Newsflash

Separare și foi ținute sub cheie

de Prof. dr. Mircea Ioan POPA - sept. 5 2016
Separare și foi ținute sub cheie
O vizită a unui medic într-un alt spital pentru un consult interdisciplinar și creionarea bazei de date privitor la una dintre maladiile neglijate ale ultimelor decade nu este întotdeauna ceea ce pare. Între exemplele care relevă lipsa de colegialitate se poate menționa și dificultatea de a colabora în rezolvarea unor probleme de importanță națională, doar pentru că unii dintre colegi fac parte din echipa unui proiect, iar ceilalți nu. S-ar putea ca mesajul meu să fie puțin eliptic, dar am să încerc să explic. Este penibil, dar real. Am să încep cu „aproape începutul“.
Prin 1996–1997 (poate chiar mai devreme), a început discuția despre „programe“ și despre modul în care sistemul de sănătate ar trebui să abordeze diversele probleme în cadrul unor programe. „Cuiul lui Pepelea“ a fost (și rămâne și astăzi) programul anual versus programul multianual. Este destul de caraghios să te aștepți ca în cadrul unui program (de exemplu al Ministerului Sănătății), care se desfășoară pe parcursul a 12 luni, să se rezolve probleme serioase, cu impact. Din cele 12 luni, se scad primele, pentru că bugetul nu este votat chiar la timp. Mai întâi se lucrează pe „bugetul istoric“ al anului precedent, mai trece puțintel până are loc lansarea, încă puțintel până începe implementarea, iar în noiembrie trebuie să se tragă linie, că imediat se termină anul. Din motivele enumerate, apare și legătura cu subiectul rubricii noastre.
Multe situații de necolegialitate am întâlnit la vremea respectivă. De data asta, nu doar între persoane care finalizaseră studii medicale, ci și între persoane din domeniul administrativ-economic sau alte domenii. În loc ca activitatea să se desfășoare împreună, mai fiecare trăgea înspre domeniul lui, de parcă am fi avut zece feluri de sănătate publică și nu unul singur, dedicat românilor și României.
Încet-încet, totul a devenit „program“ și a început să se desfășoare „programatic“. Ulterior, o modalitate de a obține fonduri suplimentare a fost cea în cadrul unor „proiecte“. Am utilizat în mod repetat ghilimelele pentru că a durat destul de mult până la transformarea acestor noțiuni din pionierat în starea finală. Proiectele au adus și bune, dar și rele. Am să vorbesc despre cele rele, pentru că acestea au contribuit și continuă să contribuie, din plin, la necolegialitate.
Salarizarea în domeniul medical a fost (și este) una penibilă, la fel ca în învățământ și în alte domenii. Mă gândeam cândva, apoi m-am gândit de multe ori, cum poate cineva să distrugă mai bine o țară, o națiune? Sau cel puțin să încerce să o distrugă, pentru că încă nu a reușit. Începe să îi distrugă sănătatea, învățământul, tradițiile, credința. Iar pe măsură ce aceste tipuri de distrugere sunt puse în practică, încep să se vadă și „rezultatele“. Se mai întreabă cineva dacă atare rezultate se văd sau nu se văd, astăzi?
Salarizarea penibilă a fost și este una dintre componente. Salarizarea diferită, de multe ori fără nicio explicație sau legătură cu realitatea (între domenii diferite, de exemplu) a fost o modalitate de rupere a colegialității la nivel de țară. Înainte de 1989, exista un soi de „egalitarism“, cam toți păreau să fie la fel. Excepțiile erau rare și întăreau regula. Majoritatea era în suferință și exista o unitate în această suferință. Exista un sentiment de „suntem toți împreună“, suferim împreună, rezistăm împreună. Decembrie 1989 a rupt în mod brutal acest împreună (și nu întâmplător, ci voit, conștient, machiavelic – se pare că existau și reguli scrise în acest scop). Cei care le-au aplicat nu erau nici măcar prea deștepți, nu debordau de inteligență, le-au preluat și aplicat ca atare, fără să se gândească la urmări sau, cel puțin, fără să le pese care vor fi urmările. Urmările se văd! Sentimentul de „împreună“ a cam dispărut. Egoismul, nepăsarea, indolența sunt în creștere! Să mai vorbim despre colegialitate?
Da! Să vorbim! Deznădejdea este un păcat – așadar este interzisă! Trebuie să păstrăm speranța, inclusiv în revenirea sentimentului de colegialitate și de ce nu, revenirea la sentimentul de împreună. Ca atare, scriu și îmi păstrez speranța. Păstrez chiar și speranța într-o salarizare care să nu mai fie penibilă. Recunosc, de puțină vreme există motive de speranță. Mă uit, de exemplu, la salariile medicilor rezidenți mici și observ că anul acesta, în comparație cu situația din anii precedenți, diferența este semnificativă. Nu s-a ajuns la salarii motivante pentru cei care fac medicina „pentru bani“, pentru cei care sunt gata în orice moment să lase totul, să uite unde s-au pregătit, cine i-a pregătit, unde li se află „rădăcinile“ și să plece – dar este totuși mult mai bine ca în urmă cu ceva vreme. Asta mă bucură, pentru că așa cum doresc să le fie bine viitorilor colegi (studenți), doresc ca și tinerii colegi la început de drum să simtă că au un sprijin, să poată să se gândească un pic mai liniștiți la viitor, să se poată gândi la pregătirea lor, la dezvoltarea lor și nu la bani, bani și iar bani (strict necesari și tinerilor și celor mai puțin tineri, bineînțeles).
În cadrul proiectelor, pentru îndeplinirea activităților, participanții pot primi și o sumă de bani. Pentru cineva care lucrează (de exemplu într-un spital sau în sistemul universitar) și primește un salariu la locul de muncă, salarizarea prin proiecte aduce un supliment necesar. De aici apar problemele, pentru că nu toți pot fi membri în proiecte. Pentru studierea anumitor fenomene și abordarea anumitor situații este necesară implicarea mai multor colegi, nu doar a celor salariați. Spre exemplu, într-o clinică „X“ se studiază fenomenul „Y“. Pentru că în cadrul proiectului sunt implicați, să zicem, 50% din colegii clinicii respective, aceștia acționează în sensul atingerii obiectivului proiectului dar, uneori, ceilalți 50%, în cazul în care nu pun piedici în mod vădit, nu vor să ajute în niciun mod la buna desfășurare a proiectului. Am auzit de prea multe ori o întrebare siderantă: „Mie ce îmi iese?“. De parcă am fi „la piață“, nu într-un sistem medical sau universitar. Se „ascund“ pacienți, foile stau „sub cheie“ ca să nu poată fi studiate, patologia trece în „zona gri“, iar accesul la informație devine imposibil. Poate cineva să spună că nu a văzut niciodată așa ceva? Mă îndoiesc.
Așadar, este mai rău decât penibil, pentru că lipsa de colegialitate se răsfrânge asupra îngrijirii pacienților (în cadrul medicinii curative), dar și asupra viziunii generale, de utilitate pentru un întreg sistem medical (în cadrul sănătății publice). Ne întrebăm de ce nu avem date relevante, care să permită formularea unor politici de prevenire și control al bolilor. De ce nu avem date preliminare, de ce nu avem date cu care să comparăm, cu ajutorul cărora să monitorizăm un proiect (să știm de la ce am plecat, să știm care este situația pe parcurs, să știm care este rezultatul final, cum am evoluat, spre ce am evoluat, ce este de făcut în continuare)? Și unde-s datele? Datele sunt în „buzunarul colegilor“ care nu doresc să le împărtășească altor colegi. Este mult mai rău decât penibil!
Este tot foarte rău și pentru că tinerii ajung să facă parte din „echipa 1“ sau din „echipa 2“; văd ce se petrece, încep să se pregătească într-un sentiment anticolegial pe care este foarte posibil să îl aplice la rândul lor când „se vor face mari“.
Am pornit de la un consult interdisciplinar și iată la ce am ajuns. Este de netolerat acest mod de abordare! Eu sunt convins că pentru a aduce ceva bun țării tale, sistemului din care faci parte, colegilor tăi, trebuie să dai ceva de la tine. Oricine trebuie să facă și voluntariat în cursul vieții, în cursul activității sale. Sunt persoane care au făcut zeci de ani voluntariat, sunt și persoane care fac aproape numai voluntariat. Iar dacă vrem să fim colegi, trebuie să trecem peste ideea de „bani, bani, bani“. Trebuie să ajutăm, să fim alături de ceilalți, să ne aducem contribuția la rezolvarea unor probleme în cadrul sistemului din care facem parte, uite-așa, pentru că este bine.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe