De la 1 iulie 2012, toţi furnizorii de servicii medicale şi medicamente aflaţi în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate sunt obligaţi să utilizeze prescripţia medicală electronică pentru medicamente cu şi fără contribuţie personală în tratamentul ambulatoriu. Mai multe detalii despre normele care reglementează prescripţia electronică ne oferă dl Alexandru Neagu la rubrica Update legislativ.

 "> Prescripţia medicală electronică - Viața Medicală

Prescripţia medicală electronică

de Alexandru NEAGU - iul. 13 2012
Prescripţia medicală electronică

De la 1 iulie 2012, toţi furnizorii de servicii medicale şi medicamente aflaţi în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate sunt obligaţi să utilizeze prescripţia medicală electronică pentru medicamente cu şi fără contribuţie personală în tratamentul ambulatoriu. Mai multe detalii despre normele care reglementează prescripţia electronică ne oferă dl Alexandru Neagu la rubrica Update legislativ.

 

   În Monitorul Oficial nr. 417 din 22 iunie 2012, au fost publicate două acte normative de interes major atât pentru furnizorii de servicii medicale, cât şi pentru beneficiarii acestora.
   Primul act normativ îl reprezintă Hotărârea Guvernului nr. 578 din 6 iunie 2012 privind modificarea şi com­pletarea Contractului-cadru pri­vind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2011–2012, aprobat prin Hotă­râ­rea Guvernului nr. 1.389/2010, şi are ca obiectiv reglementarea mult-dez­bă­tutei teme a prescripţiilor medicale electronice precum şi unele clarificări în domeniul regimului „sancţionator“ apli­cabil furnizorilor de servicii me­dicale.
   Din referirile legate de „reţeta electronică“, precizăm doar că, începând cu data de 1 iulie 2012, toţi furni­zorii de servicii medicale şi medi­camente aflaţi în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate sunt obligaţi să utilizeze prescripţia medicală electronică pentru medicamente cu şi fără contribuţie personală în tratamentul ambulatoriu, cu respectarea tuturor prevederilor legale în vigoare. Cu titlul de excepţie, până la data prevăzută în norme, în situaţii justificate, prescrierea medica­mentelor se poate face utilizând formularul de prescripţie medicală cu regim special – offline. Asumarea prescripţiei electronice de către medicii prescriptori se face prin semnătură electronică extinsă potrivit dispoziţiilor Legii nr. 455/2001 privind semnătura electronică. În situaţia în care medicii prescriptori nu deţin semnătură electronică, prescripţia medicală se va lista pe suport hârtie şi va fi completată şi semnată de medicul prescriptor.
   De asemenea, un medic nu poate prescrie unui asigurat medicamente în tratamentul ambulatoriu utilizând în acelaşi timp prescripţia medicală electronică şi prescrip­ţia medicală cu regim special. Prescrierea electronică de medicamente cu şi fără contribuţie personală în tratamentul ambulatoriu în sistemul de asigurări sociale de sănătate se face online şi numai în situaţii justificate prescrierea se face offline.
   Până cel târziu în ultima zi a lunii în care s-a făcut prescrierea offline, toţi furnizorii de servicii medicale aflaţi în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate au obligaţia să introducă în sistemul informatic toate pre­scrip­ţiile medicale prescrise offline. În cazul imposibilităţii realizării acestei obligaţii, ei vor trebui să raporteze la casa de asigurări de sănătate, în format electronic, la data prevăzută în contract/convenţie, prescripţiile offline din luna pentru care se face raportarea sau, începând cu trimestrul III al anului 2012, să introducă în sistemul informatic toate prescripţiile medicale prescrise offline până cel târziu în ultima zi a fiecărui trimestru în care s-a făcut prescrierea offline sau au obligaţia să raporteze la casa de asigurări de sănătate, la data pre­văzută în contract/convenţie, în format electronic, prescripţiile offline prescrise în trimestrul anterior.
   În cazul în care în derularea contractului/convenţiei se constată nerespectarea obligaţiei de raportare lunară sau de introducere în sistemul informatic a prescripţiilor offline prevăzute, se vor aplica următoarele sancţiuni: • avertis­ment – pentru prima lună pentru care se constată neres­pec­­tarea obligaţiei din cadrul unui trimestru • diminuarea cu 10% a tarifului pe serviciu exprimat în lei în asistenţa medicală primară şi asistenţa medicală ambulatorie de specialitate pentru specialităţile clinice – pentru a doua lună pentru care se constată nerespectarea obligaţiei din cadrul unui trimestru. În cazul în care în derularea contrac­tului/con­venţiei se constată nerespectarea obligaţiei de introducere trimestrială a datelor, se va reţine o sumă egală cu contra­valoarea prescripţiilor medicale electronice offline neintroduse sau neraportate, prescrise în cadrul unui trimestru.
   Al doilea act normativ publicat în acelaşi Monitor Oficial este Ordinul comun al ministrului sănătăţii şi al preşe­dintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 622/214/14.06.2012 privind modifi­carea şi completarea Ordinului mi­nistrului sănătăţii şi al preşedintelui CNAS nr. 1.723/950/2011 pentru aprobarea Normelor metodologi­ce de aplicare în anul 2012 a Contractului-cadru privind condiţiile acordării asis­tenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2011–2012, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1.389/2010. Cum era şi firesc, acest act vine să clarifice unele aspecte reglementate în hotărârea de guvern menţionată mai sus.
   Recomandăm cititorilor interesaţi lecturarea integrală a acestor două acte normative.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe