Newsflash

Responsabili şi coordonatori de transplant

de Alexandru NEAGU - dec. 27 2012
Responsabili şi coordonatori de transplant
   Prin Ordinul ministrului sănătăţii nr. 1.246 din 6 decembrie 2012, publicat în Monitorul Oficial nr. 825 din 7 decembrie 2012, au fost desemnate persoanele responsabile cu identificarea şi declararea potenţialilor donatori de organe şi/sau ţesuturi şi/sau celule aflaţi în moarte cerebrală. Astfel, responsabil naţional pentru identificarea potenţialilor donatori aflaţi în moarte cerebrală, diagnosticarea morţii cerebrale şi menţinerea în condiţii fiziologice a potenţialilor donatori a fost numit prof. dr. Dorel Săndesc (Timişoara). La nivelul regiunilor, responsabilii sunt: • conf. dr. Ioana Grinţescu (Bucureşti) • conf. dr. Ioana Grigoraş (Iaşi) l dr. Otilia Moldovan (Târgu Mureş) • conf. dr. Natalia Hagău (Cluj-Napoca) • prof. dr. Dorel Săndesc (Timişoara).
   Medicii desemnaţi au următoarele atribuţii: • supraveghează din punct de vedere metodologic toate procedurile de declarare a morţii cerebrale în cadrul unităţilor sanitare arondate de Agenţia Naţională de Transplant • verifică respectarea protocolului de declarare a morţii cerebrale în cadrul unităţilor sanitare arondate • asigură o strânsă legătură cu coordonatorul de transplant regional şi cu coordonatorii de transplant de la nivelul unităţilor sanitare arondate • colectează toate datele referitoare la donatorii reali şi potenţiali aflaţi în moarte cerebrală din cadrul unităţilor sanitare arondate • prezintă anual sau ori de câte ori este nevoie raportul activităţii privind declararea donatorilor din unităţile sanitare arondate • organizează, cu sprijinul Agenţiei Naţionale de Transplant şi al Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intensivă, cursuri privind protocoalele de declarare a morţii cerebrale, precum şi protocoalele de menţinere în condiţii fiziologice a potenţialilor donatori aflaţi în moarte cerebrală • pot prelua oricând atribuţiile persoanei responsabile cu identificarea potenţialilor donatori aflaţi în moarte cerebrală, diagnosticarea morţii cerebrale şi menţinerea în condiţii fiziologice a potenţialilor donatori de la nivelul unităţilor sanitare arondate.
   Conducerile unităţilor sanitare autorizate şi acreditate pentru efectuarea prelevării şi transplantului de organe, ţesuturi şi celule de origine umană vor desemna câte un coordonator de transplant la nivelul unităţii, precum şi o persoană responsabilă cu identificarea potenţialilor donatori aflaţi în moarte cerebrală, diagnosticarea morţii cerebrale şi menţinerea în condiţii fiziologice a potenţialilor donatori. Coordonatorul de transplant de la nivelul unităţii sanitare poate fi de profesie medic sau asistent medical şi are următoarele atribuţii: • detectează şi identifică potenţialii donatori aflaţi în moarte cerebrală, în strânsă legătură cu personalul secţiilor de anestezie şi terapie intensivă, neurologie, neurochirurgie etc. • discută cu familiile potenţialilor donatori în vederea obţinerii acordului privind prelevarea de organe şi/sau de ţesuturi şi de celule în scopul transplantării • verifică completarea corectă a formularului de declarare a morţii cerebrale a donatorului, a formularului de declarare a acestuia, precum şi a celorlalte formulare prevăzute de legislaţia în vigoare • contactează medicul legist în vederea obţinerii autorizaţiei medico-legale pentru prelevare, dacă este cazul. Coordonatorul de transplant trebuie să poată fi contactat şi să fie disponibil în permanenţă iar atribuţiile sale pot fi oricând preluate de către coordonatorul de transplant regional. Persoana responsabilă cu identificarea potenţialilor donatori aflaţi în moarte cerebrală, diagnosticarea morţii cerebrale şi menţinerea în condiţii fiziologice a potenţialilor donatori este desemnată de conducerea unităţii sanitare, la propunerea şefului de secţie ATI, cu avizul responsabilului regional, şi trebuie să fie un medic din specialitatea anestezie şi terapie intensivă din cadrul secţiei ATI a unităţii sanitare, având următoarele atribuţii: • identificarea potenţialilor donatori aflaţi în moarte cerebrală • aplicarea protocolului de declarare a morţii cerebrale şi confirmarea morţii cerebrale, precum şi cel de menţinere în condiţii fiziologice a potenţialului donator • infor­marea Agenţiei Naţionale de Transplant şi a coordonatorului de transplant de la nivelul unităţii sanitare, în vederea contactării familiilor potenţialilor donatori pentru obţinerea acordului privind prelevarea de organe şi/sau de ţesuturi şi/sau de celule în scopul transplantării • asigurarea procedurilor specifice de anestezie pe perioada procesului de prelevare. Şi acest responsabil trebuie să poată fi contactat şi să fie disponibil în permanenţă, în caz contrar atribuţiile menţionate fiind delegate de conducerea unităţii sanitare unui alt medic din specialitatea anestezie şi terapie intensivă, din cadrul secţiei ATI a unităţii sanitare respective.
   Coordonatorul de transplant la nivelul unităţii şi persoana responsabilă cu identificarea potenţialilor donatori vor fi remuneraţi pentru activitatea desfăşurată în acest sens, din suma alocată prin Programul naţional de transplant de organe, ţesuturi şi celule de origine umană, cu un salariu tarifar echivalent normei de bază, în limita fondurilor aprobate cu această destinaţie. Desemnarea acestor persoane trebuie comunicată Agenţiei Naţionale de Transplant de către unităţile sanitare până la data de 5 ianuarie 2013, ANT urmând să publice în permanenţă, pe site-ul său web, lista actualizată a persoanelor astfel nominalizate. Agenţia va stabili şi va comunica până la data de 5 ianuarie 2013 şi arondarea regională a unităţilor sanitare autorizate şi acreditate pentru efectuarea prelevării şi transplantului de organe, ţesuturi şi celule de origine umană.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe