Newsflash

„Paradoxul“ african

de Prof. dr. Gabriel M. GURMAN - mar. 11 2016
„Paradoxul“ african
     Medicina își schimbă fața, metodele de diagnostic și tratament și nu mai puțin măsurile de prevenire a bolilor. Un cunoscut poet francez definea medicina ca pe o profesie care se ocupă cu schimbarea denumirii bolilor. Adevărul e că profesiunea noastră e într-o permanentă schimbare și, după ce mi‑am petrecut mai mult de o jumătate de secol îngrijind pacienți, percep foarte clar dimensiunile acestui fenomen spectaculos. Mă uit înapoi, la data de 1 ianuarie 1961, acum 55 de ani, când am intrat pentru prima oară, ca intern ATI, în sala de operație a Spitalului Brâncovenesc. Nu pot uita acele momente de importanță crucială pentru viitorul meu profesional. Astăzi, când fac bilanțul celor ce făceam atunci în sala de operație, ajung imediat la concluzia că în afară de morfină, adrenalină și atropină, nimic din ce utilizam și făceam nu se mai află în uz. Nici măcar intubația traheală nu se mai practică așa cum fusesem învățat atunci, cu laringoscop ce primea curent electric de la priza cea mai apropiată și cu sonde de cauciuc! Au dispărut eterul, prometazina, largactilul și galamina. Până și succinilcolina, drogul de bază în producerea relaxării musculare pentru intubație. Lista poate continua la nesfârșit.
     Amintesc toate acestea pentru a ajunge la un alt aspect al medicinii moderne, acela că și maladiile fatale din zilele noastre nu mai au aceeași pondere de altădată. Acum un secol, de pildă, infecțiile erau cauza principală de deces în lumea occidentală. În prezent, bolile infecțioase microbiene sunt tratate cu succes și decesele provocate de ele au devenit mult mai rare. Dar celelalte două mari categorii de afecțiuni fatale – bolile cardiovasculare și cele neoplazice – au rămas și ocupă primele două locuri în lista cauzelor de mortalitate în lumea occidentală, chiar dacă, în ultimii zeci de ani, proporția deceselor de cauză cardiacă scade simțitor. În același timp, oarecum „compensator”, bolile neoplazice ocupă un loc din ce în ce mai central printre cauzele de deces.
     Dar aceste date vin în contradicție totală cu ceea ce se întâmplă în acea parte a lumii în care sărăcia și promiscuitatea caracterizează viața de toate zilele. Așa se explică fenomenul observat (și) în New York Times, aproape incredibil pentru occidentali: în așa-zisa lume a treia (eu aș numi-o a patra!), cancerul nu apare pe lista cauzelor importante de deces. Iată o enumerare a bolilor fatale în Africa: SIDA, infecțiile tractului respirator, diareea, malaria și accidentele vasculare cerebrale. Din 172 de țări pentru care s-a realizat o statistică a numărului de neoplazii la 100.000 de locuitori, pe ultimele 50 de locuri se găsesc, aproape în exclusivitate, țări africane. Un cititor neavizat își poate închipui că modul de viață în aceste țări suprapopulate, în care nivelul de trai e extrem de scăzut în comparație cu cel pe care noi îl numim „occidental“ sau „dezvoltat“ previne acele modificări ale organismului care produc apariția maladiei canceroase. Oare clima, modul de alimentare, activitatea fizică să fie responsabile de acest fenomen? Nimic mai puțin adevărat!
     O succintă privire asupra statisticilor de longevitate pe întreg mapamondul oferă o imagine sumbră privitor la ceea ce se întâmplă în zilele noastre în țările în care lipsa de elemente vitale pentru existență a devenit de mult timp perenă. Pe această listă, ultimele 30 de locuri sunt ocupate în exclusivitate de țări africane, iar media longevității în aceste țări e sub 60 de ani, față de o medie de peste 80 de ani în Europa și pe continentul nord-american. Pe lista țărilor clasificate în funcție de produsul intern brut pe cap de locuitor, ultimele 16 sunt toate din Africa și venitul anual pe cap de locuitor în acea parte a lumii e mai mic de 1.700 de dolari (în vreme ce, în majoritatea țărilor dezvoltate, PIB depășește 35.000 de dolari anual).
     Datele de mai sus conduc, toate, spre aceeași concluzie tristă: dat fiind că boala canceroasă e apanajul vârstei înaintate în vasta majoritate a cazurilor, populația țărilor subdezvoltate pur și simplu nu ajunge la acea vârstă în care cancerul devine o cauză importantă (dacă nu cea mai importantă) de deces. În țările dezvoltate economic, neoplaziile sunt responsabile de mai mult de 50% din decesele peste vârsta de 65 de ani. Socoteala devine deci foarte simplă: întrucât imensa majoritate a locuitorilor țărilor subdezvoltate nu ating această vârstă, cancerul e o maladie relativ rară pe acele meleaguri.
     Știu cum ar reacționa la aceste date individul condus de un puternic cinism. Pentru ce e nevoie de a te lupta să ajungi la o vârstă înaintată, dacă ceea ce te așteaptă e o suferință de durată și fără leac? Dar lucrurile stau complet altfel și ele sunt cunoscute nu numai de noi, medicii, ci de întreaga opinie publică. A-ți prelungi viața e un deziderat universal, care merge mână în mână cu dorința unei existențe decente și fără lipsuri. Lumea de azi dorește să trăiască mai mult, dar în condiții în care viața merită să fie trăită, sau ceea ce americanii numesc quality of life. Iar menirea noastră, a medicilor, e de a oferi individului șansa de a trăi mai mult, o viață fără suferință, fără dureri și fără limitarea activității zilnice. Cu alte cuvinte, viața merită să fie trăită și orice măsură care poate prelungi viața trebuie să-și găsească locul în arsenalul terapeutic al vremii noastre.
     Dar mai există un aspect ce nu poate fi minimalizat. În ciuda a ceea ce predomină în subconștientul omului, și anume că boala neoplazică reprezintă un verdict necruțător și fără speranță, datele statistice indică o realitate complet diferită. Iată câteva din cele ce se desprind din literatura de specialitate. În neoplasmul gastric, una din cele mai necruțătoare localizări, supraviețuirea la cinci ani e de peste 20%; același parametru se ridică la 72% în neoplasmul de sân stadiul III și la 86% în cazul neoplasmului de corp uterin. În același timp, datele statistice din ultimii 40 de ani indică o permanentă creștere a proporției de supraviețuitori. Iată evoluția supraviețuirii la cinci ani în câteva forme de boală: plămân de la 12 la 20%, prostată de la 67 la 99% (!), leucemie de la 34 la 61%.
     Am mai avut ocazia să rememorez, la această rubrică, aspecte din viața mea de tânăr medic ATI, cei nouă ani petrecuți în Institutul Oncologic București. În acea perioadă, panica produsă de cancer împiedica personalul medical să aducă la cunoștința pacientului adevăratul diagnostic. Pacientul se externa cu convingerea că suferea de orice boală, numai de cancer nu! Această realitate s-a schimbat în mod simțitor în ultimele decenii. Frica de boala necruțătoare și de sfârșitul imediat și iminent a fost treptat înlocuită de speranța oferită de noile tratamente și mai ales de depistarea precoce a neoplaziilor, oferind pacientului șansa de a fi tratat din vreme și cu rezultate mai mult decât satisfăcătoare. E de ajuns ca fiecare individ să privească în jurul său și să descopere prieteni, cunoscuți sau membri ai familiei, supraviețuitori timp de ani de zile ai unei maladii neoplazice considerate incurabile în urmă cu numai câțiva zeci de ani.
     O concluzie care poate fi trasă privește datoria societății de a îmbunătăți continuu și semnificativ calitatea vieții individului, de o manieră care să permită fiecăruia să viseze și să tindă spre o viață lungă, demnă și lipsită de suferință. Un prim mijloc de a ajunge la acest deziderat e creșterea semnificativă a procentului din PIB alocat sănătății. Acest deziderat, bazat pe un parametru obiectiv, trebuie să stea la baza politicii de sănătate a oricărei țări. Formula e simplă: o viață decentă, într-un mediu propice din punct de vedere al nivelului de trai și cu certitudinea existenței unui sistem care să ofere un tratament adecvat fiecărui individ, iată chezășia lon­ge­vității dublată de satisfacția de a trăi.
     Educația trebuie să-și găsească drumul spre toate păturile societății. Așa-zisul „om de rând“ are dreptul de a fi informat de tot ce se întâmplă în lumea mare în legătură cu sănătatea publică. Prevenirea bolilor cronice – cancerul printre ele – trebuie să ocupe un loc important în procesul de educație a publicului, cu scopul de a încuraja și facilita accesul la mijloacele de diagnostic precoce și în felul acesta de a îmbunătăți șansele pacientului de a se vindeca. Pentru că azi se poate vorbi, fără a exagera, de vindecare în cazul unor boli considerate, pe vremuri, în cel mai bun caz cronice. Maladia neoplazică, în multe situații, se încadrează în această categorie, de boli vindecabile!
     Obligația noastră e să nu ignorăm ceea ce se întâmplă în așa-zisă „lume a treia“. Imensa majoritate a deceselor în acea parte a lumii poate fi prevenită cu un minimum de investiții. E inadmisibil ca diareea să reprezinte cauza de moarte numărul unu la copiii din Africa Subsahariană. Malaria poate fi eradicată fără a cheltui uriașe sume de bani. Biblia conține un citat care susține că săracii orașului tău sunt mai importanți decât toți ceilalți aflați în nevoi. Sau, cum se spune, cămașa ți-e mai aproape de corp! Cu toate acestea, se pot găsi resurse pentru a-i ajuta și pe cei aflați mai departe, dar în nevoi mai acute și mai grave. Multe depind de mentalitate, dar mentalitatea e un factor ce poate fi modificat. Nu tot ce e greu e imposibil!
 

„În regiunile sărace ale globului, cancerul nu este prezent pe lista principalelor cauze de deces.“
(George Johnson,  în New York Times, decembrie 2015)

 

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe