Mediciniştii din Austria trebuie să facă practică, începând cu anul II, patru luni pe an. Dra Liana Nedescu, studentă în anul VI la UMF „Carol Davila“, a petrecut o lună alături de colegi austrieci, la Spitalul de Stat din Viena – AKH, la departamentul de urgenţă. Aflăm, la rubrica Student la medicină, despre programul de internship care a adus-o pe Liana în Viena, dar şi despre sistemul de învăţământ medical din ţara lui Mozart, în prelucrarea jurnalistică a drei Sorina Vasile.

 "> Pe acoperişul celui mai mare spital din Europa - Viața Medicală

Pe acoperişul celui mai mare spital din Europa

de Liana NEDESCU, Dr. Sorina VASILE - nov. 14 2011
Pe acoperişul celui mai mare spital din Europa

Mediciniştii din Austria trebuie să facă practică, începând cu anul II, patru luni pe an. Dra Liana Nedescu, studentă în anul VI la UMF „Carol Davila“, a petrecut o lună alături de colegi austrieci, la Spitalul de Stat din Viena – AKH, la departamentul de urgenţă. Aflăm, la rubrica Student la medicină, despre programul de internship care a adus-o pe Liana în Viena, dar şi despre sistemul de învăţământ medical din ţara lui Mozart, în prelucrarea jurnalistică a drei Sorina Vasile.

 

Liana Nedescu este studentă la UMF „Carol Davila“ în anul VI.
În acest număr povesteşte ce a învăţat de la sistemul de învăţământ medical din Austria în luna pe care a petrecut-o anul acesta în camera de gardă din AKH, Viena. Acum, Liana este în Boston, cu o bursă de cercetare acordată de Guvernul României. (S. V.)
   Soarele apune în depărtare, iar eu şi câţiva medicinişti austrieci savurăm cu un surâs ultimele raze ale începutului de toamnă. Într-un amestec hazliu de germană şi engleză, ne împărtăşim impresiile despre ziua care tocmai a trecut în departamentul de urgenţă. Pe terasa de la etajul 13 al AKH (Spitalul General din Viena) timpul pare oprit – doar lumina ce păleşte încet îmi aduce aminte că aceasta este ultima mea seară aici. Mă uit cu nostalgie peste Viena ce mi se întinde în faţa ochilor – Stephansdom, Altes AKH, Votifkirche, Hofburg – toate sunt locuri pe lângă care m-am plimbat cu fascinaţie şi drag în ultima lună.
   Fără excepţie, toţi colegii mei sunt din Austria – ne-am împrietenit neaşteptat de repede în luna petrecută împreună la departamentul de urgenţă al AKH. Nopţile de gardă nedormite şi ieşirile dese în cafenelele frumoase din Viena ne-au apropiat rapid. Ei tocmai au terminat ceea ce se numeşte Farmulatur – adică practica de vară. În învăţământul medical austriac, studenţii trebuie să facă, începând din anul II, un total de patru luni de practică în departamente de chirurgie, medicină internă, medicină de laborator, anatomie patologică şi medicină de urgenţă. Acum, toţi prietenii mei de aici au un aer nostalgic – ceva frumos se termină azi.

Allgemeines Krankenhaus der Stadt Wien

   AKH are 21 de etaje, încorporează Facultatea de Medicină din Capitala austriacă şi este cel mai mare spital din Europa. Când am păşit pentru prima oară pe holurile de aproximativ zece metri lăţime ale spitalului, am crezut că trebuie să fi greşit adresa. Ce altceva aş fi putut gândi atunci când am văzut că la intrare există o pizzerie, un supermarket, o florărie, o bancă, ba chiar şi o poştă?
   În luna petrecută aici am înţeles însă că toate acestea sunt mai degrabă necesare. Performanţele deosebite şi calitatea serviciilor medicale din AKH se datorează, în parte, confortului pe care spitalul îl oferă angajaţilor şi pacienţilor săi.

Studenţi fără frontiere

   Acum câteva luni, am aflat întâmplător de programul Medizinstudenten ohne Grenzen (Medicinişti fără frontiere) organizat de Lions Club, o asociaţie internaţională non-profit. ONG-ul îşi propune să aducă anual câte trei studenţi de la fiecare facultate din sud-estul Europei la practica de vară în centrele universitare din Austria – Viena, Innsbruck, Graz şi Salzburg. Organizatorii oferă tuturor participanţilor cazare şi bani de buzunar pentru o lună, iar transportul trebuie plătit de studentul acceptat în program.
   Mediciniştii aplică la acest internship prin intermediul facultăţii lor, pe baza parteneriatelor interuniversitare preexistente. Cei de la Lions Club au grijă să repartizeze studenţii într-un anumit departament, în funcţie de dorinţele acestora. Anul acesta am avut norocul să mă număr printre cei acceptaţi şi aşa am ajuns aici.
   Faptul că toată această acţiune este voluntară, iar membrii Lions Club lucrează benevol m-a făcut să mă gândesc la ceea ce contează cu adevărat. Dincolo de informaţiile medicale pe care le-am aflat aici, cel mai puternic lucru care mi-a rămas în minte este hotărârea mea de a nu uita niciodată, ca măcar din când în când, să fac ceva total dezinteresat pentru cei din jurul meu.

Cum e să fii student la medicină în Austria?

   Aici, studenţii sunt încurajaţi să desfăşoare cât mai multă activitate practică în timpul stagiului de vară. Ei scriu foile de observaţie, recoltează analizele şi fac prima anamneză a pacientului. De multe ori, sunt singuri cu bolnavul, aşa că trebuie să adopte o atitudine cât mai profesională şi să fie stăpâni pe cunoştinţele lor. În plus, aici, medicii îşi găsesc întotdeauna timp să ne explice nouă, studenţilor, demersul diagnostic pe care îl întreprind.
   Într-o lună, am văzut o patologie extrem de variată, am pus numeroase branule şi am învăţat să efectuez o mulţime de proceduri. Noaptea în gardă, când nu mai aveam pacienţi nou-veniţi, ne făceam unul altuia ecografii şi învăţăm să le interpretăm.

Înapoi pe acoperiş   În vreme ce soarele apune peste cele două turnuri ale AKH, nostalgia începe să pălească – mai e o noapte de stat în Viena. Ne strângem lucrurile şi ne îndreptăm spre departamentul de gardă, pentru a mai vedea câţiva pacienţi, înainte să ne plimbăm din nou într-unul dintre cele mai vii oraşe din lume. În puţin timp, voi fi într-un laborator, peste ocean, şi-mi vor rămâne de aici câteva amintiri şi gânduri importante. Dar asta e altă poveste…

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe