Newsflash

Recolta

de - mar. 13 2013
Recolta
   • Recolta de plagiate româneşti creşte spornic, nu e atinsă deloc de criză. Avem premier plagiator, profesor universitar plagiator, primar plagiator, de astăzi oferim Europei şi funcţia de coordonator de plagiate. Scandalul celor şapte diplome de licenţă identice de la Facultatea de Stomatologie din Bucureşti e doar oglindirea unui fenomen destul de răspândit prin universităţile româneşti, constant clasate în topul celor mai bune 10.000 (sic) de facultăţi din lume. Întotdeauna m-am gândit cu tristeţe la câte sute de copaci sunt inutil ucise pentru a deveni hârtia unor lucrări de cercetare inutile şi (uneori) copiate. Nicio raţiune în a transforma o pădure de frunze răcoroase într-o stivă de rafturi prăfuite. Domnule consilier Remus Cernea, e timpul să propuneţi primului-ministru înfiinţarea unei unităţi ecologiste de luptă antiplagiate! (M.V.A.)
   • Două cărţi au fost importante pentru mine: „Vânătorii de microbi“, o bacteriologie romanţată scrisă de Paul de Kruif şi prima monografie din lume despre celula nervoasă datorată savantului român Gheorghe Marinescu. Prima m-a făcut să-mi aleg ca profesie medicina, cea de-a doua m-a îndreptat spre neuropsihiatrie. Aşa se face că prima mea dragoste au fost microbii, pe care i-am preferat în cursul anilor de facultate, fraţilor mai mici, virusurile. De atunci am făcut deosebirea, în parte afectivă, dintre aceste două fiinţe microscopice, rămânând ataşat microbilor – care au membrană, se înmulţesc în afara celulei şi înclină steagul în faţa antibioticelor – şi potrivnic virusurilor – care nu se lasă intimidaţi de medicamente şi trăiesc ca nişte paraziţi în interiorul celulelor. Să nu mai vorbim de dimensiuni, ştiind că acestea din urmă sunt pitice în comparaţie cu microbii, fraţii lor mult mai mari. Aceste motive mă indispun ori de câte ori apar confuzii la televiziuni: „Virusul tuberculozei este foarte periculos la copii“; „Virusul holerei a ajuns în Deltă“; „Virusul ciumei a făcut ravagii în Evul Mediu“. Domnilor jurnalişti, nu mă deranjează când faceţi confuzii între politicieni, dar respectaţi, vă rog, microbii. (Al. T.)
   • Lifturile de la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti sunt capricioase ca nişte zeităţi hinduse. Pacientului îi e imposibil să-şi dea seamă dacă va trebui să aştepte o oră sau doar cinci minute după unul. Dacă la urcare mai e cum mai e, la coborâre până şi infirmierii cu bolnavi pe targă au probleme. Ca să îmbune zeitatea, infirmierul îşi lipeşte buza de crăpătura lăsată între uşile închise ale liftului şi urlă: „Urgenţăăăă la cinci!“. Liftul nu se lasă întotdeauna înduplecat. Atunci, infirmierul urlă din nou. Şi din nou. Urlă în pustiu, precum Sfinţii Părinţi aflaţi în deşertul credinţei. Cu o diferenţă notabilă: Dumnezeul lor a urcat până la ceruri, dumnezeul de la SUUB urcă doar până la etajul 14. (M.V.A.) 
   • De ceva vreme, Săptămâna medicală a devenit publicaţie… lunară! Dintru început n-a prea rimat numele cu periodicitatea (o dată la două săptămâni), dar acum n-o mai reprezintă chiar deloc. Am descoperit, la pagina dedicată neurologiei, prima parte dintr-un interviu „acordat în exclusivitate“. Ghinion, de data aceasta, exclusivitatea nu e… exclusivă, ci este împărţită cu „Viaţa medicală“ (vezi nr. 8, din 22 februarie 2013). Dacă încă n-a plecat la tipar numărul din martie, poate ar fi bine să fie scoasă menţiunea aceasta din şapoul interviului (urmarea promisă). De multe ori, fidelitatea se declară, dar mai trebuie şi dovedită. (M. D.)
   • Oglindă, oglinjoară, sunt cel mai frumos spital din ţară… Spital pentru copii (Spitalul de pediatrie Ploieşti). Of, copiii ăştia… Cum aduc ei păduchii şi gândacii lor de acasă şi cum îmi fac ei mie probleme. Uite cum vin reprezentanţii Prefecturii Prahova şi ai Direcţiei judeţene de Sănătate Publică în control să-mi „numere“ gândacii din rezervaţie. Dar, sunt şi deştept, aşa că am scăpat de pedeapsă. M-am ales cu o mică mustrare pentru micile (eu aşa le văd) deficienţe de igrasie şi alte mărunţişuri. Nici vorbă de gândaci. Păi ce credeaţi voi, mă sperie pe mine un filmuleţ postat pe Youtube de un părinte cu prea mult timp liber? (D. D. M.)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe