Newsflash

Recoltare cu buton

de Dr. Aurel F. MARIN - feb. 23 2018
Recoltare cu buton
Cu toate progresele tehnologice înregistrate în medicină, avem aparate din ce în ce mai performante și dispozitive tot mai mici, care pot procesa un număr impresionant de analize din doar o picătură de sânge. Ce a rămas însă de rezolvat este teama de ace a multor pacienți sau oameni sănătoși, care evită analizele de sânge (și, implicit, posibilitatea unor diagnostice foarte precoce), de frică. Un articol2 publicat săptămâna aceasta în Nature Biomedical Engineering prezintă un dispozitiv interesant (fig. 1), cu ajutorul căruia se pot recolta 100 µl de sânge capilar mai ușor și cu mai puțină durere decât atunci când se face o mică înțepătură în deget.

Tehnologia descrisă integrează o rețea de microace solide, un mecanism de inserare cu viteză foarte mare, un sistem de depozitare sub vid și un sistem microfluid ce conține anticoagulant. Dispozitivul, botezat TAP, este ușor de folosit, iar recoltarea de sânge se face cu o simplă apăsare pe buton. Într-un studiu clinic pe 144 de participanți, dozarea hemoglobinei A1c a fost similară din recoltările realizate cu TAP și din cele obținute prin puncție venoasă, dar durerea raportată a fost semnificativ mai mică în primul caz.

Notă autor:

Blicharz TM et al. Microneedle-based device for the one-step painless collection of capillary blood samples. Nat Biomed Eng. 2018 Feb 19

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe