Newsflash

Radioterapia este necesară în România

Radioterapia este necesară în România
   Ştirile principale din aceste zile aduc la suprafaţă o problemă veche de peste 20 de ani: sunt prea puţine acceleratoare în România pentru a asigura un tratament oncologic la standarde europene. Existenţa în ţara noastră a unui număr mare de aparate de cobalt, achiziţionate în anul 2002, şi funcţionalitatea lor a făcut posibilă mascarea faptului că, în ultimii 10–15 ani, în lume, au avut loc progrese importante în radioterapie, care astăzi permit şi obligă la un tratament oncologic radiologic individualizat. Radioterapia utilizând tehnicile moderne de iradiere permite aplicarea unor doze mari, ce asigură o vindecare locală a tumorilor maligne, cu un minimum de efecte secundare la nivelul organelor sau ţesuturilor din vecinătatea tumorii, fără să influenţeze calitatea vieţii pacienţilor.
   Ce înseamnă acest tratament individualizat în lumina „globalizării“ şi „europenizării“ de care vorbim atâta? Pacientul „european“ diagnosticat cu cancer are, la ora actuală, dreptul, obligaţia şi posibilitatea să fie tratat conform indicaţiilor unei comisii oncologice – „tumor board“. Elaborarea planului de tratament al pacientului oncologic într-o comisie oncologică se face conform protocoalelor elaborate de societăţile de oncologie la nivel naţional sau internaţional. Fiecărui stadiu al bolii în care este diagnosticat un pacient îi corespunde un anumit tratament specific. Indicaţiile trebuie adaptate situaţiei pacientului oncologic, astfel încât să se profite la maximum de tratamentul indicat – să se poată urma şi termina conform acestor indicaţii.
   Radioterapia, împreună cu chirurgia şi chimioterapia, este parte integrală a posibilităţilor de tratament actual. Este metoda de tratament la care apelează cel puţin o dată, în cursul tratamentului oncologic complex, aproape fiecare pacient. Dacă radioterapia nu este inclusă în tratamentul iniţial pre- sau postoperator sau în cel primar, sigur se va apela la un tratament radiologic, ca măsură paliativă pentru controlul complicaţiilor: controlul edemului cerebral, în cazul tumorilor primare ale sistemului nervos central sau periferic sau al metastazelor cerebrale, controlul durerii, al sângerărilor sau prevenirea fracturilor cauzate de metastazarea la nivelul sistemului osos.
   Ce implică trecerea de la un aparat cu cobalt la un accelerator liniar de ultimă generaţie? Înlocuirea bombei de cobalt înseamnă crearea posibilităţii instalării noului aparat într-un centru complet nou, amenajat, ce trebuie să corespundă cerinţelor şi standardelor actuale referitoare la personalul calificat şi implementarea procedurilor complexe. Procedurile necesare radioterapiei moderne implică mult mai multe aparate decât un singur accelerator. Putem face o analogie cu trecerea de la zborul cu un planor sau biplan la cel cu un avion modern ce trebuie să transporte un număr mare de pasageri: personalul tehnic trebuie reinstruit, pentru a stăpâni şi face posibilă aterizarea în condiţii optime.
   În România, în situaţia actuală, când 14.000 de medici şi 20.000 de asistenţi medicali au părăsit ţara pentru a lucra în străinătate, este greu să găsim acei profesionişti care să formeze echipa de lucru: medic radioterapeut, fizician expert medical şi asistent de radioterapie. Unde şi cine poate instrui şi, mai ales, în cât timp poate fi asigurată calitatea personalului care trebuie să lucreze într-o astfel de unitate cu tehnologie şi concept medical de vârf? Cu cât trebuie decontate aceste tratamente de casa de asigurări şi cum trebuie retribuiţi specialiştii nou creaţi ca să rămână în ţară, unde să putem asigura acel minim de standard medical oncologic pacientului român?
   În prezent, în ţara noastră, există doar 50 de medici de radioterapie şi un număr extrem de mic de fizicieni experţi medicali. Nu mai există o instituţie în care să fie formaţi tehnicienii de radioterapie. De aici trebuie pornit, de la crearea bazei necesare formării personalului medical ce trebuie să fie capabil să ofere tratamentul radiologic adecvat, posibil de atins astăzi, la o boală complexă ce poate fi şi vindecată.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe