Newsflash

Sănătate în vremea Ebolei

de Prabhjot SINGH - oct. 30 2014
Sănătate în vremea Ebolei
În Africa subsahariană, fiecare copil cu febră ar trebui să primească îngrijire medicală de urgenţă pentru a preveni decesele cauzate de malarie sau pneumonie. Dar, pe măsură ce panica provocată de virusul Ebola cucereşte Liberia – precum şi Sierra Leone, Guineea şi Nigeria – oamenii asociază din ce în ce mai mult clinicienii şi unităţile medicale cu expunerea la infecţie. Pentru ca ei să continue să solicite ajutorul medical de care au nevoie, sunt necesare îmbunătăţiri la nivelul clinicilor din prima linie a bătăliei şi de investiţii în asistenţii medicali comunitari, care trebuie să ajungă la pacienţii vulnerabili, în casele lor.
Neajunsurile sistemului medical de sănătate din Liberia au existat cu mult înainte de startul epidemiei de Ebola: aproximativ 28% din populaţia de patru milioane a ţării nu avea acces la facilităţi corespunzătoare. Acordul de pace de la Accra, din 2003, a oprit un război civil lung, dar, în urma lui, ţara a rămas cu numai 51 de doctori şi cu o infrastructură sărăcită.
Având foarte puţini profesionişti în sănătate pregătiţi temeinic, repararea acestui sistem de sănătate nu se poate opri la construirea de spitale şi clinici noi în zona rurală a Liberiei, dens acoperită cu păduri tropicale. Din fericire, guvernul – ca şi alte guverne din Africa subsahariană – recunoaşte nevoia de a investi în pregătirea lucrătorilor comunitari din sănătatea rurală, pentru ca aceştia să trateze eficient malaria, pneumonia şi diareea – principalele cauze ale mortalităţii la copiii cu vârste până în cinci ani.
Aceşti specialişti au, prin definiţie, relaţii profunde cu comunităţile lor, inclusiv cu vindecătorii tradiţionali, ceea ce le permite să ajute sistemul medical formal să îşi calibreze eficient abordarea. În acelaşi timp, tehnologiile mobile facilitează controlul calităţii şi supervizarea, oferind sprijin clinic de înaltă specialitate asistenţilor medicali comunitari.
În martie, ministrul sănătăţii din Liberia, în colaborare cu agenţiile ONU, cu USAID, cu organizaţiile nonguvernamentale locale şi internaţionale şi cu companiile private, au creat un plan de dezvoltare progresivă a programului de servicii medicale comunitare. Dar la puţin timp după, lovitura Ebola a mutat atenţia spre clinici, carantine, potenţiale tratamente.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a jucat un rol central în coordonarea răspunsului comunităţii internaţionale la epidemie, fiind sprijinită de guvernele naţionale, de organizaţii umanitare, precum „Medici fără frontiere“, şi de CDC. În condiţiile în care cazurile încă se înmulţesc, comunitatea dedicată sănătăţii publice caută să vină cu un răspuns eficient, folosind fonduri de 100 de milioane de dolari pentru a angaja clinicienii, epidemiologii şi alţi experţi în combaterea crizei de sănătate.
Pentru a citi situaţia în contextul său, planul liberian, prezentat în martie, estima că reţeaua serviciilor comunitare de sănătate va costa anual 20 de milioane de dolari. Fără îndoială, investiţiile în această reţea nu ar trebuie să se facă în defavoarea măsurilor critice de sănătate publică menite să încetinească răspândirea infecţiei sau să sprijine clinicile din prima linie de front. Dar fără o investiţie continuă în reţeaua amintită, ale cărei costuri sunt modeste în comparaţie cu ale sistemelor de sănătate tradiţionale, va fi dificil pentru comunitatea internaţională şi pentru guvernele naţionale să oprească răspândirea – şi să prevină recurenţa – infecţiei cu Ebola sau a altor epidemii devastatoare.
Există două abordări fundamentale în construirea unui sistem sanitar. Prima are în centru spitalele şi clinicile, radiind din centru spre exterior; cea de-a doua este fondată pe reţele sociale şi mobilizată de lucrătorii care oferă servicii medicale la nivelul comunităţii. Dacă prima este prea rigidă, bolile şi contextul lor social evoluează dincolo de mijloacele sale. Dacă a doua este prea flexibilă, este compromisă abilitatea de a desfăşura activităţi complexe din punct de vedere tehnic.
Găsirea echilibrului corect este greu de realizat, mai ales în zonele în care accesul este limitat sau lipseşte încrederea. Găsirea acestui echilibru în mijlocul unei epidemii este şi mai complicată, din cauza dimensiunii sociale a epidemiei. Cu alte cuvinte, felul în care răspund oamenii atunci când se îmbolnăveşte un copil sau un membru al familiei lor este modelat de experienţele prietenilor şi vecinilor lor, de disponibilitatea serviciilor medicale şi de percepţia comunităţii asupra acestor servicii. Această reacţie determină, la rândul ei, felul şi gradul în care boala se va răspândi.
După cum a explicat un expert CDC, angajaţii din serviciile medicale comunitare sunt cheia opririi Ebola. Orice persoană care manifestă simptomele bolii devine „un pacient suspect“ şi toate contactele sale trebuie monitorizate atent în următoarele trei săptămâni. „De luni până sâmbătă, angajaţii amintiţi raportează rezultatele monitorizării către un supervizor.“
O organizaţie numită Last Mile Health a construit o reţea de 300 de asistenţi medicali comunitari care deserveşte 30.000 de pacienţi, oferindu-le acces la servicii clinice de bază chiar şi în locuri izolate cum este Konobo (Liberia). Structura hibridă a organizaţiei poate face faţă provocărilor obişnuite, păstrând în acelaşi timp flexibilitatea pentru a răspunde unor situaţii ieşite din comun.
În preajma anotimpului ploios, care ameninţă să faciliteze apariţia de epidemii multiple, ceea ce ar copleşi sistemul de sănătate, nevoia de mobilizare, pregătire şi echipare a cetăţenilor pentru a răspunde corect a devenit chiar şi mai urgentă. Pentru a satisface această nevoie este însă necesară o combinaţie de ajutor de dezvoltare ţintit, investiţii domestice şi expertiza practică a ţărilor subsahariene care au reuşit să construiască reţele de asistenţă medicală comunitară de succes.
Acelaşi lucru este valabil pentru toate ţările care se confruntă în prezent cu cazuri de Ebola. Cu sprijinul organizaţiilor din spatele campaniei „Un milion de asistenţi medicali comunitari“, aceste ţări lucrează deja la extinderea reţelelor de servicii sanitare pentru comunităţi. Dar au nevoie de şi mai mult sprijin, iar agenţiile internaţionale şi băncile de dezvoltare rămân prea concentrate pe stoparea epidemiei de Ebola pentru a-l oferi.
Organizaţiile internaţionale trebuie să înţeleagă că nu sunt nevoite să aleagă între sprijinirea investiţiilor tradiţionale în sănătate şi eforturile de răspuns la criză. O investiţie pe termen lung în sisteme medicale credibile este singura cale pentru a preîntâmpina viitoare epidemii. În caz contrar, populaţia Africii subsahariene se va lupta mereu să depăşească aceste crize de sănătate evitabile.

 

© Project Syndicate, 2014, www.project-syndicate.org

Traducere din limba engleză de Alexandra Nistoroiu

 

 

Prabhjot Singh este profesor de afaceri publice şi internaţionale la Universitatea Columbia, directorul departamentului de Systems Designs la Earth Institute şi preşedintele campaniei „Un milion de asistenţi medicali comunitari“,  o campanie care îşi propune să crească accesul la servicii medicale în comunităţile rurale din Africa subsahariană.


Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe