Newsflash

Pentru ultima dată

de Prof. dr. Mircea Ioan POPA - ian. 30 2015
Pentru ultima dată
   Încă un coleg ne-a fost ucis. Nu ştiu dacă cititorul va fi mulţumit de modul în care „sună“ aceste cuvinte, dar sper că va avea îngăduinţă, pentru că ele trădează o realitate dramatică. Alina-Mihaela – un copil, un om tânăr, un posibil viitor coleg – a susţinut examenul la bioetică pe 14 ianuarie şi a pornit spre casă cu dorinţa de a relua învăţatul pentru următorul examen, însă a fost ucisă pe prima trecere de pietoni întâlnită la ieşirea din INML „Mina Minovici“, la intersecţia dintre şoseaua Vitan-Bârzeşti şi strada Iuliu Haţeganu*.
   Nu am ţinut decât un curs sau două la seria din care făcea parte, iar astăzi pot să spun că regret că nu am cunoscut-o mai îndeaproape. Colegele ei de serie m-au sunat şi m-au cutremurat în acea zi dramatică. Am ieşit din examen şi mi-a venit să plâng gândindu-mă la sufletul acestui copil, dar şi la sufletul părinţilor şi surorii ei. Am răspuns la mici întrebări şi am dat mici sfaturi. În toată durerea, colegii ei au primit ajutorul profesorilor de la INML în aşa fel încât suferinţa să nu fie şi mai mare. În ziua următoare, au reuşit să facă în aşa fel încât colega pe care am pierdut-o, îmbrăcată în haine de mireasă, să poată să ajungă în mica biserică de lângă Spitalul Universitar de Urgenţă. După cuvintele rostite la încheierea slujbei religioase, şefa seriei a citit din varianta clasică a jurământului lui Hipocrate: „(...) Pe învăţătorul meu într-ale medicinii îl voi socoti deopotrivă cu cei care m-au adus pe lume, voi împărţi cu el averea mea şi, la nevoie, îi voi îndestula trebuinţele, pe copiii săi îi voi privi ca pe fraţii mei şi, dacă vor dori să devină medici, îi voi învăţa fără plată şi fără să le cer vreun legământ. Preceptele, lecţiile orale şi tot restul învăţăturii le voi împărtăşi fiilor mei, fiilor învăţătorului meu şi ucenicilor uniţi printr-o făgăduială şi printr-un jurământ, potrivit legii medicale, dar nimănui altcuiva. Le voi îndruma îngrijirea bolnavilor spre folosul lor, pe cât mă vor ajuta puterile şi mintea, şi mă voi feri să le fac orice rău şi orice nedreptate (...)“, aşa cum, poate, şi-ar fi dorit acest copil bun. La privegherea care a durat până înspre miezul nopţii au venit, rând pe rând, alţi colegi şi părinţi care s-au rugat pentru sufletul ei.
   Colegii au scris despre Alina-Mihaela şi din tot ceea ce am citit am înţeles că era un copil foarte bun, liniştit, care răspândea „lumină“ şi zâmbet, dădea dovadă de seriozitate şi dorinţa de a deveni un medic bun, rămânând un om bun şi credincios. Colegele au mers la cămin împreună cu tatăl, pentru a lua stetoscopul, tensiometrul şi halatul. O colegă spunea că ea crede că şi le-ar fi dorit oriunde ar fi mers şi a continuat: „După ce am intrat, i-am recunoscut îndată patul, deoarece deasupra lui erau iconiţe şi cărţi de rugăciuni. Era un loc simplu, cu valori dintre cele mai importante, pasiunea, menirea (de medic – avea stetoscopul şi tensiometrul deasupra patului) şi credinţa (cărţile de rugăciuni). M-a impresionat. Când eram la priveghi, a venit un coleg de-al ei de pe palier. El e arab. Acest coleg a plâns când a văzut-o şi tot spunea că era o fată aşa bună şi că nu mai era nicio alta ca ea în tot căminul, aşa cuminte şi bună. S-a rugat pentru ea în limba lui şi am apreciat acest lucru“.
   Unul dintre colegii ei scria: „Nu ştia încă «de care medic să se facă», dar îşi dorea enorm să ajute. (...) Un copil nevinovat. Da, copil. Pentru că simt încă frica pe care am simţit-o când am văzut-o secerată pe trecerea de pietoni, pentru că şi eu sunt din provincie şi pentru că aş avea atât de mare nevoie de părinţii mei, nu doar acum, ci mereu. (...) Alina a avut o misiune, poate scurtă, dar singura alinare pe care o simt e faptul ca, prin moartea ei, să fi produs o schimbare în noi toţi, cei care am fost lângă ea până în ultima clipă: să fim mai cu băgare de seamă, mai atenţi la nevoile celorlalţi, mai uniţi, să lăsăm la o parte grija pentru lucrurile mărunte şi să apreciem mai mult viaţa. Poate misiunea ei a fost să fie medicul sufletelor noastre prea împrăştiate“.
   În ziua respectivă am lăsat pentru o vreme examenul în mâna colegilor asistenţi şi am scris un prim mesaj către Brigada de poliţie rutieră Bucureşti. Eram şi sunt revoltat pentru că nimeni nu are dreptul să curme viaţa unui om, cu atât mai revoltător – pe o trecere de pietoni. Nu este prima dată, dar trebuie să ajungem să fie ultima dată. Iar pentru aceasta, reacţia trebuie să fie amplă, fermă, din partea unei întregi comunităţi. Aveam să aflu că respectiva intersecţie este cunoscută ca o problemă de mai multă vreme, iar revolta este cu atât mai mare.
   Nu doresc să accept faptul că am pierdut un coleg şi nu doresc ca aşa ceva să se mai repete. În aceste condiţii, am redactat un nou material, de această dată argumentat administrativ (şi susţinut de imagini şi descrieri pe care le-am primit de la colegi din alţi ani, care au avut ore la INML şi care au traversat cu teamă prin intersecţia respectivă, pe trecerea de pietoni), am pus număr de înregistrare şi l-am trimis aşteptând răspunsul oficial al Poliţiei române şi al Brigăzii de poliţie rutieră Bucureşti.
   Este tare neplăcut că trăim într-o societate reactivă, încercăm să producem schimbări după ce trăim momente dramatice. Este tare neplăcut că nu ne simţim susţinuţi permanent, nu simţim că există preocuparea de a ne fi asigurată protecţia şi nu există atitudini care să prevină dramele. Dar şi de noi depinde ca lucrurile să se schimbe.
 

*Numele corect este, desigur, Iuliu Haţieganu, medic şi profesor ardelean

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe