Newsflash

Schimbări contradictorii

de Prof. dr. Gabriel M. GURMAN - mar. 3 2017
Schimbări contradictorii
     În selecția unei fraze care urmează a fi discutată la această rubrică, caut doar acele gânduri care să se potrivească propriilor mele concepții. Motivul e clar: mi-e întotdeauna mai ușor să dezvolt un subiect cu care mă identific în întregime. De data aceasta, trebuie să recunosc, lucrurile stau complet altfel. Nu, T. S. Eliot nu are dreptate, nici măcar în aparență lucrurile nu stau așa cum erau la început. Viața continuă, e drept, dar ea își pune amprenta pe tot ce se întâmplă, inclusiv pe felul nostru de a gândi și a acționa. Realitatea se schimbă și de multe ori și gândirea noastră se modifică, într-o direcție sau alta.
     Faptul că autorul citatului alăturat e celebrul poet și publicist americano-englez n-ar trebui să mire pe nimeni. Orice s-ar spune despre acest celebru intelectual, laureat al premiului Nobel pentru literatură și autor al unor poeme ce și-au găsit de zeci de ani un binemeritat loc în patrimoniul cultural universal, viața sa n-a fost o feerie pictată în culori vii. Prima sa căsătorie a fost un fiasco de la bun început, iar a doua a reprezentat, de fapt, un act de conveniență, el ținând secret ani de zile acest ultim mariaj. N-a lăsat în urma sa moștenitori, atmosfera orașelor universitare i-a creat imagini pesimiste („femei însărcinate, copii leneși, prea multe cărți în biblioteci și tablouri hidoase pe pereți”) și a considerat cunoașterea și informația ca două fenomene opuse unul altuia. Și, oare, ce poți aștepta de la un individ care susține că sfârșitul vieții sale se poate găsi în însuși începutul ei? Mi se va spune că Eliot nu e solitar în modul în care apreciază evoluția. Argumentul „suprem” provine din celebra expresie originară de pe malul parizian al Senei: „plus ça change, plus cʼest pareil” – cu alte cuvinte, cu cât schimbi mai mult, cu atât totul rămâne la fel. Dar nu am nicio îndoială că se pot găsi argumente fără număr în favoarea fenomenului universal care se numește progres și sunt convins că opinia predominantă e cea care susține că tot ce întreprindem, tot ce se întâmplă în jurul nostru e, de fapt, rodul unui proces evolutiv și că, chiar atunci când unele elemente poartă amprenta regresiei, niciodată (sau mai niciodată!) nu ne întoarcem la ceea ce a fost.
     Termenul de explorare folosit de Eliot poate fi tradus în lumea noastră profesională prin cercetare, studiu și, dacă e așa, atunci din nou cred că pot convinge pe oricine că procesul de cercetare în domeniul medicinii produce rezultate care schimbă faptele și concepțiile existente. Sigur, și în domeniul cercetării există pericolul unui rezultat care să nu aducă nimic nou. Nu întâmplător, în urmă cu mai mulți ani, indivizi cu un dezvoltat simț al umorului au pus bazele unei reviste intitulate Journal of Negative Results. Dar, chiar în cazul obținerii unor date negative, care infirmă ipoteza de lucru, concluziile studiului nu te trag înapoi, ci te obligă să cauți căi alternative, noi soluții, cu mai multe șanse de a rezolva problema rămasă deocamdată fără răspuns.
     Una din cele mai reușite reclame în materie de produse farmaceutice era cea care susținea (pe bună dreptate) că, din tot arsenalul terapeutic aflat la dispoziția clinicianului de acum un secol, două medicamente au rezistat „intemperiilor” timpului: aspirina și morfina! Și atunci, se mai pot găsi argumente în sprijinul „teoriei” lui Eliot, care pledează în favoarea închistării realității?
     Nu am intenția de a face bilanțul evoluției profesiunii noastre cu gândul de a infirma citatul din T. S. Eliot. Realitatea e mult prea clară pentru a fi nevoie de explicații suplimentare. Dar voi căuta argumente oarecum colaterale practicii medicale de toate zilele, care totuși fac parte integrantă din profesiunea de medic. Intenția mea e de a discuta, foarte pe scurt, modul în care au evoluat concepțiile noastre etice în ultimii zeci de ani, pentru că și în acest domeniu stagnarea e un fenomen complet necunoscut și ireal.
     Odinioară ignorate din cauza inexistenței lor, drepturile pacientului se află în prezent pe frontispiciul (scris sau nescris) al fiecărei instituții medicale. Pe pereții ascensoarelor spitalelor israeliene se află panouri care amintesc personalului medical interdicția de a discuta în public situația unui pacient, pentru că datele privitoare la fiecare din cei internați aparțin doar pacientului în sine și personalului care-l îngrijește. Preceptele etice în vigoare deja de ani buni obligă medicul să pună la dispoziția pacientului toate alternativele terapeutice potrivite situației sale, oferindu-i acestuia posibilitatea (devenită azi legală) de a participa la procesul de alegere a celei mai potrivite căi de tratament. Apariția obligației consimțământului în scris pentru orice intervenție invazivă a schimbat definitiv modul în care are loc discuția dintre pacient și medicul său. În instituțiile medicale din prezent există o permanentă preocupare pentru îmbunătățirea formularelor care pun la curent pacientul cu ceea ce se planifică privitor la îngrijirea sa, căutându-se exprimările cele mai clare și mai complete pentru fiecare situație în parte. În sfârșit, în multe părți ale lumii, legislația prevede dreptul individului de a refuza orice tratament medical, chiar cel care-i poate prelungi existența, atunci când pacientul, în deplin control cognitiv, consideră că situația sa e incompatibilă cu o viață cât de cât decentă. Această prevedere interzice aplicarea manevrelor de resuscitare în caz de stop cardiac, precum și conectarea pacientului la echipamentul ce susține funcțiile vitale, cum ar fi ventilatorul sau aparatul de dializă. În Israel, mii de cetățeni au semnat acel document prin care individul aflat încă în perfectă stare de sănătate își exprimă ferma decizie de a nu fi menținut în viață cu orice preț, atunci când viața și-a pierdut complet valoarea sa fizică și spirituală.
Iată de ce o încercare de a atribui citatului alăturat o importanță practică e sortită eșecului. În imensa majoritate a subiectelor ce pot veni în discuție, felul în care fiecare din ele a suferit modificări contrazice concluzia că nimic nu s-a schimbat.
     Voi încheia această scurtă înșiruire de argumente cu un exemplu luat din modul de predare a diverselor specialități la facultatea de medicină al cărei dascăl încă mai sunt. Metoda se numește „sistemul spiralei”. În virtutea concepției că studentul trebuie să vină în contact cu pacientul și maladia sa încă din primii ani de studiu, multe boli sunt prezentate în mod progresiv. Într-un prim an, studentul ia cunoștință cu etiologia și epidemiologia bolii; apoi, într-un semestru mai avansat, i se prezintă fiziopatologia și patogenia maladiei, și doar după aceea elementele–cheie ale tratamentului. În aparență, ar spune partizanul teoriei lui Eliot, e vorba despre aceeași maladie, afirmație corectă, dar în niciun caz studentul nu va privi boala respectivă cu aceiași ochi ca la prima „întâlnire” cu acea condiție patologică.
     Eliot poate fi descris ca un individ cotropit de pesimism. Voi aminti un alt citat, nu mai puțin cunoscut, aparținând celebrului poet: „Eu îi spun sufletului meu: stai liniștit și așteaptă fără nicio speranță. Pentru că, dacă speri la ceva, el nu poate fi decât ceva rău”. A murit în singurătate, a fost incinerat, iar posteritatea i-a acordat un loc relativ modest pe podiumul poeților celebri. Doar ulterior i s-au recunoscut meritele. Scrierile sale se predau și se studiază în prezent în toate universitățile profilate pe literatura universală.
     Nu o dată te lovești de personaje a căror activitate reprezintă un adevărat succes, iar ceea ce rămâne după dispariția lor se află cioplit în stâncă, pe vecie. Dar, în același timp, viața lor și modul în care unii din ei au privit realitatea din jur te obligă să separi „opera” de „compozitor”. Am convingerea că T. S. Eliot face parte din această oarecum tristă categorie.

 

„Nu vom înceta să explorăm, iar la sfârșitul explorării vom ajunge de unde am plecat și vom vedea lucrurile ca pentru prima oară.”
(T. S. Eliot, 1888–1965)


Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe