Newsflash

Patriile plantelor

de Prof. univ. Stuart PIMM - iun. 20 2014
Patriile plantelor
     Îmi încep ziua cu o ceaşcă de cafea şi o închei cu o ciocolată caldă. Între timp, consum diverse produse alimentare şi iau o serie de medicamente, inclusiv doza mea zilnică de 81 mg de aspirină. O orhidee viu colorată îmi însufleţeşte camera de lucru şi, prin fereastră, zăresc grădina mea cea verde. Pe scurt, viaţa mea – ca a oricui altcuiva – este facilitată, îmbogăţită şi prelungită de o mare varietate de plante şi derivate ale acestora.
     Însă biodiversitatea de care depindem cu toţii este ameninţată, activitatea umană ducând la defrişarea pădurilor şi a altor habitate bogate în plante. Întrebarea rămâne: care este ritmul de distrugere a speciilor şi, mai ales, ce se poate face pentru a o stopa?
     Găsirea de strategii de conservare eficiente trebuie să înceapă cu o cunoaştere a speciilor care au nevoie să fie protejate. Până acum, taxonomiştii au identificat aproximativ 297.500 de specii de plante. Câte nu au reuşit să catalogheze încă? Unde le-am putea găsi?
     Ar putea părea că, pe măsură ce grupul speciilor necategorisite se micşorează, ritmul în care taxonomiştii inventariază specii noi ar trebui să încetinească. Însă situaţia este exact pe dos, ritmurile crescând aproape exponenţial, de la an la an – un fenomen care poate fi explicat prin numărul în creştere de taxonomişti. Într-adevăr, ceea ce a scăzut este doar raportul dintre noile specii şi numărul de taxonomişti care le identifică.
     Pe baza acestei constatări, modelele matematice progno­zează că există, cu aproximaţie, cu 15% mai multe specii de plante decât cele cunoscute în prezent, ducând la un total de circa 350.000 de specii, o cifră care concordă cu părerile experţilor. Poate că jumătate dintre speciile nedescrise au fost deja adunate şi găzduite în ierbare, unde aşteaptă să fie categorisite şi analizate.
    Pentru a le găsi pe celelalte, taxonomiştii trebuie să se bazeze pe trei tipare generale, care guvernează distribuţia geografică a speciilor:
    – Majoritatea speciilor acoperă areale foarte restrânse şi sunt neobişnuite la nivel local.
    – Numărul de specii din orice habitat variază considerabil. Zonele extinse de păduri de conifere din America de Nord şi Eurasia conţin doar câteva specii de arbori, în timp ce bazinul amazonian poate găzdui 16.000.
    – Speciile cu areale restrânse sunt adesea concentrate în aceleaşi zone, dar tind să se găsească în alte zone decât cele în care trăiesc speciile des întâlnite.
     Pe baza acestor tipare, se poate prognoza că majoritatea speciilor neclasificate prezintă areale restrânse, în interiorul cărora se găsesc în număr mic – iată de ce nu le-am găsit încă. În plus, se pot găsi printre concentraţiile cunoscute de specii cu arealuri restrânse, în zone precum America Centrală, Caraibe, Anzii de Nord, pădurile de coastă ale Braziliei, Africa de Sud, Madagascar, Asia de Sud-Est, Noua Guinee, Australia de Vest şi multe insule tropicale. Dat fiind că majoritatea plantelor sunt, în prezent, ameninţate de dispariţie – 20% din speciile cunoscute şi, probabil, 30% din totalul speciilor încadrându-se în această categorie –, eforturile de a păstra biodiversitatea ar trebui să scoată în evidenţă aceste concentraţii de specii cu arealuri restrânse.
     Faptul că speciile de plante periclitate tind să fie concentrate din punct de vedere geografic creşte miza pentru eforturile de conservare din aceste zone, dar ar putea şi să faciliteze succesul, permiţându-le decidenţilor să se concentreze asupra unor zone restrânse în locul habitatelor vaste.
     Convenţia asupra diversităţii biologice, care numără aproape 200 de membri şi care întruchipează consensul general asupra necesităţii de a proteja diversitatea ecologică, urmăreşte să realizeze exact acest lucru. Planul strategic de biodiversitate al Convenţiei solicită protejarea oficială a cel puţin 17% din regiunile terestre cele mai importante din punct de vedere ecologic, în timp ce Strategia globală de conservare a plantelor urmăreşte să protejeze 60% dintre speciile de plante. Dat fiind că circa 67% dintre speciile de plante trăiesc în totalitate în regiunile selectate, cu alte 14% trăind parţial în aceste zone, această abordare pare foarte promiţătoare.
       În plus, deşi circa 13% din regiunea terestră a lumii este protejată, în momentul de faţă doar 14% din cele 17% care conţin cele mai multe specii de plante se încadrează în regiunile protejate. Pentru a îmbunătăţi şansele de reuşită ale Convenţiei, ţările cu concentraţii mai ridicate de specii unice au nevoie de măsuri de protecţie mai solide. Dat fiind că multe dintre aceste ţări se găsesc în lumea în curs de dezvoltare, comunitatea internaţională ar trebui să susţină aceste demersuri.
     Situaţia este complicată de efectul de „arcă a lui Noe“: deşi o zonă restrânsă poate găzdui multe specii, nu va fi capabilă să le asigure sustenabilitatea pe termen lung. Cu alte cuvinte, chiar dacă dimensiunea totală a tuturor regiunilor protejate este mare, regiunile individuale pot să nu fie suficient de mari pentru a susţine populaţiile viabile.
    Întrebările ecologice implicate – dimensiunea zonei pe care statele ar trebui să o protejeze şi localizarea acesteia – nu sunt uşor de răspuns. Pentru aceasta, este nevoie de o cunoaştere tot mai aprofundată a speciilor de plante şi a habitatelor acestora. Şi traducerea acestor răspunsuri în acţiune propriu-zisă necesită ceva ce poate fi chiar mai greu de obţinut: o voinţă politică susţinută, puternică.

 

 

© Project Syndicate, 2014. www.project-syndicate.org

Traducere din limba engleză de Sorana Graziella Cornea

Stuart Pimm este profesor de ecologie la Nicholas School of the Environment and Earth Sciences, la Universitatea Duke din Carolina de Nord (SUA).

 


 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe