Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă

Poezia şi bolile

Viața Medicală
Dr. Martin S. MARTIN sâmbătă, 23 august 2014
   În numărul 3 din iulie 2014 al revistei JAMA (The Journal of American Medical Association) este publicată o tulburătoare poezie Thanksgiving, scrisă de medicul american Ted McMahon: „În timp ce pregătesc curcanul şi ur­mă­resc/Parada Macy, mă gândesc la biopsia/Făcută ieri. E săptămâna scurtă;/ Laboratorul de patologie, în criză de personal, acceptă ca priorităţi/Numai biopsiile operatorii şi urgenţele. Bucata mea de ţesut,/Aşteaptă în flaconul de formol/Să ajungă să fie fixată şi secţionată, abia săptămâna viitoare.//Majo­ritatea microscoapelor sunt stinse astăzi,/Patologii sunt acasă, cu familiile lor,/Unul dintre ei este cel care va analiza piesa mea, nu peste mult timp./Orice ar fi nu schimbă ziua de azi, cu strălucitoarele ei contururi,/Cu mirosul bun care vine de la cuptor, cu telefoanele care îmi/Reamintesc atâtea lucruri pentru care trebuie să aduc mulţumire.“ (traducere din limba engleză de Martin S. Martin).
Între medicină şi literatură au fost mereu legături strânse. Doctorii au dat, în fiecare generaţie, proza­tori de valoare şi poeţi inspiraţi. Între poeţii români medici din epoca modernă se numără dr. Vasile Voiculescu (n. 1884, poet şi pro­zator, a suferit ani de închisoare po­litică şi a murit în 1963, la câteva luni de la eli­berare) şi dr. Bogdan O. Popescu (n. 1971, absolvent al Facultăţii de Medicină „Carol Davila“ Bucureşti, specialist neurolog la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, literar încadrat în grupul poeţilor optzecişti). Ei, ca şi cei mai mulţi poeţi medici, au abordat multe teme, dar nu au scris versuri dedicate bolilor.
Marin Sorescu   De la Marin Sorescu (1936–1966) ne-a rămas o frumoasă poezie, Boala, în care poetul, în stilul său caracteristic, cu surprinzătoare asocieri de idei şi noţiuni, se adresează stării noastre de muritori: „Doctore, simt ceva mortal/Aici, în regiunea fiinţei mele/Mă dor toate organele,/Ziua mă doare soarele/Iar noaptea luna şi stelele.//Mi s-a pus un junghi în norul de pe cer/Pe care până atunci nici nu-l observasem/Şi mă trezesc în fiecare dimineaţă/Cu o senzaţie de iarnă.//Degeaba am luat tot felul de medicamente,/Am urât şi am iubit, am învăţat să citesc/Şi chiar am citit nişte cărţi,/Am vorbit cu oamenii şi m-am gândit,/Am fost bun şi-am fost frumos…//Toate acestea n-au avut nici un efect, doctore/Şi-am cheltuit pe ele o groază de ani./Cred că m-am îmbolnăvit de moarte/Într-o zi/Când m-am născut.“

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.