Newsflash

Rezistența bacteriilor din peșteri

de Dr. Martin S. MARTIN - aug. 1 2016
Rezistența bacteriilor din peșteri
    De mai mulți ani, descoperirea de noi antibiotice a încetinit, fapt care, asociat cu dezvoltarea rapidă a rezistenței multor microorganisme la aceste medicamente, amenință lumea modernă cu noi și periculoase infecții netratabile. În aprilie 2013, Societatea pentru boli infecțioase din SUA a anunțat că perspectiva de a avea acces la noi substanțe antibiotice în anii următori este mică și că progresele industriei farmaceutice nu reușesc să țină pasul cu apariția „supermicrobilor“. Când apar microorganisme rezistente la toate antibioticele, așa cum sunt Mycobacterium tuberculosis care nu răspunde la niciun tratament și stafilococul auriu imposibil de tratat, se nasc probleme multiple pentru rețelele de sănătate și instituțiile spitalicești, cu costuri foarte mari și cu mortalitate mult crescută în rândul bolnavilor.
     De la istorica descoperire a penicilinei de către sir Alexander Fleming, în anul 1928, un număr de aproximativ o sută de medicamente capabile să omoare germenii, sau să le blocheze creșterea, au intrat în practică. Numele de „antibiotice“ dat acestora se referă la alterarea condițiilor care fac posibilă creșterea microorganismelor și a fost ales de Salman Waksman, în anul 1942. El a descoperit numeroase antibiotice și a primit premiul Nobel în 1952, pentru identificarea potențialului terapeutic al streptomicinei.
     O ciudățenie a lumii naturale vine însă în ajutorul umanității. S-a constatat că cele mai vechi peșteri sunt medii izolate de restul lumii pământene, pentru perioade lungi de timp, ceea ce a făcut ca acolo să evolueze specii bacteriene niciodată puse în contact cu majoritatea microorganismelor de la suprafața planetei și nici cu antibioticele naturale sau inventate de oameni. Mai mult, puterea de supraviețuire a străvechilor germeni, ca și rezistența lor, le deosebesc de toate echivalentele de deasupra scoarței terestre. De aici vine șansa microbiologilor să înțeleagă, studiind bacteriile arhaice, mecanismele de instalare a rezistenței, unele necunoscute până în prezent. Când în practica medicală a fost introdus un nou antibiotic, în câțiva ani microbii au dezvoltat deja rezistență față de el. Nu așa s-a întâmplat însă cu microorganismele recoltate din peșterile izolate. Acestea au arătat o rezistență naturală, care nu a fost produsă de contactul cu medicamentele antibiotice. Unele din ele au arătat că sunt imune la un număr mare de medicamente antibiotice, așa cum este, de exemplu, o bacterie recoltată din peștera Lechuguilla din New Mexico, situată la patru sute de metri în subteran, care a demonstrat rezistență la 14 antibiotice fabricate de oameni, deși nu a fost niciodată expusă la ele.
     Identificarea genelor responsabile pentru rezistența naturală multiplă a bacteriilor vechi va fi utilă pentru înțelegerea și combaterea rezistenței dezvoltate de bacteriile noi. În plus, bacteriile – și cele vechi și cele noi – au capacitatea de a sintetiza ele însele antibiotice, care le sunt utile în competiția de supraviețuire, atunci când alte specii bacteriene le periclitează.
     Brian Bachman, de la Universitatea Vanderbilt, din statul Tennessee, a obținut 38 de substanțe antibiotice noi dintr-o singură probă luată dintr-o peșteră veche, care înseamnă aproape de 40% din numărul total al antibioticelor produse de farmacologie. Marea calitate a acestor microorganisme rarisime este, după Bachman, faptul că au fost ținute la distanță de lumea de la suprafață pentru multe milioane de ani. Evoluând în izolare, în condiții foarte dificile și cu foarte puține resurse de nutriție, bacteriile „antice“au descoperit căi noi de adaptare, care pot fi utile în introducerea unor metode de acțiune pentru fenomenele din lumea bacteriană contemporană.
     Peșterile vechi sunt printre foarte puținele ecosisteme complet izolate. În tăcerea și întunericul acestora, microorganisme mult mai vechi decât ființele umane au așteptat să fie aduse la suprafață. Cercetătorii au azi o șansă să le folosească pentru salvarea speciei noastre.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe