Newsflash

Rolul kinetoterapiei în hipotonie

de Bogdan RACOVIȚĂ - ian. 31 2018
Rolul kinetoterapiei în hipotonie
     Hipotonia este un simptom în spatele căruia se ascund boli mai grave ce pot influența creșterea și dezvoltarea corectă a copilului. Depistarea hipotoniei se face destul de simplu, în primă fază mama putându-și da seama de anumite manifestări sugestive ale copilului. Dacă totuși aceasta nu le vede, medicul pediatru va observa cu siguranță manifestările. Din experiența acumulată în lucrul cu nou-născuți cu hipotonie, am observat că există două tipuri de hipotonie: generalizată și localizată. În  hipotonia generalizată, cauzele pot fi neurologice, genetice (care includ anumite sindroame) sau chiar infecțioase, toxice și metabolice. În hipotonia localizată este afectat un singur membru superior sau inferior, sau un segment de membru. Cauzele pot fi o leziune traumatică, o sechelă posttraumatică, o pareză de nerv sau chiar sindroame genetice.
     Specialiștii în kinetoterapie pot recunoaște relativ ușor hipotonia la nou-născuți și sugari. În primă fază, se observă că sugarul nu ține capul ridicat chiar dacă a trecut de vârsta indicată. Alte semne sunt faptul că în timpul somnului sugarul își ține coatele și genunchii perfect întinși, nu apucă jucăriile sau nu le strânge, ori faptul că nu este încordat atunci când este luat în brațe, ci dimpotrivă, nu are tonus.
     Kinetoterapia are un rol foarte important în creșterea și dezvoltarea corectă și armonioasă a copiilor cu hipotonie. Programul de recuperare și reabilitare a bebelușului trebuie individualizat în funcție de problemele acestuia. Datele folosite la stabilirea programului se obțin în urma unei evaluări bine amănunțite și din discuțiile avute cu cei doi părinți. Inițial, programele de kinetoterapie trebuie să conțină exerciții pasive pentru stimularea achizițiilor motrice, în cazul unei hipotonii generalizate asociată cu întârzieri în dezvoltarea neuromotorie. Exercițiile în apă au de asemenea un rol foarte important, dar masajul este contraindicat, deoarece se urmărește tonifierea musculaturii în zona respectivă, nu relaxarea.
     Un alt aspect foarte important este implicarea părinților bebelușului în procesul de educare și informare privind lucrul în diferite exerciții acasă, în lipsa kinetoterapeutului. Pentru obținerea unor rezultate cât mai rapide, ar fi indicat să se lucreze zilnic, nu pe o perioada lungă de timp. Durata alocată exercițiilor trebuie să fie de aproximativ 30–35 de minute. Kinetoterapia îmbunătățește calitatea vieții copiilor și bebelușilor cu hipotonie, indiferent dacă aceasta este generalizată sau localizată.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe