Newsflash

Panseuri academice şi iubire de sine

de Dr. Ruxandra MORARU - iul. 13 2012
Panseuri academice şi iubire de sine
   Suma de evenimente petrecute în ţară, fapt divers acum, tulbură neîndurător mintea celui ce le vede de la depărtare. Confuzie, neputinţă, frustrare, teamă. Apoi, postările pe bloguri, Facebook ori alte instrumente de uniformizare, globalizare şi înregimentare a destinelor noastre „unice“, comentând cu legitimă indignare: „ce vă pasă vouă, nici nu mai locuiţi în ţară“, ca şi cum exercitarea propriei voinţe – nu neapărat dorinţe – este un păcat de moarte. Şi mai multă frustrare.
   Desigur, ar trebui să nu ne afecteze în niciun fel convulsiile bietei ţări, dar uite că, pe mine cel puţin, mă doare şi încă foarte tare!
  Povesteam mai demult că noi încercăm de aici să fim România, cei mai adevăraţi şi direcţi ambasadori, şi că în percepţiile, reflecţiile şi sentimentele celor cu care interacţionăm zilnic noi suntem tot ce ştiu ei despre ţara noastră. Mai bine am lăsa-o aşa, fiindcă ne facem datoria cu sârg şi fără cea mai vagă tendinţă de rasoleală balcanică… Fiindcă noi aici trăim, respirăm, ne ducem traiul şi necazurile, copiii la şcoală şi tot aici avem con­versaţii şi păreri despre cum merg ţara, boierii şi vodă.
   Dar, după ce te străduieşti să arăţi că eşti credibil şi curat, că ţi-ai făcut temele cu hărnicie de şcolar şi că nu poate pluti nicio umbră de lipsă de onestitate asupra ta, vine o publicaţie importantă şi îţi spune că, uite, în România se copiază la cele mai importante „lucrări de control“ şi că tu ai putea fi la fel ca ei (de ce nu am extrapola un caz celebru?)… Atunci simţi cu adevărat că îţi fuge pământul de sub picioare şi că ai vrea dintr-o dată să fii undeva pe o insulă minusculă şi analfabetă, fără şanse de alfabetizare, unde nimic din trecutul tău şi, implicit, din trecutul genetic al ţării tale nu te va atinge în veci cu vreo regurgitare anonimă sau doar idiosincrazică.
   Nu, nu am luat partea domnului în cauză, fiindcă nu cunosc amănunte ştiinţifice despre activitatea sa de cercetare şi nici nu aş putea spune că revista – cea mai prestigioasă revistă de ştiinţă din lume – ar putea fi dezinformată sau, mai mult, ar distribui dezinformarea fără a-şi verifica sursele, fiindcă îmi vine greu să cred şi una şi alta. Formaţia ştiinţifică – zic aşa pentru a nu jena simţurile sensibile ale celor care nu cred că un universitar este un om de ştiinţă – mă împiedică să fac prezumţii în vreun fel sau altul, fiindcă nu le pot proba. Nici nu vreau să le probez. În general, nu vreau să am dreptate în niciun fel. Şi nici nu caut să mi se dea dreptate.
   Aş dori doar să pot continua să spun că sunt româncă şi că îmi pare bine că sunt, că mă mândresc că sunt. Aş dori să fiu lăsată să construiesc imaginea ţării mele într-un mod anonim şi constant, fără să primesc interferenţe nedorite, nici spamuri mediatice ori cu iz de răfuială politică.
   Am fost tristă, necăjită şi îngândurată câteva zile bune, apoi am râs, am râs nervos şi amar. E lumea întreaga o comèdie! Iar noi, pionierii absurdului.
   Dar cum ar fi dacă aceiaşi „noi“ – românii, adică – am avea ceva mai multă stimă de sine, ne-am iubi mai mult şi ne-am preocupa mai intens de imaginea noastră, a fiecăruia, ţinând în frâu tendinţa strămoşească de jeluire pe la înalte porţi? Poate dacă am îndepărta din mentalitatea noastră colectivă însăşi ideea de „înaltă poartă“, ne-am vedea mai… înalţi, mai mândri şi mai ca­pabili. Am înlocui, deci, atitudinea „cu rogojina aprinsă-n cap şi cu jalba în proţap“ cu suflecatul mânecilor. Pentru că naţia noastră suferă de subestimare, lipsă de încredere şi, în general, de ploconeală la inteligenţa, capacitatea şi puterea altora. Este nevoie doar de puţină iubire de sine. Nu orgoliu, ci iubire de sine, stimă faţă de propria imagine, mai mult realism în autoapreciere. Nu slujeşte nimănui să adunăm titluri umflate cu heliu, care apoi se dezumflă hilar, masterate care nu au avut loc fiindcă nu aveau cum, în mica noastră ţară, şi de care poate că nici nu era nevoie. Dacă ne-am uita la noi mai atent şi am vedea că suntem inteligenţi şi că putem scrie cărţi şi capitole din propria noastră inteligenţă şi nu din a altora, dacă am aprecia cu mai mult realism cine poate şi are timp sau dorinţă să conducă un doctorat sau un proiect ştiinţific, atunci poate s-ar gândi cineva şi la titlurile doctoratelor, masteratelor şi proiectelor noastre ştiinţifice, care ar deveni mai puţin pompoase, ar cuprinde mai puţin de o jumătate din istoria sau devenirea lumii şi nici nu ar necesita imense, neomeneşti eforturi ştiinţifice. Am desfăşura cu toţii activităţi oneste şi robuste, contribuind concret şi eficient la creşterea ţării, a oraşului, a străzilor şi a caselor noastre. Atunci, cineva s-ar întreba la ce e bun un proiect sau altul, când şi cum poate fi legat cu industria, şi astfel şi industria noastră românească ar avea de câştigat. În Occident, cărţile nu se scriu aşa frecvent ca în România, iar articolele ştiinţifice pot fi încadrate într-un tipar – rezumat, introducere, scop, material, metodă, rezultate şi, mai ales, discuţii şi concluzii. A fi bun la toate nu te face automat o personalitate renascentistă. Acelea sunt rare şi nu mai umblă astăzi pe străzi. În rest, suntem cu toţii oameni normali, deştepţi, ambiţioşi şi capabili, atât de capabili încât nu avem nevoie decât de puţină stimă de sine ca să vedem asta şi să începem să ne iubim şi între noi.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe