Newsflash

Probleme sistemice și cauzele lor

de Prof. dr. Mircea Ioan POPA - mar. 21 2016
Probleme sistemice și cauzele lor
     Oare sistemul medical și cel universitar percep importanța colegialității? Nimic nu poate funcționa bine fără colaborare. Așa cum în medicină vorbim despre sănătatea individuală și sănătatea publică, și colegialitatea poate să se adreseze unui individ sau unui sistem. Lipsa acesteia poate dăuna, uneori cu efecte dramatice. Foarte multe dintre evenimentele recente se pot constitui în adevărate „studii de caz“, pe care orice decident onest și dornic să îndrepte sistemul ar trebui să le ia în seamă. Amintesc doar izbucnirea epidemică de gripă, care ne-a găsit din nou nepregătiți și a dus la internări, absenteism sau decese, și izbucnirea epidemică de manifestări clinice agravate și apariția unui mare număr de cazuri de sindrom hemolitic uremic. Nu e suficient să fii onest și dornic de a face bine, trebuie să ai și cu cine. Iar a schimba ceva ce funcționează „nu prea bine“ tocmai cu cei responsabili pentru acest tip de funcționare reprezintă o imposibilitate, în orice sistem managerial am lucra.
     Primul exemplu poate fi contestat de specialiști. Se poate răspunde că nu ar fi vorba de o izbucnire epidemică – datele din ultimii cinci ani, formulele aplicate și analiza epidemiologică ne arată că numărul de cazuri de gripă nu a depășit valorile așteptate. Dar cazuri severe au existat, chiar și decese, chiar și în rândul colegilor noștri. Și care erau câteva dintre elementele de bază în prevenire și control? Un nucleu puternic pentru diagnostic și evaluare în Institutul Cantacuzino, vaccin gripal (preferabil produs în țară) în dozele necesare și suficiente (conform calculelor și estimărilor realizate de specialiști la nivel național și mondial), un sistem de supraveghere foarte bine pus la punct, medici de familie informați și pregătiți pentru a transmite informația la cel mai înalt nivel către pacienții proprii, o bună colaborare între colegi de diferite specialități și la toate nivelurile.
     În ambele exemple de mai sus, colegii din Institutul Cantacuzino sunt esențiali. Își închipuie cineva că încă există destui care continuă să se gândească la cum ar reuși mai eficient să îl distrugă, să îi acapareze terenurile și clădirile? Nu pot da nume, pentru că acești „colegi“, mânați de anumite interese, au învățat să lucreze cât mai din umbră. Nu este ușor să pui punctul pe „i“ și să îi arăți, să le demonstrezi acțiunile. Eu sper însă în colegialitatea instituțiilor de profil ale statului român, în dorința acestora de a păzi statul unitar, cu tot ce are acesta mai bun. Sper în puterea acestora de a reuși, prin metodele specifice, să prevină și să controleze definitiv încercările de necolegialitate sistemică, să blocheze și să elimine lipsa de colegialitate care a depășit (demult) limitele.
     Știe cineva că toate probele recoltate și aduse la institut trec prin mâna unei singure colege? Îi pasă cuiva că aceasta nu mai are zi, noapte, week-end – nu mai are liniște și în aceste condiții trebuie să lucreze fără cusur? Este normal ca într-un moment de criză greutatea să cadă pe o singură persoană? Într-o instituție cu importanță strategică, este normal ca numărul specialiștilor să fie la limita de supraviețuire? Este oare firesc să se blocheze documentele necesare funcționării unei instituții strategice (inclusiv cele fără de care nu se pot realiza angajări)? Crede cineva că un specialist se pregătește peste noapte? Sau că acesta vine să lucreze într-o instituție în care nu vede un viitor?
     În perioada 1990–2016, în Ministerul Sănătății s-au perindat mai multe persoane, dar în domeniul sănătății publice au activat, în perioade diferite, trei echipe care atinseseră un nivel de profesionalism demn de o instituție națională. Fiecare dintre acestea a activat pentru o perioadă restrânsă, iar la sfârșit de mandat a fost făcută harcea-parcea în moduri diferite. Acum există o conducere nouă, pe nedrept presată și acuzată pentru cele două exemple de mai sus. Cum să ceri cuiva socoteală pentru ceva care se produce într-un sistem pe care nu l-a construit, nu l-a gestionat și nu are cum să îl schimbe peste noapte? Oare ministrul actual a „aruncat“ Institutul Cantacuzino unui alt minister? Oare ministrul actual a introdus vaccinarea HPV în halul în care s-a încercat introducerea acesteia și care a reprezentat un moment determinant pentru scăderea încrederii populației în vaccinuri și vaccinări? De când scade, constant, acoperirea vaccinală și de când crește, constant, refuzul părinților în a accepta vaccinarea copiilor? Cine s-a aflat „la cârmă“ în această perioadă? Ce s-a făcut pentru ca aceasta să nu se întâmple și, odată întâmplată, să se îndrepte?
     Finalul anului 2015 și începutul anului 2016 sunt momentele descoperirii că în România există infecții nosocomiale? Tot acum este o adevărată „revelație“ că în România există microorganisme rezistente la antibiotice? Unde se aflau colegii care aveau în sarcină să supravegheze aceste fenomene epidemiologice? Nu putem pune problema colegialității și în acest caz? Este vorba de sănătatea individuală, de sănătatea publică, dar și de toți colegii din sistem care au fost lăsați descoperiți prin neglijență sau incompetență... colegiale.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe