Newsflash

Practici neconvenţionale

de Dr. Martin S. MARTIN - dec. 15 2014
Practici neconvenţionale
   Spre deosebire de strategia aplicată de medicina osteopatică, specialitate care şi-a obţinut recunoaşterea la egalitate cu medicina clasică, încorporând progresele acesteia, alte practici se ţin la distanţă de varianta medicinii tradiţionale şi ştiinţifice şi clamează superioritatea lor, fără a avea un suport logic documentat. Fiindcă sunt multe şi fiecare se bazează pe altă idee de vindecare, dar şi pentru că au început să se răspândească în multe ţări, am să le trec în revistă.
   Naturopatia este implicată mai mult în prezervarea sănătăţii decât în metode de vindecare a bolilor. Sănătatea adevărată, în con­cepţia naturopaţilor, este o stare optimă de bine din punct de vedere fizic, mintal, emoţional şi spiritual. Vindecarea prin natură este o metodă de vindecare sau profilaxie, bazată pe înarmarea individului cu mijloacele de a se opune contractării bolii prin stil de viaţă, dietă, exerciţii etc. În cazul infecţiilor, pentru combaterea cărora medicina tradiţională se bazează (în primul rând) pe antibiotice, naturopaţii aleg întărirea propriului sistem imunitar. Această formă de medicină are multe legături cu medicina tradiţională indiană şi chineză.
   Homeopatia, cunoscută de multă vreme, pleacă de la ideea că acele substanţe care pot îmbolnăvi indivizii sănătoşi, unele chiar otrăvitoare, au efecte terapeutice la bolnavi, când sunt folosite în doze minuscule.
   Herbalismul este varianta de tratament bazată exclusiv pe remedii naturale, în special plante şi extrasele lor.
   Medicina alternativă este practica medicală bazată numai pe forme de vindecare neacceptate şi neincluse în medicina ştiinţifică. Astfel sunt acupunctura (parţial acceptată), homeopatia, Reiki (tera­pia prin energia transmisă prin contactul cu mâinile terapeutului), câmpurile magnetice, meditaţia, hipnoterapia, masajele, Ayurveda (tehnica de vindecare indiană care foloseşte plante, produse animale şi metale, exerciţii spirituale de rebalansare; în unele cazuri a rezultat în intoxicaţii cu metale grele), aromaterapia, terapia muzicală, medicina tradiţională chineză, medicina holistică (se bazează pe refacerea legăturii dintre corp, minte şi spirit; foloseşte yoga, tai-chai şi alte tehnici de exerciţiu), terapia prin relaxare, manipulările, practicile religioase şi rugăciunile.
   Medicina integrativă sau complementară este practica rezultată din îmbinarea medicinii tradiţionale şi unele din tehnicile de mai sus. Variantele alternative stârnesc interesul şi curiozitatea bolnavilor, astfel că mulţi caută medici care adaugă aceste tehnici în practica lor (plus psihanaliză, fizioterapie, dietetică, terapie de grup). Sprijinite de publicitate, practicile complementare au înregistrat succese şi, în ultimii ani, 40% din pacienţii din SUA au încercat una sau alta din formele lor. Piaţa acestor variante medicale a depăşit 35 de miliarde de dolari pe an.
   Sigur, există un efect bun dovedit în acupunctura terapeutică şi anestezică, aşa cum există efecte binefăcătoare ale dietelor corecte, ale exerciţiilor, practicii yoga şi meditaţiei. Dar ele nu sunt medicină, efectul lor e bun mai mult pentru indivizi sănătoşi. Cum să recomanzi yoga unui bolnav cu pneumonie acută sau stare septică? Dar unuia cu luxaţie de disc intervertebral?
   La succesul practicilor alternative au contribuit frica exagerată de efectele secundare ale medicamentelor, numeroasele cazuri de anxietate şi depresie, care nu sunt satisfăcute de felul în care sunt tratate de medicii clasici, legendele despre efectele binefăcătoare ale variantelor de tratament alternativ, multe din ele bazate pe efect placebo, sindroamele de durere cronică, pe care le vedem din ce în ce mai des, şi alte elemente ale vieţii moderne.
   Mulţi doctori sunt toleranţi cu formele de terapie alternativă, alţii se grăbesc să le adauge practicii lor şi, în această decizie, câştigul financiar joacă un rol important. Alţii însă sunt pe poziţii categorice de refuz şi opoziţie. Ei consideră că multe din aceste forme de tratament sunt variante de înşelare a publicului credul, subliniază caracterul neştiinţific al multora dintre metodele folosite şi le compară cu lăsarea de sânge din Evul Mediu, numindu-le practici derivate din magii şi superstiţii. Pentru protecţia publicului, s-a înfiinţat Centrul naţional pentru medicina complementară şi alternativă (NCCAM), care este implicat în stabilirea diferenţelor între metodele de tratament cu efect de vindecare potenţial şi cele care ar putea fi dăunătoare sau chiar periculoase. Mai multe state (dar nu toate) au interzis terapia cu agenţi chelatori, care a promis vindecarea multor boli, inclusiv a aterosclerozei şi a bolii coronariene prin eliminarea din corp a metalelor grele, care ar produce – după părerea adepţilor acestei metode – îmbolnăvirea.
   După mine, sunt trei mari probleme legate de practicile alternative. Prima este că folosesc agenţi medicamentoşi şi forme de terapie necontrolate. Apoi, unele dintre aceste practici au potenţial nociv (terapia cu agenţi chelatori, manipulările de cap şi gât care au dus la disecţii carotidiene, combinaţiile de alcaloizi şi metale grele etc.). În fine, mulţi pacienţi, convinşi de superioritatea practicilor alternative, vor persista în a se expune lor, tot aşteptând efectul benefic, şi vor întârzia să apeleze la ajutorul medicinii ştiinţifice, bazate pe dovezi de eficienţă.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe