Newsflash

Să nu te dai bătut

de Dr. Cornelia Maria GLODEANU - apr. 11 2016
Să nu te dai bătut
     Deseori intrăm în cercul vicios al lamentărilor. „Viața mea e prea ocupată“, „cantitatea pe care o avem de învățat este imensă“, „timpul liber nu există“. În această avalanșă de gânduri, nu realizăm un lucru: că toate aceste întâmplări reprezintă simpla acțiune ce pulsează în existența noastră. Avem o singură viață, este cazul s-o simțim! În jurul nostru există oameni care înfruntă adevărate obstacole.
     În urma unui accident petrecut acum cinci ani, Bianca Alexandra Spânu a rămas paralizată și se deplasează cu ajutorul scaunului rulant. Este studentă în anul V la UMF „Gr. T. Popa“ Iași.
     Și-a dorit foarte mult să studieze Medicina, în pofida stării în care se afla. După două luni de spitalizare, după ce a aflat că știința actuală nu o poate ajuta mai mult, a decis să dea admiterea la UMF. A refuzat orice altă variantă de facultate pe care părinții i-au sugerat-o și a reușit. „Medicina sau nimic.“Acum este studentă în anul V și învață cât poate de bine, deoarece, menționează ea: „Nu vreau ca alți colegi să spună: da, bine, a luat notă mare pentru că profesorul a văzut în ce stare se află“.
     Bianca a participat la Atipic Beauty, un show care aduce pe podium 12 modele în scaun rulant, însoțite de 12 persoane publice autohtone. Deși există și în alte țări evenimente destinate persoanelor cu dizabilități, conținutul lor este diferit: au structura unui concurs de „miss“. La noi s-a ales această formă de a promova Atipic Beauty, plecând de la ideea că societatea românească nu este pregătită să adopte atitudinile țărilor destul de familiarizate cu incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități. Experiența câștigată în Atipic Beauty a făcut ca Bianca să realizeze că este frumoasă. Crede că „frumusețea vine din interior. Dacă eu mă văd frumoasă, așa mă vor percepe și ceilalți“. 
     Militează pentru promovarea și aprobarea articolului 191 din Legea nr. 448/2006, ce specifică faptul că persoanele cu handicap au dreptul la educație și formare profesională. Este o idee care, odată aplicată, i-ar putea ajuta pe toți cei care sunt demoralizați sau se izolează de lume din cauza condiției în care se află.
     Aceasta este doar o mică parte din povestea unei fete care a înfruntat dificultăți la care alții nu s-au gândit, dar a decis să nu se dea bătută și și-a schimbat total modul în care gândește și privește viitorul.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe