Newsflash

Presa şi sănătatea mintală

de Prof. dr. Anthony JORM - feb. 20 2013
Presa şi sănătatea mintală
   James Holmes, acuzat de a fi deschis focul într-un cinematograf aglomerat din Aurora, Colorado, în vara lui 2012, nu avea cazier, însă mergea regulat la psihiatru înainte de incident. Adam Lanza, vinovat de a-şi fi ucis mama şi a fi omorât prin împuşcare 20 de copii şi şase membri adulţi ai personalului unei şcoli primare din Connecticut, înainte de a-şi lua viaţa, nu avusese niciodată probleme cu legea, dar fusese diagnosticat cu o „tulburare de personalitate“, precum şi cu sindromul Asperger. Anders Behring Breivik, în Norvegia, Jared Lee Loughner, în Arizona, Seung-Hui Cho în Virginia – lista criminalilor în masă stabilită în funcţie de afecţiunile lor mintale continuă.
   Realitatea este că decizia de a ucide, la întâmplare, un mare număr de oameni nevinovaţi, reflectă o gândire profund perturbată, care, la rândul ei, ar putea reflecta o boală mintală. Însă, contrar credinţei populare, aceasta nu înseamnă că toţi oamenii cu boli mintale prezintă riscul de a fi periculoşi sau violenţi. Credinţa că sunt astfel – şi reportajele care o alimentează – întăresc larg răspândita stigmatizare a celor cu boli mintale, accentuându-le suferinţa şi împiedicându-i să aibă o participare socială completă.
   Percepţiile publice asupra riscului de violenţă asociat cu bolile mintale sunt în dezacord cu faptele. În Statele Unite, de exemplu, aproximativ 42% din adulţi cred că un copil cu depresie poate deveni periculos. Iar 70% din americani cred că indivizii spitalizaţi din cauza unei boli mintale pot fi periculoşi. Însă, conform Asociaţiei Psihiatrilor Americani, persoanele cu afecţiuni mintale, care reprezintă aproximativ un sfert din populaţie într-un anumit an, comit doar 4–5% din delictele însoţite de violenţă. Deşi persoanele cu afecţiuni mintale sunt mai expuse riscului de a comite acte de violenţă dacă nu sunt tratate sau dacă abuzează de alcool sau de droguri, posibilitatea ca acest lucru să devină realitate este redusă.
   Experienţa personală respinge, de obicei, legătura dintre o boală mintală şi violenţă. Un studiu efectuat în rândul publicului american a arătat că, deşi 68% din adulţi ştiau cel puţin o persoană care fusese spitalizată din cauza unei boli mintale şi 10% ştiau cinci sau mai multe astfel de persoane, doar 9% fuseseră vreodată ameninţaţi sau răniţi fizic de o astfel de persoană. Cei aflaţi în contact apropiat cu bolnavul mintal, cum ar fi personalul medical de specialitate şi membrii familiei celui afectat, au cele mai mici şanse să creadă că cel în cauză este periculos.
   Discrepanţa dintre experienţă şi percepţie este în mare măsură întreţinută de mass-media, care pune adesea semnul egal între bolile mintale şi actele de violenţă. Un studiu efectuat asupra articolelor din ziarele americane a arătat că 39% din articolele despre bolile mintale se concentrau asupra violenţei sau pericolului. În Germania, numeroasele articole despre atacurile violente asupra unor politicieni de marcă de către doi oameni suferind de schizofrenie, în 1990, au alimentat credinţa publicului german că oamenii bolnavi mintal sunt periculoşi.
   Reportajele despre actele de violenţă care au ca rezultat mai multe decese sunt foarte numeroase. Publicul caută, inevitabil, o ex­pli­caţie, şi mass-media va explora orice posibilă legătură cu bolile min­tale – de exemplu, relatări ale cunoştinţelor despre comporta­men­tul „ciudat“ şi izolarea socială sau poveşti despre interacţiunile ante­rioare cu personalul medical specializat în domeniul sănătăţii mintale.
   Între timp, avocaţii apărării pot încerca să reducă vina clientului lor invocând nebunia, aşa cum au încercat să facă avocaţii lui Breivik, după ce acesta omorâse 77 de oameni în semn de protest împotriva multiculturalismului, pe care el îl percepea ca pe o ameninţare la adresa Norvegiei. Deşi această abordare are rareori succes – Breivik a fost condamnat la 21 de ani de închisoare – articolele pe această temă sunt numeroase, legând crima de boala mintală în mintea publicului.
   Percepţia că oamenii cu afecţiuni mintale sunt periculoşi este globală. Însă este mai des întâlnită în ţările în curs de dezvoltare decât în cele dezvoltate. Principala excepţie este SUA, unde, dat fiind că armele de foc pot fi procurate foarte uşor, rata omuciderilor este printre cele mai ridicate – chiar cea mai ridicată de omucideri prin împuşcare – dintre ţările dezvoltate.
   Dat fiind că omuciderile multiple din Statele Unite suscită interesul internaţional, rapoartele mass-mediei evidenţiind o boală mintală a făptaşului sau descriind justificările prin invocarea nebuniei conturează percepţiile din întreaga lume asupra bolilor mintale. Împuşcarea, de către Jared Lee Loughner, a 19 oameni în 2011, printre care şi Gabrielle Giffords, membră a Congresului American, a atras atenţia întregii lumi, la fel ca şi evaluarea solicitată de către instanţa de judecată a facultăţilor sale mintale.
   Într-adevăr, în cealaltă parte a lumii, ziarul The Australian a menţionat-o pe Giffords de 160 de ori în cele şase luni de după atac, în comparaţie cu doar o menţionare în cele 12 luni anterioare. Deşi atacurile armate în masă sunt foarte rare chiar şi în Statele Unite, relatările mass-media întăresc în permanenţă percepţiile negative în interiorul şi în afara ţării. În acest mod, Statele Unite ar putea chiar exporta stigmatul bolilor mintale către restul lumii.
   În mod similar, istoricul de boli mintale al lui Seung-Hui Cho a fost larg discutat. În plus, fişele sale medicale, conţinând date despre sănătatea sa mintală, au fost publicate doi ani mai târziu, resuscitând legătura dintre crima comisă – uciderea a 32 de persoane şi rănirea altor 17 înainte de a se sinucide – şi boala sa mintală.
   În acest context, eforturile de controlare a regimului armelor ale preşedintelui american Barrack Obama – care includ înăsprirea cerinţelor de verificare a antecedentelor şi sporirea finanţării programelor de sănătate mintală pentru tineri – au o semnificaţie globală. Deşi extinderea sferei serviciilor de sănătate mintală este un pas pozitiv, cu potenţialul de a contribui la siguranţa fizică a cetăţenilor din Statele Unite, este crucial să nu se permită ca această legătură să alimenteze percepţia că oamenii cu boli mintale sunt periculoşi. Mai degrabă, legislatorii americani şi canalele mass-media ar trebui să-şi folosească influenţa internaţională pentru a reduce stigmatul atribuit celor care suferă de boli mintale în întreaga lume.

 

© Project Syndicate, 2013. www.project-syndicate.org

 

Traducere din limba engleză de Sorana Graziella Cornea

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe