Newsflash

Prevenirea conflictelor de interese

de Alexandru NEAGU - nov. 11 2016
Prevenirea conflictelor de interese
    În M.OF. nr. 831 din 20 octombrie 2016 a fost publicată Legea nr. 184 din 17 octombrie 2016 privind instituirea unui mecanism de prevenire a conflictului de interese în procedura de atribuire a contractelor de achiziție publică. Aceasta va intra în vigoare la 20 iunie 2017, cu excepția unor dispoziții destinate instituțiilor publice implicate în mecanismele administrative prealabile necesare aplicării celorlalte prevederi.
    Scopul legii îl reprezintă prevenirea conflictului de interese în procedura de atribuire a contractelor de achiziție publică prin instituirea unui mecanism de verificare ex ante, din perspectiva situațiilor care pot genera conflicte de interese în cadrul procedurilor inițiate prin sistemul electronic de achiziții publice (SEAP), astfel încât acestea să fie înlăturate fără a fi afectate respectivele proceduri, așa cum sunt acestea reglementate atât de Legea nr. 98/2016 privind achizițiile publice, cât și de Legea nr. 99/2016 privind achizițiile sectoriale.
    La nivelul Agenției Naționale de Integritate (ANI) se înființează „sistemul informatic integrat pentru prevenirea și identificarea potențialelor conflicte de interese“, prescurtat „sistemul prevenție“. Acesta funcționează pe baza datelor înscrise în așa-numitele „formulare de integritate“, înregistrate în SEAP cu ocazia derulării procedurilor de atribuire a contractelor de achiziție publică și prelucrate de inspectorii de integritate.
    Concret, formularul de integritate întocmit în cadrul mecanismului de prevenire a conflictului de interese face parte din documentația de atribuire a contractelor de achiziție publică și cuprinde trei secțiuni, după cum urmează: secțiunea I – date privind procedura de achiziție, factorul decizional, comisia de evaluare, consultanții și experții cooptați; secțiunea a II-a – date despre ofertanți/candidați; secțiunea a III-a – măsuri de înlăturare a potențialului conflict de interese, dispuse ca urmare a unui avertisment de integritate.
    Sistemul prevenție preia informațiile colectate în mod automat în formularele de integritate din interconectarea cu SEAP și determină emiterea unor notificări privind potențiale conflicte de interese. În cazul în care, în urma analizei specifice, inspectorii de integritate din cadrul ANI detectează elemente ale unui potențial conflict de interese, aceștia sunt obligați să transmită avertismentul de integritate emis de sistemul prevenție, în maximum trei zile lucrătoare de la data primirii completării celei de-a doua secțiuni a formularului.
    Nu trebuie neglijat faptul că lipsa unui avertisment de integritate sau lipsa unei măsuri dispuse de conducătorul autorității contractante ca urmare a emiterii unui avertisment de integritate nu împiedică desfășurarea de proceduri de identificare, evaluare, cercetare și angajare a răspunderii civile, disciplinare, administrative, contravenționale sau penale a persoanelor față de care se constată încălcări ale prevederilor legale.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe