA), s-a crezut mult timp că acest tip de medicație ar fi cea mai bună opțiune pentru a încetini progresia BCR și a controla hipertensiunea. Diabetul și hipertensiunea se asociază frecvent bolii cronice de rinichi. Hipertensiunea arterială este prezentă la peste 90% din pacienții cu BCR, contribuind la progresia acesteia către faza terminală, precum și la evenimente cardiovasculare majore.
     Cu toate astea, conform datelor prezentate de David Goldsmith și Adalbert Schiller, scăderea tensiunii arteriale peste un anumit prag nu aduce cu sine rezultate mai bune. În schimb, din cauza medicației agresive, poate comporta riscuri crescute de efecte secundare. Astfel, tensiunea arterială recomandată nu ar trebui să fie cea mai scăzută valoare posibilă, ci acea valoare care susține cel mai bine funcția cardiacă și pe cea renală. Această valoare poate fi diferită de la pacient la pacient, ar trebui să fie individualizată și, mai ales, monitorizată atent pe toată durata tratamentului. Timp de mulți ani, valoarea țintă pentru tensiunea arterială a fost de 130/80. Acum, în schimb, se vorbește despre un interval recomandat, în care tensiunea arterială sistolică poate fi între 120 și 140.

 

Paradoxul obezității

 

     Ziua a doua a debutat cu o expunere interesantă a prof. dr. Andrzej Wiecek (Katowice), care a pus în discuție paradoxul obezității la pacienții dializați. Obezitatea este un factor important de risc și morbiditate în cazul pacienților cu disfuncție renală, deoarece comportă un risc crescut de hipertensiune arterială și probleme vasculare asociate.
Prof. dr. Andrzej Wiecek
 
     Pe de altă parte, conform studiilor efectuate în ultimii ani pe cohorte semnificative, pacienții cu BCR și obezitate supuși tratamentului cu dializă au șanse de supraviețuire mai bune decât pacienții normoponderali sau subponderali cu aceeași afecțiune și dializați. Același paradox al obezității (sau epidemiologie inversă a obezității) s-a putut observa în rezultatele studiilor efectuate asupra ratei mortalității în cazul pacienților cu cancer de rinichi. Se pare că, în aceste situații, supraviețuirea mai bună se poate pune în seama unui status hemodinamic mai stabil al persoanelor supraponderale, alterării circuitului citokinelor și a altor factori metabolici implicați.
     Însă pentru majoritatea pacienților care se confruntă cu disfuncții renale și obezitate, chirurgia bariatrică poate fi o opțiune atât pentru ameliorarea funcției renale, cât și a problemelor asociate acesteia – hipertensiune arterială, dislipidemie, apnee. Mai mult, prin efectul său de echilibrare metabolică, această procedură poate vindeca o altă patologie frecvent asociată bolii cronice de rinichi – diabetul zaharat. Despre chirurgia bariatrică și efectul acesteia asupra funcției renale a vorbit dr. Ionuț Nistor (UMF Iași), care a prezentat riscurile și beneficiile asociate acestei intervenții, precum și o serie de date statistice culese din studiile efectuate pe pacienți cu BCR ce au suferit această intervenție.

 

Dializa pacienților cu funcție renală reziduală

 

     O altă prezentare care a stârnit discuții efervescente în sală a fost cea a profesorului Kenneth Farrington din Marea Britanie, care a propus spre considerare un program de dializă progresivă în cazul pacienților cu funcție renală reziduală. El a făcut o pledoarie evitării dializării excesive, propunând în schimb o creștere a frecvenței sesiunilor de dializă sau a duratei acestora pe măsură ce funcția reziduală renală a pacientului se deteriorează. Adoptarea acestei măsuri ar ajuta unitățile de dializă și din perspectivă logistică și a costurilor, acestea putând prelua un număr mai mare de pacienți, dacă numărul de sesiuni sau durata acestora ar fi mai scăzută. Problema care se ridică este legată de necesitatea măsurării frecvente a funcției renale, un proces dificil (există câteva ecuații de calcul).

 

Vitamina D în BCR

 

     Hiperparatiroidismul secundar este o patologie asociată frecvent insuficienței renale cronice, care constă în hipersecreția de parathormon (PTH) ca efect secundar al unei stări de hipocalcemie îndelungată, asociată sau nu cu hiperfosfatemie. Administrarea vitaminei D are efect inhibitor asupra sintezei de PTH. În plus, induce formarea și prezervarea proteinei Klotho, cu efect direct asupra proceselor degenerative implicate în BCR și ajută la suprimarea proceselor inflamatoare. Prof. dr. Adriana Dusso, cercetător în cadrul Spitalului universitar central din Oviedo, Spania, a ținut o prelegere despre tratamentul cu vitamina D în cazul pacienților cu BCR, în care a spus că dozele standard recomandate de vitamina D activă s-au dovedit insuficiente în cazul pacienților cu BCR, iar suplimentarea acestor doze trebuie făcută cu precauție în cazul pacienților care prezintă hiperfosfatemie.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe