Newsflash

Sângele ca viață

Sângele ca viață
     Un proiect al studenților la medicină, care încurajează donarea de sânge, adună de două ori pe an câte 120 de voluntari. În numai cinci zile, aceștia reușesc să-și mobilizeze eforturile și împreună să strângă peste 500 de unități de sânge.
     Nu pot să explic de ce am ales să fac voluntariat în cadrul proiectului „Donează sânge! Fii erou!” În primul an de facultate nu am înțeles adevăratul scop al donării de sânge, era un proiect frumos prin intermediul căruia puteam să ajut oamenii, dar am continuat să particip și să mă implic timp de trei ani și jumătate. Motivele sunt mai presus de atmosfera sălii de donare și de dorința de a cunoaște oameni noi, de a face parte dintr-un grup. Am ajuns să înțeleg cu adevărat ce înseamnă să donezi sânge și sper că voi reuși să conving cât mai multe persoane să participe la campania noastră.
     În București se donează constant aproximativ 200 de pungi de sânge pe zi, dar cererea este de 700 de unități pe zi. De ce nu reușim să încurajăm donarea de sânge? M-am lovit în decursul acestor ani de mulți oameni cu diverse mentalități, pe stradă sau în facultate, unde împărțeam pliante. Am ajuns la concluzia că este ușor să convingi un om să vină să doneze sânge când beneficiile sunt de partea lui. Dar este foarte greu să îl faci să înțeleagă de ce este nevoie de atât de mult sânge, cu atât mai mult să accepte și să înțeleagă că printr-o donare constantă viața lui nu este pusă în pericol, ba dimpotrivă.
     Nevoia de sânge nu apare numai în momentul în care cineva face un accident și pierde mult sânge, sunt intervenții chirurgicale amânate din cauza deficitului de sânge. De asemenea, sunt pacienți ce nu pot fi tratați din cauza lipsei constituienților din sânge, precum hemofilicii, talasemicii și multe alte patologii care în lipsa tratamentului pun viața în pericol.
     Acest proiect are o tradiție de peste zece ani, a însumat peste 20 de campanii, iar în ultimii ani am ajuns să ne desfășurăm activitatea în zece județe din România. Proiectul „Donează sânge! Fii erou!” se desfășoară și anul acesta în perioada 8–12 mai, între orele 8,30 și 13,30 în holul de onoare al Palatului Facultății de Medicină din București.
     Noi reușim să ameliorăm deficitul de sânge în perioada campaniei, dar ne dorim ca mesajul să ajungă la cât mai mulți oameni, să îi facem să conștientizeze gravitatea acestei probleme și să acționeze. Micile gesturi contribuie la marile minuni ce pot salva vieți. Nu toți supereroii au nevoie de costume speciale, și nu trebuie să fii medic pentru a salva o viață.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe