Newsflash

Prorogări şi transferuri

de Alexandru NEAGU - mar. 13 2013
Prorogări şi transferuri
   Prorogarea unor termene. În Monitorul Oficial nr. 111 din 26 februarie 2013, a fost publicată Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 7 din 19 februarie 2013 privind modificarea unor acte normative din domeniul sănătăţii, act normativ adoptat pornind de la situaţia reală a sistemului sanitar precum şi a celui politic-administrativ, în contextul în care, la data aprobării ordonanţei de urgenţă, Legea bugetului de stat pentru anul 2013 nu intrase în vigoare, iar acest fapt conducea la necunoaşterea dimensiunii Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, respectiv a fondurilor alocate diferitelor segmente de asistenţă medicală şi, implicit, la imposibilitatea caselor de asigurări de sănătate de a încheia contracte cu furnizorii de servicii medicale.
   Astfel, în situaţia în care Legea bugetului de stat nu este aprobată până la data de 31 decembrie a anului anterior celui vizat, se prelungeşte până la 31 martie dreptul la un pachet de servicii de bază al asiguraţilor, în temeiul Contractului-cadru multianual, care se elaborează de CNAS pe baza consultării Colegiului Medicilor din România (CMR), Colegiului Medicilor Dentişti din România (CMDR), Colegiului Farmaciştilor din România (CFR), Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România (OAMGMAMR), Ordinului Biochimiştilor, Biologilor şi Chimiştilor în Sistemul Sanitar din România (OBBCSSR), precum şi a organizaţiilor patronale şi sindicale reprezentative din domeniul medical. Tot până la respectiva dată, CNAS va elabora norme metodologice de aplicare a Contractului-cadru, cu consultarea CMR, CMDR, CFR, OAMGMAMR, OBBCSSR, precum şi a organizaţiilor patronale şi sindicale reprezentative din domeniul medical, care se aprobă prin ordin comun al ministrului sănătăţii şi al preşedintelui CNAS.
   Acest act normativ a fost motivat şi de preluarea unor unităţi sanitare publice în finanţare de la bugetul de stat, ceea ce a reprezentat şi preluarea integrală a drepturilor personalului con­tractual, neacordarea acestora putând genera tensiuni sociale nejus­ti­ficate, drept pentru care sunt prorogate unele termene, mergând până la data de 1 aprilie 2013 şi chiar până la 31 decembrie 2013.
   Unităţi transferate. Prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 8 din 19 februarie 2013, publicată în Monitorul Oficial nr. 115 din 28 februarie 2013, s-au adoptat unele măsuri privind reorganizarea reţelei sanitare proprii a Ministerului Transporturilor şi pentru modificarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii. Actul normativ vizează mult discutata trecere a unor unităţi sanitare cu paturi din reţeaua sanitară proprie a Ministerului Transporturilor, în subordinea Ministerului Sănătăţii, transmiţându-se totodată atribuţiile şi competenţele rezultând din calitatea de ordonator principal de credite.
   Unităţile sanitare vizate sunt: • Spitalul Clinic Căi Ferate Iaşi • Spitalul Clinic Căi Ferate Cluj-Napoca • Spitalul Clinic Căi Ferate Timişoara • Spitalul General Căi Ferate Ploieşti • Spitalul General Căi Ferate Galaţi Spitalul Clinic Căi Ferate Constanţa • Spitalul General Căi Ferate Braşov • Spitalul General Căi Ferate Paşcani • Spitalul General Căi Ferate Simeria • Spitalul Clinic Căi Ferate Oradea • Spitalul Clinic Căi Ferate Craiova • Spitalul General Căi Ferate Sibiu • Spitalul General Căi Ferate Drobeta-Turnu Severin.
    În urma acestei reorganizări, ce va implica mai multe măsuri de ordin administrativ şi juridic, până la 29 aprilie 2013, Casa Asigurărilor de Sănătate a Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului se desfiinţează. Personalul se va transfera către Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti sau către casele de asigurări de sănătate judeţene, conform opţiunii fiecărui angajat, exprimate până la 30 martie 2013.
    Ministerul Transporturilor îşi va păstra în continuare calitatea de autoritate de stat în siguranţa transporturilor, care elaborează şi promovează normele medicale şi psihologice specifice personalului cu atribuţii în siguranţa transporturilor, iar activitatea de medicină preventivă, avizare şi autorizare sanitară şi inspecţie sanitară de stat în domeniul propriu de activitate al Ministerului Transporturilor se va desfăşura prin structura de specialitate din cadrul acestuia, inclusiv pentru unităţile sanitare din reţeaua proprie.
   Ministerul Transporturilor va agrea, emiţând un certificat special în acest sens, unităţile specializate medicale şi/sau psihologice care vor asigura examinarea medicală şi psihologică a personalului cu atribuţii în siguranţa transporturilor, certificatul de agreare reprezentând actul care atestă, anual, îndeplinirea condiţiilor şi criteriilor specifice realizării activităţii de examinare.
   Funcţiile din siguranţa transporturilor pentru care sunt necesare avizele de aptitudine medicală şi/sau psihologică, precum şi cele pentru care este obligatoriu şi controlul stării de sănătate la intrarea în serviciu se reglementează prin ordin al ministrului transporturilor, iar în cadrul Spitalului Clinic Căi Ferate nr. 1 Witting Bucureşti se va înfiinţa, organiza şi funcţiona Comisia centrala medicală şi psihologică în siguranţa transporturilor.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe