Newsflash

Posturile lungi și dese

de - apr. 6 2017
Posturile lungi și dese
     Toți medicii susțin că postul are o contribuție nefastă la dezechilibrarea alimentației țărănești, accentuând tocmai principala caracteristică a acesteia, pe care o consideră negativă: vegetarianismul. Dar postul este privit ca o practică religioasă dăunătoare și periculoasă pentru sănătatea ruralilor, din mai multe motive. În primul rând, perioadele de post sunt prea numeroase și prea întinse: postul Crăciunului, postul Paștilor, postul Sf. Petru, postul Sfintei Marii, la care se adaugă toate miercurile și vinerile, iar uneori și fiecare zi de luni a săptămânii. Toate adună un număr impresionant de zile din an în care consumul de produse animale este prohibit. Ion Ionescu de la Brad vorbește de aproape o jumătate de an (Ionescu, 1868), doctorul C.I. Istrati de 185 de zile (Istrati, 1880), iar doctorul Nicolae Manolescu calculează 189 de zile de post, adică mai mult de jumătate de an (Manolescu, 1895). [...]
      Deci prea multe zile de post; ca și când nu ar fi fost de ajuns, unele dintre posturi, mai ales postul Paștelui, acoperă o perioadă dificilă pentru țăran: cea de la sfârșitul iernii și de la începutul primăverii, cu capriciile climaterice ale lunilor martie și aprilie, care se sfârșește chiar înaintea începerii ciclului muncilor agricole de primăvară. Nimic nu poate fi mai contraproductiv decât plasarea, durata și rigoarea acestui post, susține doctorul C.I. Istrati, și nu numai el: „În loc ca primăvara, când, slăbit din iarnă, trebuie a începe o muncă excesivă de șepte-opt luni de zile, în loc de a căuta să-și aleagă în alimentația sa substanțe echivalente fânului sau orzului ce dă calului său, el din contră se supune unui regim de paie, de substanțe cu totul nehrănitoare, în timp de 7 săptămâni!” (Istrati, 1880).

 

Fragment reprodus din volumul România Medicilor, publicat de editura Humanitas. Constantin Bărbulescu, autorul lucrării, predă la Facultatea de Istorie și Filozofie a Universității „Babeș-Bolyai“ Cluj-Napoca.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe