Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  PROIECTE

Regretabile derapaje morale

   Într-un articol apărut în „Viaţa medicală“ la rubrica Dicţionar medico-istoric, intitulat „Al. Colţoiu – medicul apărător al celor defavorizaţi“, autorii : prof. dr. Justin-Dumitru Diaconu şi dr. Vasile Benea se refereau la activitatea profesională, ştiinţifică şi didactică a celui care, din 1974 şi până în 1994, când a fost pensionat, a condus Clinica de Dermatovenerologie de la Spitalul Colentina. Profesorul Colţoiu a desfăşurat, de asemenea, o intensă activitate publicistică şi a modernizat învăţământul de specialitate prin introducerea unor mijloace audiovizuale – mii de diapozitive clinice şi histologice – filme color didactico-ştiinţifice, realizarea unor invenţii şi inovaţii etc. Printre elevii profesorului se află profesorii doctori Sanda Popescu, Dan Forsea, Justin Diaconu, Călin Giurcăneanu. Acest articol poate fi recitit în nr. 37 din 17 septembrie 2010 al săptămânalului nostru. (...)
 
 

   Într-un articol apărut în „Viaţa medicală“ la rubrica Dicţionar medico-istoric, intitulat „Al. Colţoiu – medicul apărător al celor defavorizaţi“, autorii : prof. dr. Justin-Dumitru Diaconu şi dr. Vasile Benea se refereau la activitatea profesională, ştiinţifică şi didactică a celui care, din 1974 şi până în 1994, când a fost pensionat, a condus Clinica de Dermatovenerologie de la Spitalul Colentina. Profesorul Colţoiu a desfăşurat, de asemenea, o intensă activitate publicistică şi a modernizat învăţământul de specialitate prin introducerea unor mijloace audiovizuale – mii de diapozitive clinice şi histologice – filme color didactico-ştiinţifice, realizarea unor invenţii şi inovaţii etc. Printre elevii profesorului se află profesorii doctori Sanda Popescu, Dan Forsea, Justin Diaconu, Călin Giurcăneanu. Acest articol poate fi recitit în nr. 37 din 17 septembrie 2010 al săptămânalului nostru. 
   Mai ales titlul materialului, poate chiar şi pagina respectivă de dicţionar au stârnit din partea câtorva cititori reacţii negative, cerându-se dezminţiri, în sensul că fostul profesor, decedat în 2002, nu ar fi meritat acest „remember“, din motive de comportament politic şi probitate morală anterioare evenimentelor din decembrie 1989.
   Astfel, una dintre scrisorile primite la redacţie, semnată de dl dr. Victor Gordan, absolvent al Facultăţii de Medicină din Bucureşti, seria 1958, fost deţinut politic în închisorile şi lagărele de concentrare comuniste din România timp de 6 ani şi 8 luni, scrisoare însoţită de un facsimil obţinut de la Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii – CNSAS (proces-verbal de interogare), dezvăluie că doctorul Colţoiu nu i-a ajutat pe cei defavorizaţi, în adevăratul înţeles al cuvântului, ci, din contră, pe cei ajunşi în facultate din şcolile speciale înfiinţate de partidul comunist – fără examen de admitere şi, uneori, fără liceu absolvit – pe care le numeşte:„faimoasele batalioane de şoc ale lui Gheorghiu-Dej, care au terorizat studenţii şi corpul didactic din universităţile din România în decurs de mulţi ani“. Aceştia beneficiau de salarii lunare şi de alte ajutoare materiale – ţinute secret publicului şi colegilor – şi „au avut control total şi putere politică absolută asupra corpului didactic şi studenţilor de la Medicina din Bucureşti, în conformitate cu religia dictaturii proletariatului“. În ceea ce-l priveşte, doctorul Colţoiu a „turnat“ la Securitate că: • acesta are „activitate contrarevoluţionară anticomunistă“„s-a opus să se acorde ajutoare materiale (bani) elementelor muncitoreşti de la sindicatul Facultăţii de Medicină“ (Colţoiu era şeful acestui sindicat) • „a sabotat promovarea elementelor în posturi de conducere din organizaţia cercurilor ştiinţifice studenţeşti“, precum şi în redacţia revistei Spitalul • citeşte numai literatură medicală occidentală, neinteresându-l cea sovietică („atitudine cosmopolită şi antimarxistă“) • a lansat ideea de frăţie cu studenţii din toate ţările, inclusiv cu studenţii din ţările occidentale, or „această frăţie nu poate fi făcută decât de pe poziţia luptei de clasă“. Din documentul produs de CNSAS, cele de mai sus se confirmă, ca şi faptul că doctorul Colţoiu avea informatori în rândul studenţilor, ceea ce „îl plasează la un nivel înalt în arhitectura criminală a informatorilor la securitate“. (...) „Deşi articolul descrie în amănunţime realizările academice ale doctorului Colţoiu, în timpul studenţiei mele nu l-am auzit nici măcar o dată predând un curs studenţilor ori prezentând o conferinţă în domeniul medical. În schimb, mi-au rămas în memorie (tristă memorie) discursurile sale în Amfiteatrul Mare al Facultăţii de Medicină, în care acest individ, uzând de un limbaj comunist de lemn, acuza lumea capitalistă occidentală, neomiţându-i pe Mendel, Pasteur şi pe mulţi alţii pe care-i denumea pseudosavanţi, care, împreună cu Vaticanul şi cu Papa Pius al XII-lea luptă pentru distrugerea lagărului socialist... (...) În acelaşi timp, lăuda măreaţa împărăţie sovietică, condusă de genialul Stalin, lăuda ştiinţa sovietică, singura ştiinţă adevărată inventată de Pavlov, Miciurin, Lîsenko şi alţii“.
   Rubrica noastră, iniţiată în urmă cu mulţi ani – care, opinăm, s-a bucurat de succes şi a făcut servicii iatroistoriei, prezentând figuri ale medicinii româneşti din trecut – se bazează pe buna-credinţă a semnatarilor, inclusiv în cazul articolului în discuţie, pe documentarea realizată de aceştia şi pe referiri, cu deosebire, la activitatea profesională, ştiinţifică, didactică medicală a persoanelor în cauză. Nici autorii şi cu atât mai puţin redacţia nu au avut posibilitatea studierii unor arhive de curând accesibile cercetătorilor şi au căutat să nu amestece opţiunile politice, derapajele de ordin moral etc. cu activitatea propriu-zisă. Din păcate, dezvăluirile anilor din urmă din dosarele Securităţii ne-au făcut să dăm jos de pe imaginare socluri pe multe dintre personalităţile-reper, de care aveam – şi avem – atâta nevoie, oameni ai compromisului interesat cu puterea, delatori, corupţi... Considerăm, totodată, prin publicarea celor de mai sus, că am încheiat acest subiect, cu atât mai mult cu cât cel vizat nu mai are cum să se apere.
 
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.