Newsflash

Pacientul invizibil

de Dr. Nicolae-Iordache IORDACHE - ian. 20 2017
Pacientul invizibil

Nu face azi ceea ce nu ți-ai dori să citească mama ta mâine în ziar!” (Warren Buffet)



Exercițiul de imaginație

    Imaginează-ți cea mai dragă persoană. Un adult pe care îl respecți enorm și a cărui considerație te bucură și te motivează. Acum imaginează-ți că această persoană este invizibilă și va vedea tot ce faci tu.

Povestea (din păcate adevărată)

    Am fost, cu ceva timp în urmă, să mă întâlnesc cu un cardiolog cu o bună reputație și realizări deosebite în România, în spitalul emblematic pentru București în care acesta lucrează. Îl așteptam în fața secției de terapie intensivă pentru coronarieni. Alături, un medic foarte tânăr și relaxat discuta în fața cabinetului asistentei șefe cu personalul medical (nu cunosc cine erau și ce rol aveau în economia spitalului; erau vreo cinci persoane îmbrăcate în halat).
   Medicul spune cu glas tare și cu un ton de „fapt divers”: A murit... (cutărescu) și a mai murit și... (cutărică). Apoi, a urmat replica unei doamne tinere sau domnișoare din grup: Bănuiesc că acum va trebui să mergem la parastas, nu? După care au urmat câteva hohote și chicoteli.
   Să nu fiu înțeles greșit: nu vreau să pun într-o lumină proastă profesioniștii acelui loc; sunt absolut convins că, acolo, sunt pacienți care zilnic își găsesc o a doua șansă la viață. Cred că lupta zilnică și repetată cu doamna cu coasa îi poate injecta pe unii cu o ușoară doză de sarcasm mai greu de înțeles de către alți muritori. Dar îmi este greu să mă pun în situația unui apropiat al unuia dintre defuncții menționați, în caz că acesta ar fi auzit întâmplător acel dialog. Nici măcar în pielea unui apropiat al unui alt pacient încă în viață, internat în acea secție, nu mă pot pune. Mi-ar fi greu să mă abțin să nu o iau personal. Mi-ar fi greu să nu mă gândesc că oamenilor în care îmi stă toată nădejdea de a-mi salva o ființă dragă chiar nu le pasă. Și că pentru ei un pacient (și, posibil, un eșec de tratament) ajunge să fie doar subiect de bășcălie. Pare să întineze ușor demnitatea cu care un om, pe care cel mai probabil că nu îl cunosc, a părăsit această lume.
   Și toate acestea pentru ce? Pentru un ieftin amuzament de culoar! Merită oare să compromiți o reputație atât personală, cât și de spital, de clinică sau de breaslă medicală, pentru atâta lucru? (În paranteză fie spus, nu este deloc de mirare o astfel de atitudine într-o țară condusă la toate nivelurile de sarcasm și mișto ieftin).
   Cred că șefii de clinici ar trebui să se considere responsabili și de stabilirea unei conduite și de demonstrarea unui exemplu de atitudine față de pacienții și aparținătorii care vin în spital.
   Poate că, dacă aș avea probleme cardiace și ar trebui să fiu internat, ar trebui să mă consider tehnic norocos că aș ajunge în acea secție. Știind ceea ce știu acum însă, aș fi probabil devastat emoțional.
  Povestea de mai sus nu este singulară; am ales-o doar pentru că este una ceva mai extremă.

Din nou la exercițiul de imaginație

 

    Revenind la persoana invizibilă, cum ar fi să vorbim, atunci când suntem în spațiul public, ca și când acea persoană dragă ar fi mereu de față. Am vorbi la fel sau nu? Această propunere nu este o invitație la ipocrizie și nici un atac la naturalețea fiecăruia. Este, poate, o invitație la un nou natural, unul ceva mai bun. Nu este deloc ușor. Dar cred că merită întregul efort.
    Mulți dintre cei care veți citi aceste rânduri veți fi în situația-limită de a auzi ultimele cuvinte cu un minim înțeles pentru dv. din gura unui medic sau a unei asistente. Cu ce gând și cu ce gust veți dori să părăsiți marea scenă a vieții?

  

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe