Newsflash

Sărutul lui Vasile Astărăstoae

de Prof. dr. Peter MANU - sept. 19 2013
Sărutul lui Vasile Astărăstoae

Zilele trecute, medicii români au primit în cutia poştală o scrisoare semnată de preşedintele Colegiului Medicilor din România: profesorul Astărăstoae îşi cheamă confraţii la luptă, în piaţa publică. Mesajul nu spune care sunt motivele chemării medicilor în stradă şi nici ce revendicări ar avea aceştia. Ce impresie v-a făcut această scrisoare? (Dr. A. M.)

 

   Nu ştiu când au dispărut „jurnalele“ de la cinematograf, dar mi-aduc aminte că într-unul din ele, cred că în 1954, am văzut primul sărut între doi bărbaţi, Gh. Gheorghiu-Dej şi G. Malenkov, preşedinţi ai consiliilor de miniştri din România, respectiv Uniunea Sovietică. Contactul fizic avea loc la scara avionului, pe aeroportul Băneasa. Cei doi oameni de stat s-au ţinut mai întâi, unul pe celălalt, de braţe. Apoi, şi-au apropiat corpurile îmbrăcate în costume la două rânduri, cu pantaloni largi (fluturau în vântul câmpului deschis), s-au îmbrăţişat şi s-au sărutat pe amândoi obrajii, bătându-se reciproc, cu mâini mari, pe spate. S-au depărtat apoi unul de celălalt şi s-au privit în ochi câteva secunde, zâmbind. Erau prieteni, se cunoşteau bine, împărtăşeau aceleaşi convingeri. Până la urmă, era de înţeles şi acceptat. Mai târziu, am trăit să văd, la televizor, sărutul greţos pe buze între doi bătrâni, Leonid Brejnev şi Erich Honecker.
   Acasă, tata şi bunicul nu se sărutau cu niciun bărbat. Salutul, chiar între prieteni şi rude, era o strângere de mână – puternică şi de scurtă durată – şi câteva cuvinte.
   Bărbaţii care se sărută în fotografia alăturată sunt Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), şi Eugen Nicolăescu, ministrul sănătăţii. Imaginea poate fi văzută pe portalul electronic al CMR, într-un grupaj realizat la Gala Medica 2013. În alte fotografii de la acelaşi recent eveniment, Vasile Astărăstoae poate fi văzut sărutându-l pe Raed Arafat, care l-a precedat pe Eugen Nicolăescu ca ministru al sănătăţii după preluarea puterii executive din România de Uniunea Social-Liberală, în 2012, şi este acum secretar de stat în acelaşi minister.
   Încerc, de mulţi ani, să înţeleg de ce este România altfel. Cel mai concis fel în care pot să îmi descriu gândurile după citirea chemării la luptă din scrisoarea trimisă „confraţilor“ de Vasile Astărăstoae este că în România (aproape) nimic nu poate fi luat în serios, pentru că (aproape) nimic nu este ce pretinde a fi. Pentru că, dacă iau în consideraţie textul scrisorii preşedintelui CMR, trebuie să-i definesc apelul ca prima salvă dintr-un conflict social de proporţii nemaivăzute între cei 40.000 de medici cărora li s-a expediat acest apel, reprezentaţi de Vasile Astărăstoae, şi puterea executivă din România, reprezentată de Eugen Nicolăescu. Îmi spun că dacă Vasile Astărăstoae şi Eugen Nicolăescu se sărută la Gala Medica, cu puţin timp înainte de începerea ostilităţilor, atunci înseamnă că sunt prieteni, se cunosc bine, împărtăşesc aceleaşi convingeri. A priori, este posibil, desigur, ca îmbrăţişarea să nu fie sinceră, ipoteza care nu merită să fie luată în consideraţie. Aşa că e mai bine să evaluam posibilitatea că gornistul transmite o notă falsă.
   „Numai cine vrea să fie surd şi orb nu observă că în România profesioniştilor din sănătate li se oferă venituri mici, muncă epuizantă, lipsă de respect şi în final recomandarea de a îşi lăsa familia şi a pleca în pribegie în străinătate“, spune Vasile Astărăstoae în scrisoarea-apel. De la început, ne lovim de o dificultate majoră, pentru că nu e în întregime clar căror profesionişti li se oferă venituri mici. Părerea mea este că Vasile Astărăstoae se referă numai la medicii plătiţi exclusiv de/prin Ministerul Sănătăţii, nu şi la cei care practică în privat sau la cei care realizează venituri din alte ocupaţii, cum ar fi reprezentarea firmelor farmaceutice. Apoi, acestor profesionişti nu li se oferă un venit, ci un salariu. Diferenţa dintre venit şi salariu poate fi importantă în România, din cauza multiplelor posibilităţi de câştig suplimentar. Un exemplu este chiar venitul lui Vasile Astărăstoae, care într-un singur an a „câştigat 280.644 lei din funcţiile de rector, preşedinte al Colegiului Medicilor din România şi preşedinte al Colegiului Medicilor din Iaşi, directorul IML Iaşi, membru al comisiei superioare de medicină legală şi profesor universitar. Alţi 94.521 lei provin din proiecte europene şi de cercetare (sursa: Vlad Economu, MondoNews, 4 august 2013). Cu un asemenea venit, preşedintele CMR câştigă de trei ori mai mult decât Eugen Nicolăescu şi Raed Arafat luaţi împreună, o diferenţă care ne interesează infinit mai puţin decât faptul că Vasile Astărăstoae câştiga cât cel puţin 25 de medici rezidenţi în primul an de specializare.
   Dincolo de bani, rămânem cu „munca epuizantă“, „lipsa de respect“ şi plecatul „în pribegie“. Pentru primele două atribute nu există, de fapt, date. Pe ultimul, Vasile Astărăstoae îl interpretează ca un act dureros, care zdruncină familii. Pot să îmi asigur cititorii că Vasile Astărăstoae se înşală; ieşirea dintr-o ţară în care te sufocă inegalităţile, ineficienţa şi ignoranţa este un act suprem de eliberare şi curaj.

 

 Aequanimitas este titlul unui discurs rostit în 1889 de sir William Osler, părinte-fondator al medicinii interne în America de Nord; semnifică virtutea de a accepta lucrurile aşa cum sunt.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe