Newsflash

Remedii contra nepăsării

de Prof. dr. Mircea Ioan POPA - iun. 18 2015
Remedii contra nepăsării
    Ne întrebăm – fără să pot estima semnificaţia lui ne, deoarece aparent nepăsarea a atins cote foarte mari – de ce nu merg corespunzător anumite lucruri şi nu găsim răspunsul. Sau ne amăgim că nu cunoaştem acest răspuns. Eu mă întreb uneori dacă această rubrică are mai mulţi cititori (ştiu că există cel puţin patru, sunt colegii care mi-au spus aceasta) şi dacă opiniile prezentate trezesc o anumită reacţie, care este această reacţie şi, mai ales, dacă există şanse ca mentalitatea actuală să se schimbe în bine. Este posibil să greşesc, dar, dacă am început să scriu despre colegialitate şi despre lipsa acesteia, am făcut-o motivat de exemplele negative întâlnite „la tot pasul“. Senzaţia mea este că suferim de o crasă lipsă de colegialitate, iar exemplele bune reprezintă excepţia care întăreşte regula.
    Exemplele negative apar de timpuriu şi sunt foarte frecvente în rândul tinerilor viitori colegi, studenţi la medicină. Ce este de făcut? Răspunsul este în acelaşi timp şi relativ simplu, dar şi foarte complicat. Iar ceea ce lipseşte din start este necunoaşterea (sau ignorarea) existenţei acestei probleme, lipsa oricăror măsuri pentru a schimba situaţia actuală – veşnicul „merge şi aşa“. Merge, dar până când? Şi cu ce riscuri? Şi până unde?
    La ultima întâlnire a Cercului de microbiologie, studenţii participanţi mi-au făcut o surpriză: au printat mai multe fotografii pe care le-au considerat reprezentative pentru acest an, au venit rând pe rând la catedră şi au spus câteva cuvinte, apoi au prins poza şi comentariul lor pe un panou lăsat ca amintire. Majoritatea celor care au vorbit au punctat protestele organizate pentru susţinerea Institutului Cantacuzino. Din multele evenimente ale acestui an universitar, se pare că această acţiune de susţinere i-a marcat cel mai tare. Şi pe bună dreptate. Din cei peste 8.700 de studenţi ai universităţii, câţiva chiar au arătat că simt ceea ce înseamnă spiritul de colegialitate, gândul la ceilalţi, eliminarea nepăsării, îmbinarea între colegialitate şi spiritul civic, punctarea democraţiei prin fapte. În urmă cu o săptămână, am mai aflat câteva mici amănunte cu privire la acţiunea lor. Nici acum nu ştiu exact ce le-a determinat decizia ca în 27 februarie să treacă la acţiune, aşa cum nu ştiu nici de ce am aflat aceasta după destul de multe zile. Am remarcat din istorisirile lor că, încă de la început, anticolegialitatea şi-a demonstrat prezenţa: „Ne-au spus că nu o să primim nici măcar 50 de like-uri la pagină şi că, dacă o să le primim, o să vină doar de la câţiva bunici şi prieteni“. Aici intervine mirarea mea: cum este posibil ca un tânăr, o persoană care ar trebui să reprezinte speranţa, să judece atât de îngust, de egoist, de negativ? Cum este posibil ca unui tânăr să nu îi pese de aproape nimic în afară de mica sferă a interesului propriu? Cum se poate ca un tânăr să treacă impasibil pe lângă oameni aflaţi în suferinţă? (În luna respectivă, protestele faţă de lipsa salariilor şi imposibilitatea de a se mai descurca în aceste condiţii erau frecvente, iar drumul către sălile de curs şi lucrări practice trecea pe lângă protestatari.) Care este motivul pentru care s-a ajuns ca tinerii de 20–24 ani să fie nepăsători faţă de tradiţie, faţă de istorie, faţă de prezent şi viitor? Cum de atunci când un grup mic de studenţi ia atitudine, ceilalţi încep să le râdă în nas înainte de a încerca să mişte măcar şi un singur deget pentru o cauză nobilă? Cum? Aceasta este colegialitatea?
    Şi ce este de făcut? Pentru că din cauza unor atitudini nepotrivite suferă şi va suferi un întreg sistem sanitar, ba chiar o ţară întreagă! Iar, în cazul egoiştilor, suferinţa se va întoarce inerent şi către ei, pentru că este un cerc din care nu se poate ieşi. Chiar şi atunci când ţi se pare că nu ar fi treaba ta, faci de fapt parte dintr-un sistem (cel sanitar) şi toate acestea sunt treaba noastră – toţi cei din sistemul sanitar sunt colegii noştri. Toţi cei care au făcut ca, în plină epidemie de difterie în fostele state sovietice (sute de mii de îmbolnăviri, multe mii de decese!), să nu apară niciun caz de difterie în România sunt colegii noştri (chiar dacă acum au mai îmbătrânit, sunt mai aproape de pensie, nu mai sunt luaţi în seamă şi se uită atât de uşor munca lor). Cum ar fi arătat România anilor de imediat după 1990 fără aceşti colegi din zona sănătăţii publice, din zona diagnosticului, din zona producerii de vaccinuri? Ne pasă sau ne permitem să fim nepăsători?
    Aşadar, nici nu apăruse bine pagina „Nu desfiinţării Institutului Cantacuzino“ că anti-colegii deja găsiseră noduri în papură şi motivaţii pentru a lansa comentarii nepotrivite. Ceea ce pare şi mai ciudat este că efortul de a face rău este mai mare decât timpul petrecut pentru a face un lucru cât de cât bun. Cu alte cuvinte, în locul unor comentarii răutăcioase, era mult mai la îndemână pentru toţi colegii viitori medici să participe la acest proiect, de susţinere a unei instituţii de marcă a trecutului, prezentului şi viitorului ţării noastre. Dar, pentru asta, trebuie să înţelegem ce înseamnă colegialitate şi să o aplicăm în viaţa de zi cu zi. O atitudine în acest sens ar putea să ne întărească, să ne ajute să contribuim la o schimbare în bine, chiar dacă rezultatele nu se pot vedea imediat. În schimb, există „colegi“ care spun fără jenă: „Pentru mine este paralel ce se întâmplă cu Institutul Cantacuzino“. Sau alţii care consideră că postările privind Institutul „devin cam agresive“. În timpul „somnului colegial al celor mai mici sau mai mari“, colegii din Institut continuă să reziste fără salarii sau cu salarii foarte mici. Această rezistenţă amână sau nu permite (încă) desfiinţarea unei structuri strategice pentru statul român. Dar oare „colegii“ au încercat să înţeleagă noţiunea de „institut strategic“? S-au gândit că, pentru a menţine sănătatea unui popor, este nevoie şi de instituţie, dar şi de oameni care să lucreze în aceasta? Oare cum de au ajuns atât de mulţi concetăţeni să se comporte ca şi cum ar fi legaţi la ochi şi urechi? Este bine aşa? Iar dacă nu, ce este de făcut?
    De ce am ajuns în situaţia aceasta? Ne amăgim că nu cunoaştem răspunsul. Eu cred că îl ştiu: asta s-a dorit şi acesta este modul în care s-a indus schimbarea de mentalitate începând cu decembrie 1989. Soluţia? Trezirea din somn cât încă nu este prea târziu. Bruma de colegialitate pe care o putem remarca în cazul celor care o practică trebuie întărită şi extinsă, trebuie preţuită. Comunitatea medicală trebuie să acţioneze şi să demonstreze – prin proiecte mai mici sau mai mari – că se poate.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe