Newsflash

Public vs. privat

de Prof. dr. Peter MANU - feb. 20 2013
Public vs. privat

Una din primele măsuri anunţate de noul (vechiul) ministru al sănătăţii a fost aceea de a exclude spitalele private de la posibilitatea finanţării pentru servicii acordate asiguraţilor. Erau spitalele private problema sistemului românesc de sănătate? Introducerea noţiunii de profit în acordarea îngrijirilor de sănătate este greşită? (Dr. A. M.)

 

   Propunerea de a exclude spitalele private de la posibilitatea finanţării pentru servicii acordate asiguraţilor nu are, în opinia mea, o miză financiară, dar reprezintă prilejul de a examina aspiraţii şi clivaje care există în societatea românească.
   Mi-a reţinut atenţia, mai întâi, sărăcia me­sa­jului transmis de criticii cei mai vocali ai acestei propuneri, un medic tânăr care prac­tică jurnalismul electronic, un europarla­men­tar al unui partid din opoziţie şi un intelectual care conduce unul din think-tank-urile bucureş­tene. După dânşii, inferioritatea siste­mului de sănătate public este uşor de de­monstrat: asistente morocănoase, brancar­dieri şpăgari, lipsă de medicamente şi materiale sanitare, întuneric şi, mai ales, toa­le­tele murdare, care revin, obsesiv, în aceste comentarii. La privat, sunt clădiri noi, luminoase, personal politicos şi, evident, grupuri sanitare imaculate. Aflăm, este ade­vărat, că îngrijirea în reţeaua privată costă relativ mult, chiar atunci când o parte din decont este acoperit de casele de asigurări de sănătate; că serviciile oferite nu includ, aproape niciodată, intervenţii cu risc crescut de complicaţii fatale; şi că, până la urmă, dacă lucrurile nu merg cum trebuie, pacienţii sunt transferaţi specialiştilor din sistemul public. Odată trecut valul de indignare, comentatorii sunt de acord că îngrijirea în sistemul privat este accesibilă financiar unui procent de cel mult 20% din populaţia României. Până la urmă, totuşi, spitalele private nu sunt problema sistemului româ­nesc de sănătate, ci oglinda care scoate în evidenţă neajunsurile din sistemul public.
   Este greşită oare noţiunea de profit în acordarea serviciilor de sănătate? O între­bare complicată. Răspunsul depinde de modelul contractual dintre medic, pacient şi societate. În modelul hipocratic, profitul nu intră în discuţie: medicul devineagentul bolnavului şi se ocupă exclusiv de amelio­rarea suferinţei şi prelungirea vieţii. În acest contract, medicul acceptă orbirea voluntară faţă de nevoile altor bolnavi şi încearcă să obţină tot ce se poate obţine, de oriunde, pentru a îşi vindeca pacientul. Profitul lipseşte şi din modelul în care medicul este agentul populaţiei în ansamblu. În acest contract, medicul este implicat nu numai curativ, dar şi ca acela care alocă, în numele societăţii în care trăieşte, resurse finite. Profitul este însă parte fundamentală a unui model de vânzare-cumpărare, în care medicul îşi este agent sie însuşi şi stabileşte un contract exclusiv financiar cu persoana care îi solicită serviciile.

 

Aequanimitas este titlul unui discurs rostit în 1889 de sir William Osler, părinte-fondator al medicinii interne în America de Nord; semnifică virtutea de a accepta lucrurile aşa cum sunt.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe