Newsflash

Probleme medicale în campania electorală

de Dr. Martin S. MARTIN - nov. 10 2014
Probleme medicale în campania electorală
   La jumătatea unui mandat prezidenţial au loc alegeri parţiale pentru Congresul american, pentru o parte dintre guvernatori şi alegeri locale. Aceste alegeri sunt puternic influenţate de gradul de popularitate al preşedintelui, care are în faţă ultimii doi ani la Casa Albă, acei ani care, după cum se spune în politica americană, sunt cei în care se făureşte moştenirea istorică. Dacă partidul preşedintelui obţine majoritatea în Congres, preşedintele are o mare libertate de a introduce legi şi măsuri, compatibile cu filozofia politică a sa şi a partidului său. Aşa s-a întâmplat în primii doi ani de preşedinţie a lui Barack Obama, când a fost posibilă trecerea prin votul congresului a reformei sistemului medical, popular cunoscută sub numele de Obamacare. Dacă partidul preşedintelui nu obţine majoritatea, şeful statului se va aştepta la doi ani terni, limitaţi, pasivi, fără şanse de a introduce noi legi. Sunt ani de slăbiciune, în care preşedintele devine un jucător fără viaţă şi este numit „raţa rănită“ (lame duck), ca o raţă sălbatică rănită printr-o împuşcătură neletală: poate să înoate, dar nu să zboare, va mai pluti pentru o vreme, dar finalul poate fi ghicit dinainte.
   Cu doar o săptămână înainte de alegerile din 4 noiembrie, Congresul este împărţit: republicanii au majoritatea în Camera Reprezentanţilor, dar Senatul este majoritar democrat. Analiştii politici şi sondajele de opinie sugerează că, de data aceasta, există o bună şansă ca partidul republican să devină majoritar în ambele camere ale Congresului, fapt care ar pune politicienii conservatori în avantaj în confruntarea cu un preşedinte foarte liberal (adică în extrema stângă a partidului democrat), pe care nu puţini îl numesc, fără sfială, socialist.
  Popularitatea lui Obama a scăzut mult în ultimul an şi continuă să scadă. Mai puţin de 40% din populaţie continuă să-l susţină şi să aprobe măsurile luate de el în econo­mie, probleme sociale şi politică externă. Sunt departe anii 2008–2009, când primul preşedinte de culoare al Statelor Unite avea un indice de susţinere de peste 70% şi era râzgâiatul media. Aşadar, politicienii democraţi care participă la alegeri anul acesta nu pot conta pe un sprijin din partea preşedintelui şi cei mai mulţi dintre ei evită să-l facă participant la întâlnirile lor electorale. Nu rentează, în aceste alegeri, să fii pro-Obama.
   O serie de subiecte „fierbinţi“ sunt pe lista scurtă a problemelor care interesează, în cel mai înalt grad, electoratul. Aşa cum se prevăzuse mai demult, între aceste subiecte se află economia, refacerea anemică după criza începută în 2008, războaiele în curs şi cel care se profilează (cel cu ISIS: statul islamic din Irak şi Siria), imigraţia ilegală şi alte­le. Dar, fără să fi fost prevăzute, un număr de probleme medicale se anunţă ca fiind ca­pabile să capteze atenţia alegătorilor şi să influenţeze rezultatul alegerilor din acest an.
  Primul este legat de prima mare epidemie cu virusul Ebola, care încă este africană, dar are şansa să se transforme într-o pandemie. Când, în anii precedenţi, au existat izbucniri epidemice cu virusul Ebola, ele au fost restrânse la o arie limitată şi nu au produs mai mult de 300 de victime. De data asta, boala fără tratament şi cu mortalitate de 50–90% s-a răspândit în trei ţări din vestul Africii (Liberia, Sierra Leone şi Guineea), a produs deja aproape cinci mii de victime şi – după calculele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii – poate ajunge la zece mii de noi îmbolnăviri pe săptămână, înce­pând din ianuarie 2015. Un bărbat infectat, venind din Liberia, a trecut de controlul de la aeroport, după ce a ascuns de unde vine, a devenit simptomatic în zilele următoare, a fost internat la Spitalul Presbiterian din Dallas, Texas, unde a murit după câteva zile. Două dintre surorile care l-au îngrijit s-au îmbolnăvit, în pofida măsurilor de protecţie şi a izolării.
   Câţiva doctori care au fost voluntari în Liberia s-au întors în ţară, au devenit simptomatici şi au fost confirmaţi cu virusul Ebola. Doi au fost trataţi şi sunt vindecaţi. Al treilea, un medic de medicină de urgenţă din New York, deşi bolnav, nu a cerut să fie carantinat şi a avut, în numai câteva zile, un mare număr de contacţi.
   Cel puţin cinci din cei care sunt pe teritoriul american şi au boala sunt cadre medicale. Aceasta atrage atenţia că sistemul de izolare şi de folosire a materialelor de protecţie este imperfect. Gândurile îngrijorate merg spre cei patru mii de de militari pe care Statele Unite i-au trimis în Liberia. Cât de eficace este instructajul acestora pentru protecţie? Câţi se vor îmbolnăvi? Cu ce pot ajuta tinerii antrenaţi pentru misiuni de luptă, când sunt puşi să acţioneze în focare de infecţie maximă, unde eficacitatea măsurilor sanitare este mai mult decât discutabilă?
   Din sondaje rezultă că două treimi din populaţia americană este în favoarea întreruperii traficului aerian către şi dinspre ţările africane afectate. S-au făcut manifestaţii de stradă pentru interzicerea acestor zboruri. Un fizician de la Northeastern University din Boston, Alex Vespignani, a publicat un studiu care analizează riscul de import al epidemei de Ebola cu şi fără trafic aerian, pentru diferite ţări. În cazul SUA, riscul este de 80% dacă se menţine traficul aerian şi sub 40% dacă acesta este întrerupt. În prezent, treizeci de ţări au introdus deja interdicţia transportului aerian în şi din regiunile afectate. Administraţia Obama continuă să reziste ideii de suspendare a traficului aerian civil, motivând că aceasta ar influenţa măsurile de ajutor pentru combaterea epidemiei pe continentul african. Argumentul este contracarat de cei care arată că traficul militar ar fi mai mult decât suficient să transporte mijloacele necesare în zonă, fără să utilizeze aeroporturile civile din ţară. Din această situaţie şi din cauza disputei aprinse cauzate de divergenţa de opinii, subiectul Ebola se anunţă un cap de listă pentru alegerile de peste câteva zile.
   Unul dintre mecanismele introduse de Obamacare pentru controlul costurilor este noul sistem de plată a doctorilor şi spitalelor. Astfel, oricare ar fi nota de plată emisă, care detailează fiecare acţiune, medicament, intervenţie sau test făcute pe bolnav, asigurările private şi sistemul medical de stat vor face o plată globală. Dacă evoluţia cazului respectiv a fost simplă şi necomplicată, acea plată este acceptabilă, dar – în multe situaţii – bolnavii au nevoie de spitalizare prelungită, de medicamente mai rare, de noi analize şi teste, de tratament prelungit pentru complicaţiile survenite. Plata primită de spitale şi doctori este departe de a acoperi aceste cheltuieli.
   Două situaţii conflictuale au apărut deja, după ce Obamacare a fost introdusă anul acesta. Primul este un conflict spital–doctor. Spitalele au început să ceară doctorilor să reducă ei înşişi cheltuielile. Un singur exemplu, dintre multiplele existente: dacă medicul indică un antibiotic puternic, care acoperă peste 90% din germenii cauzatori ai îmbolnăvirii, spitalele au început să ceară înlocuirea acelui medicament cu un alt antibiotic, mai ieftin, dar care elimină numai 70% din germenii posibili. Bolnavul e tratat bine, dar nu cel mai bine. Tot o relaţie conflictuală apare şi între bolnav şi doctor. Ştiind care va fi plata finală, unii doctori se autocenzurează în a indica prea multe teste sau medicamente costisitoare. Făcând aşa, ei se îndepărtează de ceea ce era – până acum – principiul de bază: indică şi foloseşte orice, ca să fii cel mai util bolnavului. Din nou, o bună îngrijire, dar nu cea optimă, pentru multe cazuri.
   Publicul pune o mulţime de întrebări detaliate candidaţilor la alegerile din acest an. Multe se adresează imperfecţiunilor sistemului de sănătate reformat, prin metode şi soluţii care ii fac pe bolnavi să se simtă dezavantajaţi. La întâlnirile cu publicul alegător, cei mai mulţi candidaţi sunt chestionaţi public dacă au votat sau nu pentru Obamacare, chiar în districtele electorale pro-democrate prin tradiţie. Un vot pozitiv devine un blam politic, amplu comentat de media locale.
   Într-o exprimare succintă, de la aplicarea Obamacare cei mai mulţi oameni au descoperit că plătesc mai mult pentru asigurarea de sănătate, că primesc mai puţine servicii şi că au pierdut o mare parte din drepturile de a face o alegere sau a lua o decizie. Şi aceste fapte se adaugă „nemulţumirilor medicale ale alegătorilor din acest an“, până nu demult mândri că au protecţia celui mai bun sistem de sănătate din lume.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe