Newsflash

Pregătit de prima sesiune?

de Dr. Cornelia Maria GLODEANU - oct. 2 2015
Pregătit de prima sesiune?
     Boboc la Medicină? Citești articolul care trebuie. Din acest an, viața ta se va schimba. Ce doresc să-ți transmit este să rămâi cu capul pe umeri și, în principal, să nu asculți nimic negativ din ce spun colegii mai mari. Fie că ai ales să stai în cămin, ai închiriat o cameră sau locuiești chiar acasă, vei face cunoștință cu noii colegi de grupă. Unii dintre ei, mai vorbăreți, vor veni cu informații atât de multe despre profesori, examene, facultate, că te vor pune serios pe gânduri. „De unde știu ei atâtea? Să fie adevărat ceea ce spun?“. Nu te impacienta, pentru că nu merită.
     E posibil să aibă prieteni mai mari, iar zvonurile circulă ușor. Însă acesta nu este un motiv pentru a crede toate minunile pe care un student le poate spune. De obicei, din rațiuni neînțelese de mine până acum, majoritatea studenților mai mari vor să te sperie, ca într-un fel de test de inițiere. „Examenele sunt prea grele, iar profesorii imposibili“, „Fii serios: îți pune 4 imediat ce intri în sală“ sau „Dacă ești blondă, nu treci examenul“. Toate acestea sunt doar povești imaginate. Îmi spunea un rezident că, în anul I, colegii lui de cameră, „binevoitori“, i-au zis: „Nu te uiți la tine? Tu n-ai ce căuta la Medicină. Încearcă la FEEA“. Acest student a luat bursă din anul III până la final, și printre primii examenul de rezidențiat. Vorbele celorlalți au efect doar dacă noi le acordăm importanță. Deși este o facultate dificilă, cu multe examene, multe cunoștințe de acumulat și abilități practice de format, Medicina nu este imposibilă.
    Acum, aș vrea să aduc sesiunea mai aproape, însă doar prin cuvinte. Boboc la medicină, stai liniștit! Sesiunea nu este capăt de drum! Poate o vezi ca un lucru măreț, extraordinar, un chin prin care ești obligat să treci. Dacă e așa, ar fi cazul să-i micșorăm din importanță. Cum alții au reușit, putem și noi! Nu suntem noi cei care gravitează în jurul examenelor sau sesiunilor, ci ele în jurul nostru. Tu ești centrul universului tău, nu uita. Ai grijă să îți menții calmul când vine timpul să înfrunți așa o „pacoste“. Peste 20 de ani, nu numai că vom uita de o amărâtă de sesiune din anul I, ci vom râde cu lacrimi când ne vom aminti cât de panicați eram.
    Cum poți micșora importanța sesiunii și cum preiei tu controlul? În primul rând, gândește-te că e doar o sesiune. Vor veni și altele. Notele sunt subiective, nu le lăsa să te definească, nici dacă vor diferi mult de cele cu care erai obișnuit până acum, la liceu. Vei repeta noțiunile, îți vei fixa ceea ce nu ai înțeles și gata. Apoi, dacă tot e sesiune, canalizează-ți energia și direcționeaz-o pe învățat. Indiferent dacă ai mai citit sau nu ceva în timpul semestrului, dă-ți toată silința acum. Am colegi care fac așa, reușesc să ia note frumoase și se bucură și de viață, în restul anului. Deci, este posibil! Eu una sunt totuși adepta învățatului din timp.
    Nu în ultimul rând, privește sesiunea cu încredere. Stabilește-ți niște obiective clare. Poți face asta încă de la începutul semestrului: „Vreau 9 la anatomie, 10 la biochimie“ sau „Vreau să iau un 6 și să trec“. Nu ți-aș recomanda ultima variantă, dar totul depinde de tine. Puțin optimism în privința setării țelurilor nu strică.
     Managementul timpului este important. Dr. Ștefan Gutue, în cartea Salvezi vieți sau sprijini pereți?, un adevărat ghid al studentului medicinist, spunea că noi, ca studenți, nu avem timp liber,ci timp oportun. Pe acesta e bine să îl folosim inteligent: învățăm, luăm și pauze, ieșim cu prietenii, dar nu îl irosim pe banalități căci, în acest caz, se transformă în timp pierdut și mereu vin în viață momente când regretăm că am irosit timpul.
     Cel mai important în sesiune este să îți menții starea de calm. Dacă ești agitat, nu faci nimic. Te panichezi și clachezi. Dacă ai în față și un examen practic și e necesar să vorbești față în față cu domnul doctor, ai nevoie să fii stăpân pe tine. Măcar la exterior să arăți acest lucru, chiar dacă tremuri în interior. Dacă examinatorul va vedea că nu ești sigur pe ce spui, va considera că nu ai învățat, ceea ce nu este deloc ok. Așadar, stai drept, respiră profund de câteva ori înainte de a intra în sală, vorbește calm și sigur pe tine. Ține minte și că orice profesor este, mai întâi, om. Nu se află în fața ta să te sperie, ci să vadă ceea ce știi. Îndepărtează-te de toți colegii care se lamentează, de cei care spun că nu au învățat nimic și pică examenul. Te pot influența în mod negativ aceste atitudini, chiar dacă ei nu asta intenționează. Le spui că dorești să iei puțin aer proaspăt și te retragi.
     Să presupunem că în ziua examenului realizezi că nu ai reușit să treci prin toată materia. Important este să știi că ți-ai dat, totuși, silința. Te prezinți și spui ceea ce știi. Același rezident, în anii de studenție, și-a convins o colegă să se prezinte, la examenul de imunologie, pentru a nu rămâne cu restanță. După câteva insistențe, fata s-a prezentat și a luat 7. Nu este o notă strălucită, dar mereu e mai bine să dai o mărire decât o restanță.
     Cât despre nopțile albe, nu sunt adepta lor. Încearcă să dormi, măcar câteva ore bune pe noapte. Cel mai bine e să dormi în cicluri complete – adică durata lor să fie multiplu de 90 de minute. În felul acesta, te vei simți odihnit, chiar după șase ore de somn.
     Dragul meu boboc, vine o sesiune și mai sunt multe altele care te așteaptă, împreună cu o serie minunată de obstacole. Fii pregătit să le întâmpini cu încredere și o atitudine pozitivă. Vei deveni medicul care îți dorești să fii!

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe