Newsflash

Populaţia nomadă de fete

de - apr. 23 2015
Populaţia nomadă de fete

 

Într-un studiu publicat în 1881 la tipografia George Caţafany, doctorul I. Antoniu descrie astfel moravurile pacienţilor săi trăitori în satele româneşti din Regat: „În această singură cameră comună muma, după suferinţi convulsive, naşte pruncul; iar copilul strivit de boale se luptă în agonia morţii, fraţii săi mai mici sau mai mari sunt spectatori înmărmuriţi şi înfricoşaţi ai acestor mari crize. Imaginaţiunea lor este de timpuriu puternic lovită de aceste teribile spectacole; copiii, de la vârsta cea mai fragedă şi chiar când devin adulţi, dorm pe cuptor, unul lângă altul; astfel sunt frecvente cazurile de violuri produse prin incesturi“.
„În acea odaie conjugală, copiii devin maturi de înclinări care le surescitează curiozitatea şi-i tentează, îndeplinind asemenea acte căpătate prin spectacole de la părinţi. Aceste acte au o puternică întipărire în frageda lor imaginaţie. Nu vedem noi, mai pe fiecare zi, acea populaţie nomadă de fete ce părăsesc sânul familiei, emigrează prin oraşe, începând cariera ca servitoare, şi pe urmă, viciate cu beţia şi prostituţia, ajung ca spitalul şi curţile cu juraţi să dispute soarta lor; iar acelea ce se întorc înapoi duc cu dânsele pasiunile căpătate, înmulţind concubinajul?“

 

Fragmentul este reprodus din volumul „România Medicilor“, publicat de editura Humanitas, al cărui autor, Constantin Bărbulescu, predă la Facultatea de Istorie şi Filozofie a Universităţii „Babeş-Bolyai“ din Cluj. Constantin Bărbulescu are un doctorat în istorie, unul în sociologie şi unul în antropologie şi etnologie.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe