Newsflash

Plafonul Simonei Halep

de Dragoş BĂLDESCU - feb. 5 2016
Plafonul Simonei Halep
     Sezonul 2016 a început cum nu se putea mai prost pentru Simona Halep. Anul în care principalul obiectiv era să câștige în sfârșit un turneu de mare șlem a debutat cu eliminarea surprinzătoare de la Australian Open încă din primul tur, în fața unei jucătoare chineze venite din calificări. Zhang Shuai, deși clasată abia pe locul 133 în clasamentul WTA, a jucat într-adevăr mai bine și a meritat să învingă. Simona a recunoscut cu fair-play acest lucru la interviul de după meci.
     S-a scris mult despre această înfrângere. Criticii de serviciu au spus din nou că Halep nu are valoare și că nu-și merită locul în clasament. Cristian Tudor Popescu, de exemplu, a scris că Simona nu este capabilă să joace ofensiv și că va ieși în curând din Top 5. Parțial, are dreptate. Simona nu are forța unei Serena Williams sau Maria Sharapova sau serviciul redutabil al acestora, nici tehnica unui Federer. Este o jucătoare cu profil defensiv, care câștigă punctele prin mobilitate și inteligență, compensând lipsa forței. Și totuși ea a reușit să ajungă numărul doi mondial și să joace de la egal la egal cu toate aceste adversare puternice, cu armele de care dispune. Ce s-a schimbat acum, de ce nu mai este capabilă de aceleași performanțe?
     Marele ei avantaj era forța mentală, nu se dădea bătută niciodată. Indiferent cât de puternic loveau adversarele, Simona alerga după fiecare minge și returna toate loviturile. Greșea foarte rar și nu oferea niciun punct ușor. Determinarea ei era evidentă și adversarele știau că va fi nevoie de multă muncă pentru a o învinge. Acum, Simona nu mai este aceeași, nu mai muncește pentru puncte și așteaptă ca acestea să-i vină pe tavă.
     În meciul cu Zhang, s-a mulțumit să returneze pe centru loviturile adversarei, cu convingerea că aceasta va începe să greșească la un moment dat. Chinezoaica a continuat însă până la final seria incredibilă de lovituri câștigătoare și încrederea în victorie i-a crescut după fiecare reușită. Halep a refuzat orice lovitură riscantă, mizând parcă totul pe erorile adversarei.
     Împotriva jucătoarei Zhang, Simona s-a dat bătută. Loviturile reușite de jucătoarea venită din calificări au demoralizat-o și la final a încetat să mai lupte. Halep de acum doi ani nu ar fi abandonat niciodată, ar fi returnat fiecare minge până când adversara obosea sau își pierdea precizia.
    Ce-i lipsește acum Simonei este motivația. Acum câțiva ani, ea juca știind că toate resursele familiei fuseseră investite în pregătirea ei, că Stere Halep își vânduse afacerea pentru a o susține. Nu-și putea permite să nu dea totul pe teren, să nu lupte până la capăt în fiecare turneu. Odată cu succesul și câștigurile din ce în ce mai mari, atitudinea ei a început să se schimbe. Din ce în ce mai des, a abandonat meciuri sau s-a retras, din primele tururi, din turnee cu premii mai mici.
     Din păcate, stilul de joc al Simonei nu-i permite să câștige ușor, nici chiar în fața unor jucătoare mai slabe. Ea nu poate obține puncte rapide prin serviciu sau lovituri puternice, ci trebuie să muncească pentru fiecare minge la fel ca la început sau să înceapă să-și asume mai multe riscuri. În meciul cu Zhang, Halep a întâlnit o adversară care a riscat la fiecare lovitură și a jucat cu ambiția pe care ți-o dă disperarea. Ambiție pe care, din păcate, Simona nu o mai are.
     Va urma o perioadă de pauză, motivată prin necesitatea unei operații de deviație de sept. Este greu de crezut că este într-adevăr vorba de o urgență medicală. Evident, această operație putea avea loc la sfârșitul anului trecut, când oricum era vacanță în lumea tenisului. Probabil Simona vrea să se odihnească și să caute ceva din motivația pierdută. Să se gândească foarte bine dacă își dorește să ajungă numărul unu mondial, cu toate sacrificiile pe care le presupune acest lucru, sau este mulțumită cu plafonul la care a ajuns deja.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe