Newsflash

România apelor murdare

de - iul. 31 2017
România apelor murdare
     Importanța tot mai mare care se acordă apei de băut are fără îndoială, legătură directă cu progresele bacteriologiei, care a relevat faptul că apa este un mediu patogen. Or, în 1903, acest fapt, după cum se exprimă și doctorul Demostene, „acțiunea morbiferă a unei ape rele” nu pare să fi „atras încă, în mod serios, atențiunea publicului și nu a suscitat un interes real nici în clasele sociale mai ridicate” (Demostene, 1903). De pildă se dovedise faptul că bacilul lui Eberth, care provoacă febra tifoidă, se transmite în mod obișnuit prin apa de băut contaminată de excrementele bolnavilor (Bianu, 1910), iar atunci când apare o asemenea epidemie, ipoteza hidrică este prima verificată.
       La fel se întâmplă și la Iași în vara lui 1909, când subinspectorul sanitar Vladimir Bușilă este trimis în oraș pentru a combate o asemenea epidemie. El identifică rapid cauzele și schițează un tablou hidos al Iașiului de la sfârșitul primului deceniu al secolului trecut: la apariția febrei tifoide a „contribuit în primul rând starea de necurățenie înspăimântătoare în care se află orașul (stare ce întrece orice ne-am putea închipui că s-ar găsi într-un oraș asiatic) și în special sistemul detestabil de alimentare cu apă” (Bușilă, 1909).

 

Fragment reprodus din volumul România Medicilor, publicat de editura Humanitas. Constantin Bărbulescu, autorul lucrării, predă la Facultatea de Istorie și Filozofie a Universității „Babeș-Bolyai“ Cluj-Napoca.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe