Newsflash

Salarizarea medicilor rezidenţi

de Prof. dr. Peter MANU - mai 10 2013
Salarizarea medicilor rezidenţi

Una din problemele importante ale sistemului românesc de sănătate este salarizarea medicilor tineri. Sunt situaţii în care un rezident în primul an câştigă mai puţin decât o femeie de serviciu sau alt muncitor necalificat. De altfel, acesta este şi unul din motivele menţionate de medicii care aleg să plece din ţară. Cum ar trebui să fie plătiţi rezidenţii? (Dr. A. M.)

 

   În România, medicii rezidenţi sunt salarizaţi de la bugetul statului, prin Ministerul Sănătăţii. Cifrele pe care le am la dispoziţie pentru rezidenţii actuali indică un salariu minim de 1.019 de lei/lună în primul an. Salariul unui rezident de anul V este de 2.084 de lei/lună. Aceste cifre nu includ sporurile acordate celor care se specializează în ATI sau urgenţe, celor care îngrijesc bolnavi cu tuberculoză sau SIDA şi celor care lucrează în servicii de anatomie patologică sau medicină legală. Salarizarea scandalos de mică a rezidenţilor a fost remarcată săptămâna trecută de primul ministru al României, care a amintit că „un director de la Romgaz câştigă cât 14 rezidenţi“.
   Victor Ponta nu trebuia să meargă la Romgaz pentru a face această constatare, atâta vreme cât un profesor universitar care este şi şef de secţie clinică are, după datele puse la dispoziţia publicului de Universitatea de Medicină şi Farmacie din Bucureşti, un salariu mediu de cel puţin 10.000 de lei/lună, care, dacă luăm în consideraţie îndemnizaţiile de conducere, poate ajunge până la 15.000 de lei/lună. Desigur, nu ştim cât din plăţile informale (estimate la 500 de milioane de euro pentru întreaga ţară) ajung la rezidenţi, dar bănuiala noastră este că procentul este cât se poate de modest.
   Situaţia este, cum se ştie, mult diferită în ţările dezvoltate; în clinica universitară din New York în care lucrez, rezidenţii de anul întâi primesc 5.200 de dolari/lună plus asistenţă parţială pentru chirie, hrană în timpul orelor de gardă, cărţi şi participări la conferinţe.
   Cum ar trebui să fie plătiţi rezidenţii? Răspunsul trebuie să ia în consideraţie că statul nu va modifica prea curând bugetul alocat acestei categorii profesionale. Întrebarea fundamentală este însă ce cumpără/obţine statul cheltuind aceşti bani? Singurul răspuns care are sens ar fi că statul plăteşte pentru ca populaţia României să aibă acces la medici bine pregătiţi în toate specialităţile. În acest moment însă, o parte substanţială din aceste plăţi merg către asigurarea nevoilor Franţei, Germaniei şi altor ţări mult mai bogate decât România. E probabil însă că guvernanţii României folosesc rezidenţii pentru a asigura nevoile de personal medical ale spitalelor în care lucrează pentru salarii de mizerie.
   În opinia mea, statul ar trebui să reducă drastic numărul rezidenţilor bugetari şi să crească proporţional salariile acestora. Ministerul Sănătăţii ar trebui să elaboreze, înainte de fiecare examen de admitere în rezidenţiat, lista completă a posturilor neocupate din sistemul public de sănătate. Candidaţii care doresc să fie salarizaţi de stat ar trebui să aleagă aceste posturi în ordinea notelor obţinute la examen şi să încheie un contract cu plătitorul (statul), prin care să se oblige să lucreze în acel post un număr de ani echivalent cu durata rezidenţiatului. Desfacerea voluntară a contractului ar trebui să ducă la returnarea banilor primiţi ca salariu şi la penalităţi substanţiale. În măsura în care rezidenţii – bugetari sau nebugetari – sunt utili procesului de îngrijire, ei ar trebui să primească plăţi separate, decente, din fondurile municipalităţilor deservite de spitalul în care lucrează.

 

 

Aequanimitas este titlul unui discurs rostit în 1889 de sir William Osler, părinte-fondator al medicinii interne în America de Nord; semnifică virtutea de a accepta lucrurile aşa cum sunt.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe