Newsflash

Patru ore cât pentru o viață

de Dr. Alexandra MIHAI - nov. 27 2015
Patru ore cât pentru o viață
     Cu urgențele ne confruntăm în fiecare zi și ne pot marca și din postura de spectatori sau trecători, nu doar când ne implică direct. Prea puțini ne pregătim însă pentru ele. Prea puțini am învățat să avem grijă unii de alții și de noi înșine. În țara noastră există programe de învățare a acordării primului ajutor destinate special celor din domeniul medical, dar și pentru populația generală. Și deși ordinea în care le amintesc poate părea ierarhică, nu este. Indiferent de performanța lui, orice sistem național de urgență are nevoie să fie completat de gesturile elementare pe care trebuie să învățăm cu toții să le facem în eventualitatea producerii unui accident, până la sosirea salvatorilor profesioniști. Ajutorul martorilor, al trecătorilor e la fel de important, se poate dovedi vital. BLS (Basic Life Suport) și ALS(Advance Life Suport) sunt în fapt veste de salvare pe care le putem arunca dacă suntem aproape de cineva aflat într-o situație limită.
     Am decis să învăț aceste manevre, când am văzut cu ochii mei ce diferență uriașă ar fi putut face: pe străzile Bucureștiului, de multe ori un grup de oameni de toate felurile strânși laolaltă e semn că s-a întâmplat ceva neobișnuit. Dacă un echipaj SMURD e în preajmă, e și mai clar că situația e neplăcută. Îndemnată de fețele cuprinse de spaimă și curiozitate, vreau să aflu ce se întâmplă. O persoană vârstnică intrase în stop cardiorespirator și în cele din urmă murise. Se pare că putea fi salvată daca i se acorda primul ajutor la timp. Indignare, supărare, revoltă. Cum e posibil, oameni buni, să stați cu mâinile în sân? Nici măcar cravata de la gât să nu i-o înlăturați? A doua zi am trimis un formular către programul „Lecția de prim ajutor“, iar într-o lună participam la cursuri. Programul de care vorbesc e oferit de Asociația MaiMultVerde, în parteneriat cu SMURD. După ce trimiți prin email formularul de înscriere la adresa de pe site, ești contactat când ți se aprobă cererea și îți este anunțată locația. Cursurile sunt organizate aproape lunar și durează patru ore. Frapant cum patru ore din timpul tău pot salva întreaga viață a altcuiva, nu-i așa? Printre manevrele de prim ajutor pe care le-am învățat de la instructorul SMURD, se numără resuscitarea cardiorespiratorie și manevra Heimlich. La finele cursului am plecat cu noțiuni teoretice bine asimilate, dar mai important cu partea practică pusă la punct, mulțumită instructorului care a știut să insiste suficient de mult.
     Cursuri de prim ajutor oferă și ASSB (Asociația Societatea de Salvare București). Ele se desfășoară pe parcursul a trei zile și sunt contra cost. După ce te înscrii pe mail, te anunță când se formează un grup de minimum 12 persoane. La sfârșit, primești o diplomă de participare. Pentru cei cărora, pe lângă sânge, le curge prin vene și medicină de urgență, ASSB are și un program special de voluntariat.
     Maria-Magdalena Drîngă studiază la UMF „Carol Davila“, dar își dedică timpul și voluntariatului pe ambulanță. A aflat de această oportunitate de la un coleg mai mare, cu care împarte convingerea că: „Orice student la medicină ar trebui să știe de toate, dar mai ales cum să reacționeze în situatiile de urgență. Îi admir pe oamenii de la UPU sau de pe ambulanță și îmi face plăcere să lucrez cu ei“. S-a decis să facă acest tip de voluntariat pentru că știe că suntem vulnerabili: „Am auzit cazuri în care săracii pacienți care zăceau în ATI, în comă, nu au avut norocul să aibă prin preajmă pe cineva care să știe să acorde primul ajutor. Au rămas fără oxigen 30–40 de minute. Gândește-te că și-ar fi revenit dacă în preajma lor ar fi fost cineva care să știe protocolul de resuscitare. Atâtea vieți distruse, recuperare îngreunată, pentru că oamenii nu știu să facă niște compresii“. Pentru perfecționarea manevrelor de prim ajutor și voluntariat, aflu de la colega mea că sunt anumiți pași de urmat. Trimiți mail cu o scrisoare de intenție, primești un formular de înscriere și participi la un interviu. „Interviul“ înseamnă, de fapt, două probe (test-grilă și examinare) care trebuie trecute cu nota minimă 7 pentru a participa la BLS. Odată semnat contractul de voluntariat, care durează un an, poți fi arondat unei echipe pe ambulanță. Totul depinde de cât de motivat și serios ești.
     Recunoscute la nivel european (prea puțin cunoscute însă la nivel național), cursurile de prim ajutor ale Crucii Roșii Române se adresează tuturor. Se desfășoară când se strâng cel puțin 15 persoane interesate. Prețul este de 150 de lei, dar studenții beneficiază de o reducere de 30%. Certificatul, eliberat în urma unui examen, e dovada cunoștințelor de prim ajutor dobândite. Se pot organiza și cursuri la cerere, perioada de desfășurare fiind stabilită în acest caz de disponibilitatea participanților.
     Pentru mediciniști, indiferent de anul de studiu, există și alte uși deschise. Trauma Camp, ajunsă la a VIII-a ediție, este un proiect organizat de SSCR care le face studenților cunoștință atât cu metodele de prim ajutor, cât și cu muntele. Organizat în locuri pitorești, e o oportunitate extraordinară pentru toți doctorii în devenire.
     Brîndușa Ciobanu, studentă în anul trei, crede că „toți cei care lucrează în domeniul medical trebuie să știe să acționeze în situații de urgență. Mie nu îmi place sentimentul acela de neputință în fața a ceva la care ar trebui să știu ce să fac“. Când a participat la Trauma Camp, mai erau alți douăzeci și cinci de studenți cu ea în grupă. „Am învățat să facem noduri, să lucrăm cu echipamentul de escaladat și să montăm un cort. Seara am început lecțiile de BLS și ALS, ajutându-ne de manechine. Zilele următoare am învățat să evaluăm starea pacientului și să facem resuscitare, dar și primul ajutor pe categorii de traume (accident rutier, cădere de la înălțime, înec). Vreți să trăiți experiența ei? Începând din iunie vă puteți înscrie la Trauma Camp. Evenimentul are loc la sfârșitul lui august și este contra cost.
     O altă oportunitate pentru mediciniști o reprezintă proiectele europene, cum este MEDI-PRACT, dezvoltat de Asociația de Medicină de Urgență din România. Astfel, prin Societatea Studenților la Medicină din București, Radu a făcut 40 de ore de practică pe manechine în interiorul UPU-Floreasca. Încântat de propria alegere, are în minte și un voluntariat la SMURD. „E super. Manechinele sunt destul de bune. Faci masaj cardiac, respirație, prinzi linie venoasă, intubare, vezi semne care apar în traumă. Pe lângă asta e și practică la spital. Poți face și gărzi de noapte, depinde în ce an ești“. Fiind un proiect european, la sfârșit primești o diplomă și ești remunerat.
       Șapte din zece oameni rămân indiferenți în cazul unui stop cardiac, spun studiile American Heart Association. Fie nu au bazele primului ajutor, fie se tem să nu rănească victima. Crucea Roșie Americană arată că doar 6,4% din victimele infarctului supraviețuiesc, iar unul dintre motive este și acela că martorii nu cunosc resuscitarea cardiorespiratorie. Cele mai multe dintre infarcte se petrec chiar acasă. Și se pot întâmpla oricând unei persoane apropiate. Poate fi bunicul tău. Sau unul dintre părinți. Ești pregătit să le salvezi viața?

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe