Newsflash

Postul e sfânt

de - ian. 20 2017
Postul e sfânt

    Odată abordat subiectul alimentației, fie și a sugarului, nu putea să nu apară în discursul igienist și tema postului la care părinții inconștienți supun copiii de la o vârstă fragedă; doctorul N. Lapteș reușește totuși cu abilitate să convingă o țărancă să-și hrănească copilul cu lapte de capră în postul Sf. Marii: „Odată copilul înțărcat, e om,nu există nici un aliment care să nu-i fie permis să-l mănânce. Orice obligațiune de ordin religios i se aplică cu severitate și lui. Copiii postesc toate posturile de la vârsta de doi ani. Această obligațiune o respectă chiar când sunt bolnavi și mamele se lasă greu convinse de medic să le dea lapte chiar atunci. În combaterea unei epidemii de dizenterie, la Postul Sf-tei Marii, o mamă mi se jăluia cu mare alai ca i se strică laptele de la o biată capră ce avea, iar pe băiat în vârstă de doi ani îl hrănea de 4–5 zile cu ardei copți, cu greu și după numeroase proverbe și citații din S-ta scriptură am convins-o să dea lapte acelui copil aproape istovit” (Lapteș, 1906). Ce s-a întâmplat oare după plecarea medicului?



Fragment reprodus din volumul România Medicilor, publicat de editura Humanitas.
Constantin Bărbulescu, autorul lucrării, predă la Facultatea de Istorie și Filozofie a Universității „Babeș-Bolyai“ Cluj-Napoca.



 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe