Newsflash

Reglementări noi în dreptul muncii

de Alexandru NEAGU - feb. 6 2015
Reglementări noi în dreptul muncii
   Modificări ale Codului muncii. Prin Legea nr. 12 din 20 ianuarie 2015, publicată în Monitorul Oficial nr. 52 din 22 ianuarie 2015, a fost modificată şi completată Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, introducându-se unele schimbări în abordarea situaţiilor în care un salariat nu se poate prezenta la locul de muncă din diferite motive. Absenţele nemotivate şi concediile fără plată se scad din vechimea în muncă, cu excepţia concediilor pentru formare profesională fără plată.
   A fost explicitată situaţia datei încetării de drept a contractului individual de muncă existent în cazurile de pensionare şi anume: la data îndeplinirii cumulative a condiţiilor de vârstă standard şi a stagiului minim de cotizare pentru pensionare; la data comunicării deciziei de pensie în cazul pensiei de invaliditate de gradul III, pensiei anticipate parţiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare; la data comunicării deciziei medicale asupra capacităţii de muncă în cazul invalidităţii de gradul I sau II.
   Chiar şi în situaţia în care acestea ar dura un an calendaristic întreg, se consideră perioade de activitate prestată, până acum nefiind luate în considerare la stabilirea duratei concediului de odihnă anual, perioadele de incapacitate temporară de muncă şi cele aferente concediului de maternitate, concediului de risc maternal şi concediului pentru îngrijirea copilului bolnav.
   Dacă angajatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau parţial, concediul de odihnă anual la care avea dreptul în anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei în cauză, angajatorul este obligat să acorde concediul de odihnă neefectuat într-o perioadă majorată la 18 luni începând cu anul următor celui în care ar fi trebuit să beneficieze de concediul de odihnă anual.
   Norme noi pentru tichetele de masă. În Monitorul Oficial nr. 54 din 22 ianuarie 2015, a fost publicată Hotărârea Guvernului nr. 23 din 14 ianuarie 2015 pentru aprobarea normelor de aplicare a Legii nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masă. Odată cu intrare în vigoare a acestui act normativ la data publicării, se abrogă Hotărârea Guvernului nr. 5/1999 pentru aprobarea normelor de aplicare a Legii nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masă, publicată în Monitorul Oficial nr. 26 din 25 ianuarie 1999, cu modificările ulterioare.
   Prin noile norme au fost clarificate şi completate aspectele privind condiţiile neacordării tichetelor, considerându-se zile nelucrate perioadele în care salariaţii: îşi efectuează concediul de odihnă; beneficiază de zile libere plătite, în cazul unor evenimente familiale deosebite; potrivit dispoziţiilor legale, sunt delegaţi sau detaşaţi în afara localităţii în care îşi au locul permanent de muncă şi primesc indemnizaţie zilnică sau lunară de delegare ori de detaşare; se află în concediu pentru incapacitate temporară de muncă; sunt absenţi de la locul de muncă; se află în alte situaţii stabilite de angajator împreună cu organizaţiile sindicale ori, după caz, cu reprezentanţii salariaţilor.
   Au fost introduse şi detaliate reglementări noi specifice implementării modalităţii acordării tichetelor de masă în format electronic. Tichetele de masă pe suport electronic transferate primele către salariaţi de unităţile emitente vor fi utilizate cu prioritate, în baza principiului „primul intrat – primul ieşit“, demonstrat prin evoluţia soldului tichetelor de masă pe suport electronic. Sistemul tichetelor de masă pe suport electronic, organizat de unităţile emitente în colaborare cu angajatorii, trebuie să permită beneficiarilor tichetelor de masă pe suport electronic accesul la informaţiile privind utilizarea şi soldul valorii nominale a tichetelor de masă transferate salariaţilor. Este interzis ca suportul electronic pe care sunt stocate tichetele de masă să permită efectuarea de operaţiuni de retragere de numerar.
   Având în vedere noutatea sistemului, precum şi necesitatea urgentării procedurilor, Hotărârea Guvernului permite Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice în colaborare cu Ministerul Finanţelor Publice să emită precizări în aplicarea acestor norme.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe