Newsflash

Privirea mută a ochilor ce se sting

de Dr. Sebastian NICOLAU - oct. 2 2009
Privirea mută a ochilor ce se sting

…A început noul an şcolar. Preşcolari, elevi şi studenţi, mai agitaţi decât altădată au ocupat clasele, conform vârstei fiecăruia. Localuri nereparate, neavizate, cu clase pline de moloz şi lucrători mişcându-se lent, de parc-ar vrea să tragă de timp, în multe din şcolile ţării. (...)

   Pe elevii din anumite zone îi aşteaptă mulţi kilometri de parcurs pe jos zilnic, deoarece microbuzele ce urmau să-i transporte ori n-au fost achiziţionate, ori au rămas nereparate din lipsă de fonduri. Aceeaşi cauză şi pentru manualele şi materialele didactice mai puţine decât în alţi ani. Profesorii – atâţi cât au scăpat de morbul politic al revendicărilor salariale – caută între strigăte de lozinci şi ieşiri în stradă să afle cum se va rezolva, în cele din urmă, promisiunea de mărire cu 50 % a salariilor. Din când în când, câte un învăţător sau profesor din cei câţi mai sunt devotaţi profesiunii lor (căci dintre cei cu vocaţie şi chemare, puţini au mai rămas), îşi exprimă îngrijorarea pentru păstrarea onoarei şi statutului de dascăl. Puţini mai gândesc la marea criză a anilor 1929–1933, când părinţii, bunicii şi străbunicii noştri au trebuit să accepte teribilele „curbe de sacrificiu“, care au însemnat o lungă aşteptare pentru a-şi căpăta drepturile salariale. Cu toate acestea, profesorii de atunci nu şi-au părăsit şcolile şi elevii şi nici de la deschiderea anului şcolar n-au lipsit. Era totuşi sărbătoare pentru copii şi ea consta nu în cadouri consistente primite de la părinţi, ci în hainele curate şi cusute cu măiestrie de mamele care ştiau să coasă, de perechea de pantofii văcsuiţi, care uneori, era singura pentru doi sau chiar mai mulţi fraţi. Ba şi în firava floare de toamnă culeasă din grădina din faţa casei, în zâmbetul cald şi ocrotitor al dascălilor care făceau prima zi de şcoală de neuitat. Elevi, studenţi, profesori, părinţi constituiau un tot, o uniune reală în jurul ideii că trebuiau să zidească împreună un viitor nou-veniţilor, chiar dacă grijile zilei de mâine le apăsa, uneori greu, umerii.
   …Acum ordinea lucrurilor s-a cam schimbat: are loc un transfer brutal al grijilor către sufletele tinerilor, pângărindu-le puritatea. Educaţia şi învăţătura tind să coboare, din ce în ce mai mult, pe un plan secund, iar consecinţele sunt tot mai strident vizibile. Aşa se face că vacanţa n-a adus nimic nou şi benefic în comportamentul unor tineri. Dacă în timpul verii, bieţii bătrâni mai puteau găsi un loc în mijloacele de transport în comun, acum soarta lor revine la ceea ce a fost în trecutul recent. Nu este nevoie de rugăminţi sau invitaţii politicoase tipărite şi lipite pe geamuri, nici de sloganuri sau invective. Maxima timpurilor actuale, pe care de curând aveam s-o văd chiar în staţia din faţa Facultăţii de Medicină, este implacabilă: „Tinerii pe scaune, bătrânii în picioare!“
   Privind la această scenă ce se repetă în fiecare autobuz, troleibuz sau tramvai, nu puteam să nu mă gândesc că nimic nu e mai dureros, într-o societate anesteziată moral, decât privirea mută a ochilor pe cale de a se stinge şi clătinatul din cap al neputinţei omeneşti…
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe