Newsflash

Reforma şi binele general

de Prof. dr. Peter MANU - mar. 29 2013
Reforma şi binele general

Din 1990 încoace, Ministerul Sănătăţii a avut peste 20 de conducători. Mai mult, invariabil aproape, a fost „omul şi reforma“. Dar, deşi fiecare ministru a încercat să reformeze sistemul, au lipsit unele statistici de sănătate. Articolele de tip review realizate în România citează date din SUA sau din Uniunea Europeană, în vreme ce statisticile româneşti continuă să lipsească. Poate funcţiona sistemul de sănătate publică astfel? Poate reuşi reforma (oricare ar fi ea)? (Dr. A. M.)

 

     Reforma sistemului de sănătate publică este, în primul rând, un proces care depinde de calitatea negocierii dintre putere şi populaţie. În România, fundamentul reformei este neutralitatea fiscală, pentru că statul nu poate să crească procentul din buget alocat sănătăţii publice. Aşadar, reforma va fi un proces de redistribuire a resurselor existente şi/sau de legiferare a unor noi impozite. Voi folosi exemplele cele mai cunoscute pentru aceste două posibilităţi de reformă, pentru a sugera că procesul are trei etape: elaborarea propunerii, analiza beneficiilor şi a riscurilor, respectiv decizia politică.
     Durata mandatului celor numiţi la conducerea Ministerului Sănătăţii, între 15 zile (Valeriu Stoica) şi trei ani şi nouă luni (Iulian Mincu) nu este un factor hotărâtor în acest proces. Datele statistice, din ţară şi din străinătate, au utilitate semnificativă numai în etapa de analiză a beneficiilor şi a riscurilor; cu alte cuvinte, reforma nu porneşte de la statistici, dar le utilizează pentru a pune la dispoziţia corpului politic (aleşi şi alegători) o apreciere realistă a fiecărei iniţiative.
   Statul va rambursa numai medicamentele „generice“, cumpărate prin licitaţie centralizată şi distribuite prin farmacii virtuale (online), iar administrarea medicamentelor se va face algoritmic, în acord cu regulile practicii medicinii bazate pe dovezi. Beneficiile – uriaşe – sunt de ordin financiar. Dezavantajele vor afecta patru segmente diferite: bolnavii pentru care medicamentele „generice“ sunt inferioare celor protejate prin patent; producătorii şi distribuitorii medicamentelor încă protejate prin patent; proprietarii farmaciilor; resursele folosite pentru administrarea şi verificarea aplicării reformei.
     Statul va tripla taxa pe viciu aplicată fumătorilor, o măsură care va duce la dublarea costului unui pachet de ţigări vândut şi cumpărat legal. Avantajele sunt scăderea numărului persoanelor care vor începe să fumeze; creşterea numărului celor care vor înceta să fumeze; reducerea, în timp, a morbidităţii cauzate de fumat, în special a bronhopatiilor cronice, cancerelor aerodigestive şi cardiopatiilor ischemice; obţinerea unor resurse suplimentare pentru programele de sănătate publică. Printre dezavantaje se numără scăderea puterii de cumpărare a celor care vor continua să fumeze; scăderea veniturilor producătorilor şi distribuitorilor de ţigări; creşterea criminalităţii asociate contrabandei.
    Fiecare dintre aceste propuneri de reformă poate deveni realitate numai în urma unui proces politic, în care cei ce iau decizii trebuie să aprecieze just gradul de nemulţumire a grupurilor negativ afectate. Nemulţumirii nu i se poate răspunde decât prin invocarea binelui general produs de aceste reforme, definit ca orice schimbare care ne face, pe cât mai mulţi dintre noi, să suferim mai puţin.

 

 Aequanimitas este titlul unui discurs rostit în 1889 de sir William Osler, părinte-fondator al medicinii interne în America de Nord; semnifică virtutea de a accepta lucrurile aşa cum sunt.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe