Apariţia Şcolii medicale clujene în cadrul Facultăţii de Medicină a Institutului de Medicină şi Farmacie şi respectiv a Universităţii de Medicină şi Farmacie din Cluj a fost considerată un adevărat miracol, produs după realizarea Marii Uniri, declarată la 1 Decembrie 1918 de către Marea Adunare Naţională întrunită la Alba Iulia. (...)

 
 "> Şcoala medicală clujeană - Viața Medicală
Newsflash

Şcoala medicală clujeană

de Prof. dr. Florea MARIN - iul. 1 2011
Şcoala medicală clujeană

   Apariţia Şcolii medicale clujene în cadrul Facultăţii de Medicină a Institutului de Medicină şi Farmacie şi respectiv a Universităţii de Medicină şi Farmacie din Cluj a fost considerată un adevărat miracol, produs după realizarea Marii Uniri, declarată la 1 Decembrie 1918 de către Marea Adunare Naţională întrunită la Alba Iulia. (...)

 
 

   Apariţia Şcolii medicale clujene în cadrul Facultăţii de Medicină a Institutului de Medicină şi Farmacie şi respectiv a Universităţii de Medicină şi Farmacie din Cluj a fost considerată un adevărat miracol, produs după realizarea Marii Uniri, declarată la 1 Decembrie 1918 de către Marea Adunare Naţională întrunită la Alba Iulia.
   Ea reuneşte preocupările mai multor generaţii de medici de mare valoare profesională, ştiinţifică, didactică şi etică în mijlocul cărora strălucesc profesorii Iuliu Haţieganu şi Ioan Goia la Clinica medicală, Iacob Iacobovici şi Alexandru Pop la Chirurgie, Iuliu Moldovan şi Iosif Stoichiţă la Igiena generală şi socială, Predescu Rion şi Gheorghe Buzoianu la ORL, Dimitrie Michail la Oftalmologie, Victor Babeş şi Titu Vasiliu la Anatomie patologică şi bacteriologie, Victor Papilian la Anatomie umană descriptivă şi mulţi alţii.
   Subliniez insistent că Şcoala medicală clujeană nu s-a format pe un loc gol, ci pe unul pregătit de secole de vrednicii noştri înaintaşi. Am considerat evoluţia ei în trei etape: precursorii – până în anul 1920; întemeietorii – între 1920 şi 1940 şi continuatorii, după 1940 şi în zilele noastre.
   Printre precursori sunt vrednicii medici-profesori care au predat la liceul academic medico-chirurgical de la mijlocul secolului al XVIII-lea, în care străluceşte profesorul Ioan Piuariu Molnar, olftamolog român din Marginimea Sibiului. Tot din aceeaşi zonă, din Răşinari, era şi dr. Ilarie (Bucur) Mitrea, născut în 1842, absolvent al Facultăţii de Medicină din Würzburg în 1864, în final medic colonel în Indonezia, care la întoarcerea în ţară a donat Muzeului de Istorie Naturală din Bucureşti o imensă colecţie zoologică. Îi amintesc şi pe: dr. Sterie Ciurcu, din Braşov, rezident la Viena, unde s-a purtat ca un adevărat Mecena pentru studenţii români; Ion Hozan, Emil Filipan, Constantin Pomuţiu, Aurel Moldovan, Teodor Tanco şi mulţi alţi medici care au pregătit apariţia Şcolii medicale de mai târziu. Tot precursori sunt şi profesorii Facultăţii de Medicină de limbă maghiară, întemeiată în 1872 la Cluj, absolvenţi la Budapesta, Viena, Graz, Berlin, Praga sau Bologna. Dintre aceştia, unii au devenit maeştri pentru mediciniştii români care după 1919 au condus clinicile sau Facultatea de Medicină din Cluj, care şi-a început cursurile la 1 noiembrie 1919. (...)
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.

 
 
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe