Newsflash

Resuscitarea și aderența la ghiduri

de Dr. Aurel F. MARIN - apr. 15 2016
Resuscitarea și aderența la ghiduri
     Fără doar și poate, medicina modernă a făcut pași uriași înainte prin desfășurarea de studii clinice. Acestea trebuie să respecte câteva reguli de bază, cum ar fi să compare un tratament propus cu cea mai bună opțiune deja existentă sau să nu expună pacienții la riscuri nerezonabile. Astfel, dacă vrei să introduci o indicație nouă pentru un medicament, trebuie să demonstrezi nu doar că administrarea acestuia este sigură și că medicamentul este eficace, ci și că este cel puțin la fel de eficace precum medicamentul de primă intenție pe care îl primesc pacienții conform ghidurilor actuale.
     Dar modelul clasic de studii clinice nu se aplică la fel în toate situațiile. Spre exemplu, nu poți să cercetezi dacă manevrele de resuscitare sunt eficiente în comparație cu placebo, pentru că nu ar fi etic. Poți însă să vezi dacă manevrelor de resuscitare li se poate asocia și o intervenție farmacologică și dacă aceasta crește sau nu supraviețuirea. Este ceea ce au făcut specialiștii reuniți în Resuscitation Outcomes Consortium, care au comparat administrarea de amiodaronă, de lidocaină, respectiv de placebo, adăugate la tratamentul standard, în resuscitarea adulților care au suferit un stop cardiorespirator în afara spitalului și prezintă fibrilație ventriculară refractară la șocurile electrice sau tahicardie ventriculară fără puls. Rezultatele au fost comunicate la congresul American College of Cardiology, desfășurat în urmă cu doar câteva zile la Chicago, și publicate1 în New England Journal of Medicine.
     Mai bine de trei mii de pacienți au fost randomizați să primească amiodaronă (974), lidocaină (993) sau placebo (1.059); dintre aceștia, au supraviețuit 24,4%, 23,7%, respectiv 21%. Diferențele față de placebo au fost semnificative doar în subgrupurile de pacienți la care au existat martori ai stopului cardiorespirator. Dintre supraviețuitori, cei care au primit amiodaronă au avut mai frecvent nevoie de pacing temporar. Editorialul2 care însoțește studiul încearcă să explice rezultatele. Este astfel posibil ca administrarea medicamentelor să se fi făcut prea târziu pentru a mai conta, când deja apar consecințele metabolice ale stopului cardiac prelungit. De altfel, și ratele de conversie la ritmul sinusal și de supraviețuire ulterioară sunt cele mai mari (până la 74%) atunci când șocul electric este administrat în primele trei minute de la producerea stopului. În absența intervenției, așa-numita „fază electrică“ este rapid urmată de o „fază hemodinamică“. După aproximativ zece minute, se instalează „faza metabolică“, în care șansele de resuscitare sunt foarte mici. În studiu, perioada medie de timp în care serviciile medicale de urgență au ajuns la caz și au reușit să administreze tratamentul antiaritmic a fost de 19,3 minute la pacienții la care nu au fost martori ai stopului cardiorespirator. De aici probabil și o diferență (semnificativă) între cele două grupuri. Ceea ce demonstrează (și) acest studiu, deși nu și-a propus să o facă, este că intervenția rapidă a persoanelor din preajma celui intrat în stop cardiac are un beneficiu exprimat în aproape zece procente diferență de supraviețuire. Cu mult mai mult decât orice intervenție medicamentoasă.
     Tot pe resuscitarea stopului cardiorespirator se concentrează și două studii publicate joia aceasta (7 aprilie) în The BMJ, de această dată fiind vizați pacienții care intră în stop în spital. Primul studiu3 a căutat să vadă dacă există vreo legătură între supraviețuire și intervalul de timp dintre administrarea primului și a celui de-al doilea șoc electric la pacienții cu tahicardie ventriculară persistentă sau fibrilație ventriculară. Din cei 2.733 de pacienți incluși în registrul american de resuscitare „Get With The Guidelines“ (da, americanii au registre pentru aproape orice, este abordarea inteligentă de a folosi datele de care oricum dispui pentru a-ți fundamenta deciziile de sănătate ulterioare, dar asta este o observație tangentă, un subiect SF pentru România), 1.121 (41%) au primit al doilea șoc electric la un interval de cel puțin un minut față de primul. Rezultatele acestora, în comparație cu ale pacienților care au primit al doilea șoc electric în minutul de după primul șoc, au fost semnificativ mai proaste (38,4% vs. 43,6% supraviețuire la 24 de ore și 24,7% vs. 30,8% la externare). Cu toate că frecvența amânării celui de-al doilea șoc electric s-a dublat în perioada studiată (2004–2012), această abordare nu a fost în niciun fel asociată cu ameliorarea supraviețuirii.
     Al doilea studiu4 din The BMJ a evaluat dacă pacienții care intră în stop cardiorespirator în spital primesc sau nu adrenalină în primele două minute după prima tentativă de defibrilare (contrar recomandărilor American Heart Association) și dacă această administrare precoce are vreun impact asupra evoluției pacienților. Au fost utilizate datele din același registru amintit mai sus. S-a constituit un lot de 2.978 de pacienți, din care 1.510 (51%) primiseră adrenalină la mai puțin de două minute după prima tentativă de defibrilare. Ei bine, aceștia au avut o șansă de supraviețuire semnificativ mai mică (70%) decât ceilalți pacienți.
     Editorialul5 care însoțește studiile din revista britanică explică importanța acestora. În 2005, recomandările American Heart Association s-au schimbat, trecându-se de la administrarea unei salve inițiale de trei șocuri electrice la distanțarea în timp a acestora, iar adrenalina, pe vremuri administrată „din prima“, este acum întârziată două minute, pentru a putea determina răspunsul la șocul electric inițial și a evita precipitarea unei noi fibrilații de către adrenalină (figura). Concluzia față de rezultatele comunicate de cele două studii este relativ ușor de anticipat: lipsa de aderență a practicienilor la ghidurile clinice ar trebui să-i facă pe responsabilii cu organizarea resuscitării intraspitalicești să-și regândească practica.
Diferențele între strategiile de resuscitare din ghidurile AHA de dinainte și după 2005
© Cooper & Perkins, The BMJ
 
 

Notă autor:

1. Kudenchuk PJ et al. Amiodarone, lidocaine, or placebo in out-of-hospital cardiac arrest. N Engl J Med. 2016 Apr 4

2. Joglar JA, Page RL. Out-of-hospital cardiac arrest - are drugs ever the answer? N Engl J Med. 2016 Apr 4

3. Bradley SM et al. Defibrillation time intervals and outcomes of cardiac arrest in hospital: retrospective cohort study from Get With The Guidelines-Resuscitation registry. BMJ. 2016 Apr 7

4. Andersen LW et al. Early administration of epinephrine (adrenaline) in patients with cardiac arrest with initial shockable rhythm in hospital: propensity score matched analysis. BMJ. 2016 Apr 7

5. Couper K, Perkins GD. Improving outcomes from in-hospital cardiac arrest. BMJ. 2016 Apr 7

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe