Newsflash

Răspunderea civilă a spitalelor și a furnizorilor

de Av. Cristian BĂRCAN - iul. 30 2015
Răspunderea civilă a spitalelor și a furnizorilor
     În cazul unei spețe de malpraxis medical trebuie notat că prejudiciile asupra pacientului nu se pot ivi doar ca urmare a culpei personalului medical, ci și ca urmare a unei culpe a furnizorului de servicii medicale, furnizorului sau producătorului de materiale sanitare, aparatură, dispozitive medicale sau medicamente. În Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății există prevăzute expres norme legale cu privire la răspunderea civilă a furnizorilor.
     Astfel, se prevede că unitățile sanitare publice sau private, în calitate de furnizori de servicii medicale, răspund civil, potrivit dreptului comun, pentru prejudiciile produse în activitatea de prevenție, diagnostic sau tratament, în situația în care acestea sunt consecința:
     a) infecțiilor nosocomiale, cu excepția cazului în care se dovedește o cauză externă ce nu a putut fi controlată de instituție;
     b) defectelor cunoscute ale dispozitivelor și aparaturii medicale folosite în mod abuziv, fără a fi reparate;
     c) folosirii materialelor sanitare, dispozitivelor medicale, substanțelor medicamentoase și sanitare, după expirarea perioadei de garanție sau a termenului de valabilitate a acestora, după caz;
     d) acceptării de echipamente și dispozitive medicale, materiale sanitare, substanțe medicamentoase și sanitare de la furnizori, fără asigurarea prevăzută de lege, precum și subcontractarea de servicii medicale sau nemedicale de la furnizori fără asigurare de răspundere civilă în domeniul medical.
     Ce este important de reținut este că unitățile mai sus precizate răspund în condițiile legii civile pentru prejudiciile produse de personalul medical angajat, în solidar cu acesta. Ce înseamnă răspundere solidară? Această răspundere presupune posibilitatea unei victime de a se îndrepta din punct de vedere juridic, cu privire la toate pretențiile sale, către personalul medical sau către unitatea spitalicească. În cazul în care unul sau celălalt acoperă întregul prejudiciu, cel care a acoperit prejudiciul se va putea întoarce împotriva celuilalt care nu a acoperit prejudiciul, pentru partea care i se cuvine.
     Tot o regulă specială este instituită în cazurile referitoare la normele interne, în sensul că unitățile sanitare publice sau private, furnizoare de servicii medicale, răspund civil și pentru prejudiciile cauzate, în mod direct sau indirect, pacienților, generate de nerespectarea reglementărilor interne ale unității sanitare. Prin urmare, dacă la nivelul spitalului există un regulament de ordine interioară ce nu este respectat, nerespectare ce creează anumite prejudicii, atunci unitatea spitalicească poate fi trasă la răspundere.
    Totodată, unitățile sanitare publice sau private, furnizoare de servicii medicale, și producătorii de echipamente și dispozitive medicale, substanțe medicamentoase și materiale sanitare răspund potrivit legii civile pentru prejudiciile produse pacienților în activitatea de prevenție, diagnostic și tratament, generate în mod direct sau indirect de viciile ascunse ale echipamentelor și dispozitivelor medicale, substanțelor medicamentoase și materialelor sanitare, în perioada de garanție/valabilitate, conform legislației în vigoare. Aceste prevederi se aplică în mod corespunzător și furnizorilor de servicii medicale sau nemedicale, subcontractate de către unitățile sanitare publice sau private furnizoare de servicii medicale, în cazul prejudiciilor aduse pacienților în mod direct sau indirect, ca urmare a serviciilor prestate. Ca atare, unitatea spitalicească nu este răspunzătoare doar pentru situațiile ce se nasc în interiorul său, ci și pentru situațiile în care se subcontractează servicii medicale. Un exemplu de astfel de caz ar putea fi existența unui contract de colaborare între unitatea spitalicească și un medic care exercită în numele spitalului (de cele mai multe ori în interiorul acestuia) activități medicale specifice pregătirii sale.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe