Newsflash

Semnificaţiile unei zile

de Constanţa MARINESCU - mai 30 2012
Semnificaţiile unei zile
     Atunci când citiţi aceste rânduri, evenimentele la care ne referim vor fi deja istorie – e adevărat, o istorie apropiată, dar tot aşa se numeşte. Ele au avut asupra mea o încărcătură puternică, în primul rând fiindcă au venit ca un răspuns aşteptat.
     Deschid calculatorul şi motorul de căutare Google îmi trimite vizual faraoni şi „faraoance“, piramide, cleopatre şi hieroglife, indicând că se împlinesc 138 de ani de la naşterea lui Howard Carter. Dacă nu ai tangenţă cu arhitectura, arheologia, egiptologia etc., vrei să afli cine este. Este cel care l-a „trezit“ din mormânt pe Tutankamon! M-am gândit pe loc pe cine aş fi dorit eu să trezească, dacă ar fi trăit, în acea zi.
     Să mă explic. Este 9 mai. Mă opresc asupra datei din mai multe motive. Unul a fost etalat. Al doilea, care m-a indignat extraordinar de tare şi despre care aş scrie foarte multe (dar ar fi cuvinte ce nu se pot aşterne pe hârtie…), este un meci de fotbal între două echipe spaniole, desfăşurat pe Arena Naţională, un teren criticat nu cu mult timp în urmă şi ridicat în slăvi acum. Un meci de pe urma căruia primăria s-a îmbogăţit, hotelurile, restaurantele, taximetriştii (care nu mai opreau în acea dimineaţă, toţi fiind preocupaţi să ajungă la aeroport, unde soseau mulţi, foarte mulţi turişti-suporteri) aşijderea. Bucureştiul este organizat după chipul şi asemănarea umililor, celor care aşteaptă să fie mângâiaţi pe scăfârlie că s-au purtat frumos: copiii nu vor merge la şcoală, circulaţia unor autobuze este restricţionată, toate canalele de televiziune, dar şi presa scrisă – o parte – se întrec în relatarea pregătirilor şi număratului paşilor şi „suspinelor“ suporterilor prin Capitală. Câtă slugărnicie, ce mici sunt! Şi, culmea, într-o zi când se mai întâmpla ceva: era Ziua Europei! O sărbătoare a păcii şi un simbol al unităţii (nu umilinţei) în rândul euro­penilor. „Cât de proeuropeni mai sunt românii?“, „La plimbare prin Europa“ erau informaţiile găsite pe internet la „pe scurt“ şi se refereau la expoziţii ori spectacole în cinstea acestei zile. Noi am învăţat mai repede şi mai bine euro-umilinţa.
     Tot „pe scurt“ am aflat şi ce se preconiza să se întâmple pentru a marca Ziua Independenţei. Nu ştiu de ce tot îmi vine să spun Independence day, dar asta este de la americani. Doamne, şi cu ce drag îşi sărbătoresc ei această zi! O planetă întreagă e conectată la… independenţa lor. La noi, câteva coroane la monumentul ostaşului necunoscut, altele la monumentul eroilor militari şi… cam atât. Vă daţi seama?! Ziua Independenţei României. Şi la televiziuni se vorbeşte în continuare despre… fotbal.
     Mă resemnez în gândurile mele şi mă reped la poştă, să completez un formular pentru a trimite nişte cărţi unor români care au în suflet oricum România, cu bune, cu rele. Îmi scriu numele, adresa şi… Prieteni! Eu stau pe strada 9 mai!
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe