Newsflash

Regal teatral la Cluj

de Demostene ŞOFRON - nov. 28 2016
Regal teatral la Cluj
    Între 24 noiembrie și 4 decembrie se anunță la Cluj unsprezece zile fabuloase, un regal teatral fără nicio exagerare. Afirmația se bazează pe experiența celorlalte patru ediții ale festivalului internațional de teatru„Interferențe”, festival ce aduce la Cluj-Napoca mai multe companii de teatru membre ale Uniunii Teatrelor din Europa. Orașul devine astfel, pentru zece zile, o capitală europeană a teatrului.
    Uniunea Teatrelor din Europa (UTE) a luat ființă în aprilie 1990 la inițiativa fostului ministru francez al culturii, Jack Lang, și a regizorului italian de teatru și operă Giorgio Strehler. Scopul declarat a fost de a întări Uniunea Europeană prin intermediul culturii și al teatrului. UTE promovează producțiile, coproducțiile și schimburile de experiență între companiile de teatru, respectând identități și culturi. În momentul de față vorbim despre 18 companii teatrale din Germania, Franța, Austria, Italia, Rusia, Spania, Portugalia, Israel, Serbia, Cehia, Grecia șiRomânia (Teatrul „Bulandra”, respectiv Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca). În plus, vorbim de peste 10.000 de reprezentații și circa trei milioane de spectatori într-un singur an.
   Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca, al cărui director este Tompa Gabor, organizează anul acesta a cincea ediție a festivalului internațional de teatru „Interferențe”, aducând în cetatea Clujului 20 de companii teatrale. Desigur, România ocupă un loc privilegiat în cadrul evenimentului prin prezența: Teatrului „Bulandra” din București, Teatrului Maghiar din Cluj-Napoca, Teatrului Național „Radu Stanca” din Sibiu, Teatrului „Regina Maria” din Oradea, Teatrului Național din Târgu Mureș (Compania Tompa Miklos), Teatrului Național din Cluj-Napoca și Teatrului German de Stat din Timișoara. Invitații străini sunt Pandur Theaters (Slovenia), Schauspiel Stuttgart și Bochum (Germania), Seongbukdong Beedoolkee și Pansori Project ZA (Coreea de Sud), Teatrul Katona Jozsef, Vigszinhaz și Latokep Ensemble (Ungaria), Teatrul Național din Luxembrug, Cheek by Jowl (Marea Britanie), Teatrul Național din Skopje (Macedonia), JUST Toys Productions (Statele Unite), Sfumato Theatre Laboratory (Bulgaria), Teatr ZAR (Polonia) și Brokentalkers (Irlanda). Unele companii sunt cunoscute din edițiile anterioare, altele vin în premieră la festivalul clujean.
    Tema ediției din 2016 este „Odiseea străinului”, subiect extrem de bogat și o condiție emblematică pentru timpurile noastre. Care sunt experiențele pe care le poate oferi teatrul în această direcție? Este una din multele întrebări pe care le ridică tema în sine, dialog prolific între artiști, culturi și comunități.
    Dintre spectacolele prezentate sunt de menționat „Faust” de Goethe (Pandur Theaters, Slovenia), „Nathan înțeleptul” de Lessing (Schauspiel Stuttgart & Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu),„Iov”,după romanul lui Joseph Roth (Schauspielhaus Bochum, Germania), „Medea in Media”(Seongbukdong Beedoolkee, Coreea de Sud), „Însemnările unui nebun” de Gogol (Katona Jozsef, Ungaria),„Rinocerii” de Eugen Ionesco (Teatrul Național din Luxemburg), „Măsură pentru măsură”de Shakespeare (Cheek by Jowl, Marea Britanie),„În adâncuri” de Gorki (Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca), „Ultima noapte a lui Giacomo Casanova” de StefanoMassini (Teatrul Național din Cluj-Napoca) sau„Sfârșit de partidă” de Beckett (Teatrul Național din Târgu Mureș).
    Festivalul va mai include lansări de carte, jazz (cu pianistul Lucian Ban), expoziții, proiecții de film („Le Havre”), dezbateri („Străinul și străinii azi”), dialoguri cu creatorii spectacolelor, precum și decernarea premiului „Vlad Mugur”, care anul acesta va fi acordat scenografului Helmut Sturmer. Între artiștii invitați se află nume prestigioase precum: Michal Dočekal, Jaram Lee, Andrei Șerban, Yuri Kordonsky, Bodó Viktor, Gavriil Pinte, Frank Hoffmann, Declan Donnellan, Kim Hyun Tak, Jarosław Fret, George Banu, Mario Mattia Giorgetti, Mihai Măniuțiu, Andriy Zholdak și Silviu Purcărete.
    Acestea sunt datele esențiale ale unui eveniment asupra căruia vor fi ațintite toate privirile. Am văzut și am scris despre celelalte patru ediții clujene ale festivalului „Interferențe”. Au fost un regal în sensul adevărat al cuvântului. Și tot la unregal ne așteptăm și în 2016.

  

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe